Kadınlar Sakine Cansız Festivali'nde buluşacak

Kürt Kadın Hareketi'nin ve PKK’nin öncü kadrolarından Sakine Cansız'a adanan Kadın Festivali'nin 9'uncusu bu yıl 26 Haziran günü Zürih'te düzenlenecek.

Kadın Festivali 9 Ocak 2013 günü Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Kürt Kadın Hareketi ve PKK öncülerinden Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez anısına her yıl İsviçre'de düzenleniyor.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) öncülüğünde  aralarında Türkiyeli, Kürdistanlı, İsviçreli ve uluslararası 28 kadın kurumunun yer aldığı  tertip komitesi tarafından festival hazırlıkları tamamlandı.


'CANSIZ'IN FİKİRLERİ DÜNYA KADINLARINA TAŞINMALI'

Festivale ilişkin açıklamada şöyle denildi:

"Özellikle Kürt Kadın Mücadelesi saflarında yürütmüş olduğu mücadele ile bugün dünya kadın mücadelesinde adını yazdırmayı başarmış olan Sakine Cansız yine bugün PKK'ye ve PAJK'a gönül veren, katılan her kadın tarafından bir idol olarak kendisini kabullendirmiştir. Kadın kurtuluş ideolojisini benimseyen bir hareket olarak Sakine Cansız gibi güçlü devrimci kadınların mücadelesini ve fikirlerini dünya kadınlarına taşımak önceliğimizdir. Bu anlamıyla Kapitalist Modernite'den kopan bütün kadınları kapsayan Konfederal Sistem'in oluşturulması bizler açısından vazgeçilmezdir.

Hem ulusal hem de uluslararası alanda kültürel ve siyasi bakımdan dönemin ruhuna denk kadın özgürlük mücadelesini görünür kılmanın önemi ve gerekliliği ortaya çıkmıştır. Kadın festivalleri bu anlamıyla önem arz etmektedir.

'Diren, Örgütlen, Özgür Yaşa - Li ber xwe bide! Xwe bi rêxistin bike! Azad bijî' şiarıyla 26 Haziran Pazar günü Militärstrasse 36, 8004 Zürich adresindeki Kasernereal meydanında düzenlenecek olan 9'uncu Sakine Cansız Kadın Festivali'ne kadın mücadelesinden ve özgürlüğünden yana herkesi çağırıyoruz."

Sakine Cansız Festivali'nin programında sanatçılar JinMa, Xecê, Berfîn Mamedova, Gulan, Berfîn Demir, sahne alırken, Dengbej çadırı, Ermeni folklor-dans performansı ile Kürt kadın folklor ekibinin performansları yer alacak.

Festival alanında kurulacak olan eğitim atölyelerinde jineoloji standları ile "Kadın ve Savaş" temasının ele alındığı seminer ve paneller düzenlenecek. Festivalde ayrıca çocuklar için oyun atölyeleri de planlanmış durumda.

Festival komitesinde yer alan kurumlar şu şekilde:

"YJK-S, TekoJin, Kongra Star, Rosara, Women Defend Rojava, Medico İnternational, Kasama, ADKH, Fist, SKB, PDA, Yeni Kadın, SYKP, Kampüs Cadıları, Feda, Frauenstrtreik, Kollektive Zürich, Solifonds, Frauenbündnis, WILPF, BFS, Brückenschlag, Zürich-Amed Kardeşlik Köprüsü, Basta, SP, AL, Revolutionares Quaeer Feministisches Bündnis Basel, Grüne."