Kadına şiddet salgın sürecinde daha da arttı

Türkiye'de kadına yönelik şiddet salgın sürecinde daha da arttı. Kadın kurumları ve İHD'nin yayınladıkları raporlara göre salgın sürecinde onlarca kadın katledildi.

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19’un resmi olarak 11 Mart tarihinde Türkiye’de de görülmesinin ardından sokağa çıkma yasakları başladı. Salgın sürecinde kadına yönelik şiddet ile ilgili İçişleri Bakanlığı şiddetin azaldığı yönünde açıklama yaparken, kadın kurumları tarafından şiddetin ciddi oranda artış gösterdiğine dair veriler paylaşıldı. Kısa süre içinde kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarında ciddi aksaklıklar yaşanmaya başlandı.

Merkezi Amed’de bulunan Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi, karantina sürecinin kadınları nasıl etkilediğini belirlemek amacıyla anket yaptı. Ankette, "Karantina Süreci İçinde Ev İçi Tartışma veya Çatışmalar Yaşadınız mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 69,4'ü ''evet'' derken, yüzde 30,6’sı "hayır" dedi.

26 KADIN ŞÜPHELİ BİR ŞEKİLDE ÖLDÜRÜLDÜ

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu 11 Mart 2020-11 Mayıs 2020 tarihleri arasında salgın sürecinde kadınların yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda, Covid -19 salgını sürecinde alınmayan önlemlerin hem kadına hem de çocuğa karşı şiddet tehlikesini arttırdığı, şiddete maruz kalan kadınların şikayet mekanizmalarına ulaşımlarının zorlaştığı ve bunların sonucu olarak şiddetle mücadelenin yetersiz kaldığı ifade edildi.

Raporda ayrıca 11 Mart- 11 Mayıs tarihleri arasında tespit edilebilen 37 kadının katledildiği, 26 kadının şüpheli bir şekilde öldüğü, 11 kadının erkekler tarafından silahla yaralandığı, 15 kadının fiziksel şiddet gördüğü, 1 kadının tecavüze, 2 kadının ise tacize maruz kaldığı, 2 kadının polis şiddetine maruz kalarak darp edildiği kaydedilen raporda, İSİG Meclisi'nin 2020 Nisan ayı verilerine göre 4’ü çocuk yaşta, 14’ü kadın ve 8’i göçmen olmak üzere en az 220 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğine dikkat çekiliyor.

YÜZLERCE KADIN ŞİDDETE MARUZ KALDI

Van Star Kadın Derneği Başkanı Serap Güvenç, koronavirüs salgının başladığı 11 Mart’tan bu yana 2 ay içerisinde kentte yaşanan, kadına yönelik şiddet verilerini açıkladı. Salgın sürecinde kadınların ve çocukların yalnız fiziksel şiddete değil, aynı zamanda birçok farklı şiddete ve hak ihlallerine uğradığı vurgulanırken, Van’da yüzlerce kadının salgın sürecinde şiddete ve istismara maruz bırakıldığı söylendi.

Bu 2 aylık süreç içerisinde 10 kadın şiddet gördüğü için boşanma ve psikolojik destek talebinde bulundu. 18 yaşındaki C.A. intihara sürüklendi. 25 yaşındaki N.A katledildi. Van merkezde 3 çocuk annesi ve 25 yaşında bir kadın intihara sürüklendi. Van merkezde bir kadın şüpheli bir şekilde evinde asılı olarak bulunmuş ve intihar ettiği iddia edilmiştir. Yine Tuşba’da 2 çocuk annesi 5 aylık hamile kadın psikolojik ve fiziki şiddete maruz kalındığı bilgilerini duyurdu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu yayınladığı Mart-Nisan-Mayıs raporunda 70 kadının erkekler tarafından, 47 kadının ise şüpheli bir şekilde öldürüldüğünü açıkladı. Kadınların en çok evlerinde öldürüldükleri belirtilen raporda, ölüm nedenlerinin çoğunlukla tespit edilemediği belirtildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kadınlar için salgın sürecinde, "Şiddetten Korunma Kılavuzu" hazırladı. Türkiye’nin 40 kentinde kadın sığınma evlerinde kalan çocuk ve kadınlar için yaptığı araştırmada ise başvuruların kapasite sorunları nedeniyle kabul edilmediği bilgisini geçti.