Kadın konferansında dayanışma ve mücadele vurgusu

“Bizim Devrimimiz: Yaşamı Özgürleştirmek” şiarıyla Berlin'de düzenlenen kadın konferansının 2. oturumu atölyeler ile devam etti. 8 farklı konunun tartışıldığı atölyelerde dayanışma ve mücadele vurgusu yapıldı.

Almanya'nın Başkenti Berlin'de, “Bizim Devrimimiz: Yaşamı Özgürleştirmek” şiarıyla Kadınlar Geleceğini Örüyor Ağı tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Kadın Konferansı'nın 2. oturumu atölyelerin kurulması ile devam etti.

Atölyeler kapsamında, Zorunlu Göçe karşı direniş, Stratejik bir mücadele olarak kadın özgürlüğü, Sağlık, Ekonomi, Ekoloji, Dil ve Kültürünün korunması, Faşizm karşıtı bir cephenin kurulması ve Perwerde/Eğitim konuları ele alındı.


41 ülkeden farklı katılımcıların ilgi gösterdiği atölyelerde şu konulara ilişkin tartışmalar yürütüldü.

1. Zorunlu Göçe karşı direniş: Zorunlu göçe karşı ulus devletlerin çizdiği sınırları aşarak insanların istedikleri yerde yaşama hakkını savunmak ve göçün yol açtığı sorunları aşmak için mücadeleyi geliştirmek gerektiğine vurgu yapıldı. Kadınların kendi topraklarını korumak ve özgürleştirmek için  yürüttüğü mücadele ile bağını kuran bir direniş cephesine ihtiyaç olduğuna dikkat çekilirken, göçle birlikte ortaya çıkan ihtiyaçları karşılayacak ve dayanışmayı güçlendirecek bir direniş ağının nasıl örgütleneceğine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

2. Stratejik bir mücadele olarak kadın özgürlüğü: Politik, kültürel ve ekonomik  alanda var olan örgüt, organizasyon ve kurumların (devlet sınırları ekseninde ve dışında mücadele yürütenler) kadın özgürlüğünü merkezine alan bir içeriğe  kavuşması için neler yapabileceğine dair tartışmalar yürütüldü.  

3. Sağlık: Sağlığın ataerkil sistem tarafından kadınların yaratımlarına el koyarak, onları yok sayarak ya da kendine mal ederek egemen olduğu alanlardan biri olduğuna değinilen değerlendirmelerde, kapitalist kâr güdüsünün hizmetinde olmak  yerine toplumun ihtiyaçlarına göre örgütlenebilen alternatif bir tıp anlayışın üzerinde duruldu.

4. Ekonomi: Kapitalizmin aşırı kâr hırsı ve açgözlülüğünü dizginleyebilecek alternatif bir ekonomi anlayışı için ne gereklidir? sorusu üzerinden tartışmaların yürütüldüğü ekonomi atölyesinde kapitalist  piyasanın dışında yer alan küçük ölçekli alternatif ekonomi deneyimlerini örgütlemek için nasıl bir yol izlemesi gerektiğine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

5. Ekoloji: Kadınların ekoloji mücadelesine yaklaşımı, toplum ve  toplumsal cinsiyet özgürlüğünü içeren bir ekoloji mücadelesinin nasıl geliştirileceğine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

6. Dil ve Kültürünün korunması: Kadınların genellikle kültürün ve dilin taşıyıcısı rolünü üstlendiğine dikkat çekilen konuşmalarda yerel dilleri yeniden canlandırmak için neler  yapılabileceğine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

7. Faşizm karşıtı bir cephenin kurulması: Irkçılığa, milliyetçiliğe ve faşizme karşı bir kadın cephesi oluşturma ihtiyacına yer verildi.

8. Perwerde/Eğitim: Kadın mücadelesine öncülük etmek için, bir yaşam felsefesi olan ve kendini tanıma anlamına gelen Xwebûn'a sahip olmak gerektiğine dair konuşmaların yapıldığı Perwerde/Eğitim atölyesinde, bunu başarmanın en önemli araçlarından birinin  kadınların öz eğitim sistemlerini kurmaları olduğu ifade edildi.

2. Uluslararası Kadın Konferansı'nın 2. oturumu müzik dinletisi ile sona erecek.