Kadınlar isyanda: İstanbul Sözleşmesi’ni uygula

İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme planına karşı Kadıköy’de açık oturum gerçekleştiren kadınlar, sözleşmeden geri çekilme konusu ülke gündeminden tamamen çıkartılana kadar mücadele edeceklerini ve isyanda olacaklarını vurguladı.

“Haklarımızdan vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesini uygula” kampanyası kapsamında Kadıköy İskelesi önünde bir araya gelen kadınlar, AKP ve MHP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’ni iptal tehdidi karşı açık oturum oluşturdu.

HDP milletvekilleri ve Barış Anneleri’nin ön saflarda yerini aldığı eylemde, üzerinde “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” yazılı mor maskeler takıldı; erkek şiddetiyle yaşamını yitiren kadınların isimlerinin bulunduğu dövizler taşındı. Sık sık, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Her yer katliam”, “Katliam hanemizde”, “Jin, jiyan, azadî”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarının atıldığı eylemde, “İsyandayız” vurgusu yapıldı.

‘SÖZLEŞMEYİ KALDIRMAYI GÜNDEME GETİRENLER CİNAYETLERİN SUÇ ORTAĞI’

Açık oturum öncesi yapılan açıklamada, kadınların her gün erkek şiddetiyle katledildiğini Türkiye’de İstanbul Sözleşmesi’nin etkin şekilde uygulamayıp, kaldırılmasını gündeme getirenlerin bu cinayetlerin suç ortağı olduğunu vurgulandı. İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar ve çocukları başta olmak üzere, bir insanın cinsiyeti üzerinden şiddete maruz bırakılmasını önleyen ve devlete açık ve net yükümlülükler getiren uluslararası bir metin olduğu kaydedildiği açıklamada, şunlar belirtildi: “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek, her yıl yüzlerce kadının öldürüldüğü, şikayet edilen en az 28.360 çocuk istismarı vakasının olduğu bir ülkede kadınları ve çocukları ateşe atmaktır. Sözleşmeden çekilmek, sözleşmenin referans aldığı ve Türkiye’nin de taraf olduğu tüm diğer temel insan hakları belgelerini de tartışmalı hale getirmek, kadınların mücadeleyle kazandığı tüm hakları tartışmaya açmak demektir. Sözleşmeden çekilmek, ‘Kadınlarla erkekler fıtratları gereği eşit değildir’ sözüyle her fırsatta saldırıya uğrayan haklarımızın, yasal güvencelerimizin tümüyle terk edileceğinin dünyaya ilan edilmesidir.”

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ UYGULA’

Sadece sözleşmenin iptali gündeminin ortadan kalkmasını değil, sözleşmenin tüm yükümlüklerinin yerine getirilmesinin istediği açıklamada, talepler şöyle sıraladı:

“-İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara derhal son verilsin, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Şiddetin Önlenmesi Yasası’nın uygulanmasındaki eksiklikler giderilsin, kadına yönelik şiddete karşı acil önlem planı yapılsın.

-Kadınların 7/24 ulaşabileceği, farklı dillerde hizmet, ücretsiz, sadece kadın yönelik şiddet alanında çalışan ayrı bir Alo Şiddet Hattı kurulsun.

-Kadına ve çocuğa yönelik şiddetle ilgili bağımsız bir veri toplama yöntemi geliştirilsin ve kamuoyuna düzenli olarak bu veriler açıklansın.

-Devletin tüm kademelerinde eşitliği sağlayacak, ayrımcılığa son verecek düzenlemeler yapılsın. Eşit yurttaşlığın tüm gereklerini sağlamak için acilen somut adımlar atılsın.

-Cinsel şiddetle mücadele koordinasyon ve kriz merkezleri kurulsun.

-Dijital şiddet ve ısrarlı takip yasalarda tanımlansın ve cezası belirlensin.

-Toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitimin her kademesinde zorunlu ders olarak müfredata eklensin.

-İstanbul Sözleşmesi’nin de hükme bağladığı üzere, ülkemizde mülteci ve sığınmacı olarak yaşayan bütün kadın ve çocukların şiddete karşı korunmasında eşit haklara sahip olması için açık ve net düzenlemeler yapılsın.

-Her mahallede kolay ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli ve 24 saat hizmet verebilecek kreşler açılsın.

-Kadınların rahatça 7/24 ulaşabileceği kadın danışma merkezleri ve yeterli sayıda sığınak açılsın.

-Nafaka tartışmalarına, boşanma süreçlerinde arabuluculuk vs. uygulamalarına, boşanma süreçlerinin zorlaştırılmasına kısacası kadınların kazanılmış haklarına yönelik tüm tartışmalara bir son verilsin. Boşanma süreçlerinde kadınlara istihdam, barınma, sağlık ve eğitim olanakları sağlansın. Kadınları şiddete karşı güçlendirecek politikalar hayata geçirilsin.

-Kadın / Toplumsal Cinsiyet Bakanlığı kurulsun.”

Açıklamanın ardından açık oturum oluşturan kadınlar, teker teker söz alarak, İstanbul Sözleşmesi ülke gündeminden tamamen çıkana kadar mücadele edeceklerini ve isyanda olacaklarını vurguladı.