Kadınlar medyada yer bulamıyor

Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre küresel alanda medya kuruluşlarında kadın perspektifinin yansıması oldukça zayıf.

Son 10 sene içinde medya kuruluşları tarafından yayınlanan haberleri, kadın gazetecilerin oranları, haber üretiminde karar mekanizmalarındaki etkileri açısından uluslararası medyayı değerlendiren rapor çarpıcı sonuçlara ulaştı.

Haber Merkezlerindeki etkin pozisyonların ağırlıkla erkek gazeteciler tarafından tutulduğunun belirtildiği raporda kadın haberleri konusunda dahi karar verme mekanizmalarının çoğunlukla erkeklerin elinde olduğu ifade edildi.

Haberlerde yer verilen uzmanların yüzde 80’inin erkeklerden oluştuğunun belirtildiği raporda medya kuruluşlarının dünyanın nüfusunun yüzde 50’sinin perspektifinden yoksun olduğu vurgulandı.

12 bin yayın ve 56 milyon haberin analiz edildiği raporda kadın gazetecilerin ve kadın konularının en çok toplum yaşam alanında işlendiği ancak politika gibi kilit konularda kadın sesinin yansımadığı sonucuna ulaşıldı.

Rapora göre işyerlerinde de kadın gazeteciler eğitim, çevre, kalkınma gibi haberlerin takibinde çalışıyor. Kadın gazetecilere araştırmacı gazetecilik, ekonomi ve politika gibi konularda çok sınırlı görev veriliyor.

Politika konusunda medyada yer alan uzmanların da 8’de 7’sini erkekler oluşturuyor. Ekonomi konusunda ise durum çok vahim. Medyada yer verilen erkek ekonomi uzmanlarının sayısı kadınları 30 katından fazla.