‘Kadına yönelik şiddet ve cinayetler artarak sürdü’

Kadın cinayetlerine yönelik Mart raporunu yayınlayan İlerici Kadınlar Derneği, salgınla kadınlara yönelik şiddet, kadın cinayetleri ile çocuğa yönelik tecavüz ve istismarın devam ettiği belirtildi.

Mart ayında 25 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü ve salgınla evde kalan kadınlara yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve çocuk istismarının devam ettiği belirtildi.

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Mart ayı kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı raporunu açıkladı. Raporda koronavirüs (Covid-19) salgınıyla birlikte evde kalmak durumunda olan kadınlara dönük şiddet, kadın cinayetleri ve çocuk istismarının devam ettiği belirtildi.

Salgınla işçi ve emekçilerin zorunlu ücretsiz izin ile baş başa bırakılması gibi sorunlara da değinilen raporda, en az 25 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü kaydedildi.

Raporda yer alan bilgiler ise şöyle:

*Kadınların 16'sının eşi, eski eşi ya da birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü. 4'ü aile fertlerinden biri tarafından, 1 kadın tanıdığı biri tarafından 1 kadın ise tanımadığı biri tarafından öldürüldü. 3 kadının ise kimin tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi.

*Öldürülen kadınların 4'ü 20-30 yaş aralığındaydı. 9'u 30-40 yaş, 3'ü 40-50 yaş, 4'ü 50-60 yaş, 2'si 60 yaşın üstünde idi. Öldürülen 3 kadının ise yaşı tespit edilemedi.

*Kadınlar en çok ateşli silahlarla öldürüldü. Kadınların 12'si ateşli silahla, 9'u kesici bir alet ile, 1 kadın ise iple boğularak öldürüldü. 3 kadının öldürülme şekli belirlenemedi.

*17 farklı ilde kadın cinayeti işlendi. İstanbul'da 3, Bursa, İzmir, Aydın, Konya ve Antep’te 2 kadın cinayeti işlendi. Diğer kadın cinayetleri Bayburt, Rize, Muğla, Diyarbakır, Karabük, Samsun, Mardin, Tekirdağ, Denizli, Ankara ve Antalya'da işlendi.

*Kadınlar yine en fazla evde öldürüldü. 15 kadın evde, 4 kadın sokakta, 4 kadın çalıştığı iş yerinde, 1 kadın otomobilde öldürüldü. 1 kadının ise nerede öldürüldüğü tespit edilemedi.

*Öldürülen kadınların 3'ünün uzaklaştırma ya da koruma kararı vardı. Öldürülen kadınların en az 13 çocuğu vardı.

*Denizli'nin Pamukkale ilçesinde Şuayip Akın, 36 yaşındaki eşi Sultan Akın'ı uyurken başına baltayla vurup öldürdükten sonra, kendini asarak yaşamına son verdi.

*İstanbul Pendik'te, 38 yaşındaki Pınar Ayrıkan, sevgilisi olduğu iddia edilen Hacı Ahmet Altındağ tarafından iple boğularak öldürüldü.

*Konya'da yaşayan Münevver Şahin boşanma aşamasında olduğu ve uzaklaştırma kararı bulunan eşi tarafından çalıştığı özel hastanede başından silahla vurularak öldürüldü.

*Üsküdar'da bir kişi eski sevgilisi olduğu öne sürülen kadına sokakta silahlı saldırıda bulundu. Yaralanan kadın hastaneye kaldırıldı.

*İstanbul'da sokakta yürüyen Sevgi F., Serdar T. tarafından ateşli silahla sokak ortasında saldırıya uğradı. Sevgi F. yaralandı.

*Üsküdar'da 16 yıllık evli Melisa K. eşi tarafından darp edilip, yüzünden ve boğazından bıçaklandı. Uzaklaştırma kararı bulunan Harun K. polis ekipleri tarafından yakalandı.

*Elazığ’da kimliği belirsiz şahıs tarafından bir kadın bıçaklandı, bir kadın da dövüldü. Elazığ'da Yeni Mahalle'de meydana gelen olayda, B. A. isimli kadın şüpheli bir şahıs tarafından bıçaklandı. Ardından aynı şüpheli şahıs diğer kadının arkadaşı olduğu belirtilen M.E’yi de dövdü. Şüpheli kişi olay yerinden kaçtı. Yaralanan iki kadın da hastaneye kaldırıldı.

*Antalya'da kız çocuğunu takip edip asansörde taciz ettiği görüntülerinin sosyal medyaya yansımasının ardından, R.F.T isimli şahıs polis ekipleri tarafından yakalanıp tutuklandı.

*Kayseri'de bir süredir işsiz olan Ömer K., tartıştığı eşi Dilara K.'yi 15 yerinden bıçaklayarak, ağır yaraladı

*İstanbul Maltepe'de B.Ç isimli şahıs evde tartıştığı karısını bacağından tabancayla vurup kaçtı.

*Komşuları tarafından uğradığı sistematik taciz üzerine devletten koruma talep eden trans kadın Ajda Ender’in talebi reddedildi.

*Antalya'nın Manavgat ilçesinde, komşusunun 11 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan 70 yaşındaki M.K. sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı.

*Maraş'ın Pazarcık ilçesinde 14 yaşındaki zihinsel ve bedensel engelli çocuğu istismar ettiği gerekçesiyle tutuklanan A.D isimli şahıs Adli Tıp Kurumunun raporuna rağmen serbest bırakıldı.

*Siirt’te 15 yaşındaki bir çocuk cinsel istismara uğradı. Şantaj ve tehditle fuhuşa zorlanan çocuk, ailesiyle birlikte şikayetçi oldu.

*Zonguldak Ereğli'de 3 imam, iki küçük kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla açığa alındı. Gözaltına alınan imamlar adli kontrolle serbest bırakıldı.

*Sinop'ta Belören Ortaokulu’nun müdürü Bayram Demirci iki öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı.”