Kadınlar önemli oranda avcılık da yapıyordu
Güney Amerika’da yapılan çalışmalar, kadınların tarih öncesi dönemde önemli oranda avcılık yaptığını gösterirken, sonraki dönemlerde neden bundan dışlandıklarına da kısmen açıklık getiriyor.
Güney Amerika’da yapılan çalışmalar, kadınların tarih öncesi dönemde önemli oranda avcılık yaptığını gösterirken, sonraki dönemlerde neden bundan dışlandıklarına da kısmen açıklık getiriyor.
Kaliforniya-Davis Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırma, Science Advances dergisinde yayınlandı.
Güney Amerika ülkesi Peru’da And Dağları’nda bulunan insan kemiklerinin incelendiği araştırmada, günümüzden 4 bin ila 17 bin yıl kadar öncesinde yaşadığı tahmin edilen insanların nasıl yaşadığı irdelendi.
Araştırma kapsamında toplamda 27 insana ait kemikler incelenirken, bu insanların birçoğunun aynı zamanda av silahlarıyla birlikte gömüldüğü anlaşıldı. Araştırma sonucunda av silahlarıyla gömülenlerin 11’inin kadın olduğu ortaya çıkarıldı.
ÜÇTE BİRDEN YARIYA KADARI KADINDI
Tarih öncesi dönemde bugüne kadar bilinen gerçek, daha çok erkeklerin avlandığı yönündeydi. Ancak son araştırma, kadınların da hayati önemdeki avcılık görevini yerine getirdiğini gösteriyor.
Araştırmaya göre, And Dağları’nda yaşayan topluluklar içindeki avcıların yüzde 30 ile 50 arasındaki bir kısmını kadınlar oluşturuyordu.
Bu tezi konu olan kemiklerden birinin 17 ila 19 yaş arası bir kadına ait olduğu belirtilirken, kadının taştan mızrak uçları, bıçak, hayvanların içini boşaltmak ve etlerini parçalamak için keskinleştirilmiş taşlarla gömüldüğü belirlendi.
Tüm bu malzemelerin deriye benzer ve büyük oranda çürümüş bir maddeden yapılmış bir torba içinde olduğu da araştırmada edinilen sonuçlardan.
Kadınların o dönemde avcılık yaptığına dair savın sadece bir insana ait kalıntılara dayandırılmadığı vurgulanan araştırmada, kıta genelindeki toplam 107 ayrı noktada çıkarılan 429 iskeletin incelendiği kaydedildi. Buna göre, en az 27 kişi av silahlarıyla gömülürken, bunların 11’i kadın idi.
NEDEN AVDAN DIŞLANIYORLARDI?
Antropologlar, neden birçok avcı topluluğunda kadınların dışlandığını anlamaya çalışıyor. Randall Haas önderliğinde yapılan son araştırmaya göre, Güney Amerika’da bulunan avcıların kullandığı malzemeler sonraki bin yıllarda kullanılanlara oranla daha basitti ve erkek çocuklar bunları kullanmayı kız çocuklara oranla daha çabuk öğreniyordu.
Kız çocuklarının av silahlarını ustaca öğrenmeden önce cinsel olgunluğa erişmesiyle birlikte doğum ve çocuk bakımıyla ilgilenmesi sonucu da avdan dışlandığı varsayılıyor.