Kadına yönelik şiddet ve katliamlara karşı eylem

Almanya, Danimarka ve İsviçre’de kadın katliamlarına karşı alanlara çıkan kadınlar, “Kadına yönelik şiddet politiktir” mesajı verdi.

Almanya’nın Leverkusen, Mainz, Frankfurt ile Danimarka’nın başkenti Kopenhag ve İsviçre’nin Basel kentinde kadınlar, kadın katliamlarına karşı alanlardaydı.

LEVERKUSEN’DE ‘ONLAR ARAMIZDA’ EYLEMİ

Almanya’nın Leverkusen kentinde kadına yönelik şiddet ve katliamları protesto amacıyla bir eylem düzenlendi. Saat 17.00-18.30 saatleri arasında Rathaus Galerie önünde düzenlenen eylemde pandemi nedeniyle sayı sınırlı tutuldu. Eylemde TJK-E bayrakları, Almanca “Kadın katliamlarına hayır”, “Şiddete karşıyız, ama hepimiz sorumluyuz”, “Şiddeti yaşayan sen de olabilirdin”, “Öldüren sevgi istemiyoruz”, ve “Jin, Jiyan, Azadi” yazılı dövizler taşındı.

Son dönemde katledilen kadınların resimlerini sandalyeler üzerine yerleştirilirken, “Onlar aramızdaydı onlar bizden biri, onlar biziz, şiddet hepimizi hedefliyor” mesajı verildi. Taşınan bir dövizde ise Almanya’da şiddetin uygulanma biçimleri ve bilançolarının dökümü yapıldı.

MAINZ

Mainz’da da Viyan Kadın Meclisi, HBF önünde bir eylem düzenledi. Eylemde son günlerde artan kadın katliamlarına dikkat çekilen pankartlar taşındı ve “Kadın cinayetleri politiktir, sistematiktir” mesajı verildi.

FRANKFURT

Frankfurt’ta ise eylem adresi Hauptwache’de Amara Kadın Meclisi tarafından eylem düzenlendi. Yeni Kadın ve Alman kadınlarının da destek verdiği eylemde bildiriler okundu ve katledilen kadınları sembolize eden giysiler ile ayakkabılar da sergilendi. Taşınan pankart ve dövizlerde ise kadına yönelik şiddet protesto edildi.

KOPENHAG

Pandemi sürecinde kadına yönelik şiddetin artması Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da bir eylemle protesto edildi.

Nytirv Caddesi’nde düzenlenen eylemde, “Kadına karşı şiddete hayır”, “Kadına karşı şiddet politiktir, o sen de olabilirsin” yazılı dövizler taşındı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) bayrakları ve kadına yönelik şiddeti kınayan pankartlar taşıyan eylemciler, kadına yönelik şiddete karşı sloganlar attı.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde de kadına yönelik şiddete karşı kadınlar alanlardaydı. Ronahi Kadın Meclisi tarafından organize edilen eylem, kentin işlek parklarından Kaserne’de iplere portlere ve kadın kıyafetlerinin asılması şeklinde gerçekleşti.

Dersim’de yaklaşık 120 gündür kayıp olan Gülistan Doku, İran rejimi tarafından esir edilen Zeynep Celalian, Türk devletinin 9 Ekim’de düzenlediği işgal saldırılarında esir aldığı Çiçek Kobane’nin de porteleri eylemde yer aldı.