Kadınlar İstanbul’da Jîna Emînî için ayakta: Kurtuluş ortak mücadelede

Katledilen Jîna Mahsa Emînî için Kadıköy'de kitlesel eylem gerçekleştiren kadınlar, “Kurtuluş, kadınların ortak mücadelesinde” mesajını verdi.

İran'da “ahlak polisi” tarafından katledilen Jîna Masha Emînî için kadınlar, Türkiye ve Kürdistan'da ayağa kalktı. İstanbul Kadıköy'de Kadınlar Birlikte Güçlü öncülüğünde yapılan kitlesel eylemde, “Hiçbir faşist saldırı, dinci politika biz kadınların özgürleşmesine engel olamayacak” mesajı verildi.

Türkiye'de yaşayan İranlıların yoğun katılımıyla gerçekleşen eylemde,” İran'da, Türkiye'de ve her yerde özgürlük” yazılı pankart açıldı,  Jîna Emînî'nin ve direnişin sembolü olan saç bayrakları taşındı. Sık sık, “Jin jiyan azadî” sloganının atıldığı kitlesel eylemde, Kadınlar Birlikte Güçlü adına açıklama Türkçe, Farsça ve Kürtçe okundu.

Jîna Emînî’nin  katledilmesinin ardından İran ve Rojhilat’ta kadınların öncülüğünde büyük bir direniş başladığının hatırlatıldığı açıklamada, sokaklarda eyleme geçen kadınların rejimin zorla taktırdığı başörtülerini yaktığını, saçlarını kestiğini, “Jin, Jiyan, Azadî” sesinin her yerde  yükseldiği vurgulandı. Rejim güçleri tarafından  yüzlerce kişinin gözaltına alınıp, tutuklandığını, ateşli silahla yaralandığını ve birçok kişinin öldürüldüğünün ifade edildiği açıklamada, ancak Kürt bölgesi başta olmak üzere İran’ın dört bir yanında direnişin yayılarak devam ettiği hatırlatıldı.

Kadınları belli kalıplara sığdırmaya çalışan dinci faşist İran rejimine karşı boyun eğmeyen, biat etmeyen kadınlar daima var olduğu ve var olmaya da devam edeceği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: “İranlı kadınların ve İran halkının molla rejimine karşı verdiği mücadelenin yanındayız.

Jîna’nın katledilmesi tüm dünyada erkek devlet şiddetine karşı mücadele eden biz kadınların öfkesi oldu. Çünkü aynı erkek egemenliğini, aynı erkek şiddetini yaşadığımızı biliyoruz! İran rejiminin dayatmalarına benzer ahlak dayatmalarına maruz kalıyoruz, hayatlarımız giderek kısıtlanıyor. Hayatlarımızdaki şiddet sarmalı İran’da da Türkiye’de de bizzat erkek devlet tarafından örgütleniyor.

Biz kadınlar kadın olduğumuz için şiddet görüyor, katlediliyoruz. Ve biliyoruz; örgütlenen bu şiddete karşı tek çözüm sınır tanımayan kadın dayanışmasında, kurtuluş ortak mücadelemizde.

İran’da kadın düşmanı politikalara tanıyoruz. Tek adamlar ve tek adamların rejimleri dünyanın her yerinde kadın düşmanlığıyla iktidarlarını kuruyor. Ama nafile; çünkü karşılarında onlara kafa tutan, susmayan, itaat etmeyen en büyük güç yine kadınlar. Biz kadınlar bize dayatılan ahlakı, bizi hapsetmeye çalıştıkları aileleri, bizi mecbur etmeye çalıştıkları güvencesizliği, bizi maruz bıraktıkları erkek şiddetini tepe taklak edecek güce sahibiz. Ve biliyoruz, hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika biz kadınların özgürleşmesine engel olamayacak. Bugüne kadar kazandığımız hiçbir şey, bizlere egemenler tarafından bahşedilmedi. Hepsini yaşamlarımız pahasına mücadele ederek ellerimizle kazandık.  Şimdi bizleri tahakküm altına alan erkek egemenliğine karşı tüm dünyada birlikte yükselteceğimiz kadın mücadelemizle özgürlüğümüzü kazanacağız!”

Açıklamanın ardından İranlı kadın ve erkekler, ülkelerindeki  sisteme karşı başlayan ayaklanmayı, direnişin şarkısı “ Bayaye”yi söyleyerek destek verdi.

Saçlarını kesip, İran pasaportlarını yırtan İranlıların sloganlar eşliğinde yapmak istediği yürüyüş, polis tarafından engellenmeye çalışıldı.

Tüm engellemelere rağmen yürüyen İranlılar, önlerine kurulan polis barikatlarını zafer işaretleriyle protesto ederek özgürlük mesajını verdiler.