Kadınlar Birlikte Güçlü: Failleri koruma, yargıla

Kadınlar Birlikte Güçlü, Kürt kadın hareketine yönelik giderek artan devletin işkence ve cinsel şiddetini protesto ederek, iktidara “Failleri koruma, yargıla” çağrısında bulundu.

Kadınlar Birlikte Güçlü, Kürt kadın hareketine yönelik giderek artan devletin işkence ve cinsel şiddetini “Kadınlara gözaltında işkence var” şiarıyla protesto etti. Süreyya Operası önünde gerçekleştirilen protestoda, işkenceyle gözaltına alınan kadınların fotoğrafları taşındı. "Kadınlara Gözaltında işkence var. Failleri koruma, yargıla" yazılı pankart açıldı. HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu’nun destek verdiği eylemde, kadınlar sık sık, “Jin, jiyan, azadî”, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Gözaltında işkence var”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarını attı.

‘KRİMİNALİZE ETME ÇABALARINA CEVABIMIZ KADIN DAYANIŞMASI OLACAK’

Kadınlar Birlikte Güçlü adına açıklamayı okuyan Sevda Erkılınç, Rosa Kadın Derneği'ne ve Kürt kadın hareketine yönelik artan baskı ve hukuksuzluğu endişe ve öfkeyle tanıklık ettiklerini ifade etti. Kadınlara ve çocuklara şiddet uygulayanların tedbirsizce cezaevlerinden salıverilmesiyle boşalan yerlerin özgürlük mücadelesi veren kadınlarla doldurulduğuna işaret eden Erkılınç, tutuklanan kadınların, böbrek hastası bir çocuğu olmasının veya Barış Annesi Makbule Özbek gibi 70 yaşın üstünde olmalarının bile umursanmadığına dikkat çekti. “Kürt kadınların özgürlüğünü kriminalize etme çabalarına cevabımız kadın dayanışması olacak” vurgusunda bulunan Erkılınç, Amed’de ev baskınında TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin’e yönelik yapılan köpekli işkencenin insanlık suçu olduğunu hatırlatarak, buna izin vermeyeceklerini vurguladı.

‘SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

“Rojbin'e ve diğer arkadaşlarımıza şiddet uygulayan, yürüyemez hale getirerek suç işleyen polisler kim? Bir soruşturma başlatıldı mı?" diye soran Erkılınç, şöyle konuştu: "Üstünün örtülmesine, faillerin cezasız kalmasına izin vermiyoruz. Pazartesi Ankara'da, Salı İzmir'de olduğu gibi bugün de İstanbul'da sokaktayız. Sesini çıkartan kadınlara yönelik işkenceyi olağanlaştırma çabalarına karşı susmuyoruz. Biz kadınlar birbirimizin güvencesiyiz, sonuna kadar takipçisi olacağız.”

Açıklama zılgıtlar, alkış ve sloganlar eşliğinde son buldu.