Kadının sınırsız bir savaş gücü var

Kadının savaş gücünün sınırsız olduğunu söyleyen YJA-Star gerillaları, "YJA Star güçleri olarak biz Önderliğin felsefesiyle mücadelemizi güçlendiriyoruz. Kadınlar kendilerine güvenmeli" dedi.

YJA Star gerillalarında Neval Tolhıldan ve Havin Zagros kadının savaştaki rolüne ilişkin konuştu. YJA Star gerillalarından Neval Tolhıldan, eril sistemde kadının her zaman küçük görüldüğünü ve savaşamaz gibi yaklaşıldığını belirterek, "Ancak tarihe baktığımızda savaş alanlarında kadınında önemli bir yeri olmuştur. Tarihten şimdiye kadar kadın her zaman öncülük rolündedir. YJA Star gerillası olarak Kürdistan dağlarında sisteme karşı, düşmana karşı verilen mücadele göz önündedir. Heval Beritan ve Zilan öncülüğünde gelişen savaş tecrübelerinin mirası hala devam etmektedir.

Sistemde kadının savaşamayacağı zayıf olduğu iddia edilir ancak PKK ve PAJK şahsında kadının iradesi ve savaştaki gücü açığa çıkmıştır. Etik ve estetik konularında da savaşın detaylarına baktığımızda kadında vicdan ve adalet hisleri çok ön plandadır, bu da savaşta ne kadar öncü misyonda olduklarının bir göstergesidir. Şehir savaşlarında da dağlar da kadın kendi gücünü ispatladı. Kadın her yerde savaşabilir" diye konuştu.

Kadının askeri rolüne de değinen gerilla Neval, "Mevzilerde, eylemlerde kadın en önde savaşmaktadır. Kadın askerlikten uzaktır tartışmaları gerillanın üstendiği rolle birlikte yıkılmaya doğru gidiyor. Kadının doğasında savaş yok ama günümüz koşullarında halka karşı, kadına karşı uygulanan şiddet ve saldırılara karşı kadın kendisini halkına karşı sorumlu görerek savaşta yer alıp savunmasını yapmaktadır. YJA Star güçleri olarak biz Önderliğin felsefesiyle mücadelemizi güçlendiriyoruz. Kadınlar kendilerine güvenmeli. Hiçbir şekilde kendi güçlerinden tereddüt etmemeliler. Her kadın mücadelesine sahip çıkmalı" dedi.

KADINLAR HAKLARI İÇİN SAVAŞIYOR

Halkı ve doğayı savunmanın kadının önemli işlerinden biri olduğunu vurgulayan YJA Star gerillalarından Havin Zagros, "Kadın evde çocuk büyütür, evi temizler gibi algılar yavaş yavaş yıkıldı. PKK bu anlayışı tüm zihinlerde yok etti. Kadın kendi iradesiyle, ahlakıyla dağlarda savaşıyor. Kadın düşüncesiyle her şeyi yapabilir. Kadının dağlardaki varlığının önemi büyük, kadın savaş pratiklerinde kendi gücünü gördü. YJA Star gerillalarının bize bıraktığı mirasla kadın savaşta öncü güç olarak yerini almaya devam ediyor. Bunun için çok büyük bedeller verildi. Önderliğimizin ideolojisiyle kadın yaşama daha çok bağlandı. Hakkını aramak için dağlara yöneldi verdiği mücadeleyle özgür bir iradeye ulaştı.

Günümüzde kadın kendisini artık her alanda ifade edebiliyor. Kürt kadını şahsında tüm dünya kadınları kendileri için bir şeyler yapma gücünün olduklarına inanıyorlar. Kürt kadını başta dağlarda olmak üzere, Rojava'da Arinlerle, Avestalarla, Rojhilat'ta Şirin Elemhuli, Bakur'da Saralar'la Beritanlar'la verdiği mücadelede dünya kadınlarına öncülük yapmakta. Rojava'da birçok enternasyonal kadın arkadaşların devrime katılımı ve savaşta yer almaları buna birer örnektir.

Askerlik, sadece erkeklerin değil kadınların da yapabileceği kendilerini ve halkını savunabileceği bir yerdir. Askerlik kavramı bile dar kalıyor kadın için. Bundan kaynaklı gerilla demek daha doğru oluyor. Çünkü gerillayı ele alma biçimimizde zenginlik yaratıyor. Bu 20. yüzyılda Kürt kadın şahsında ispatlanmış bir durumdur. Kürdistan’ın dört bir yanında örnekleri sayısızdır" diye konuştu.