Kadınlar yaşamı birlikte inşa edecek

Hakkari, Urfa ve Adıyaman'da bir araya gelen yüzlerce kadın, "Şimdi Kadın Özgürlük Zamanı" şiarıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kürdistan'ın bir çok şehrinde kutlandı.

HAKKARİ

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve HDP Kadın Meclisi öncülüğünde Hakkari'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bir etkinlik düzenlendi. Kutlamaya HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, HDP ilçe eşbaşkanları, Barış Anneleri ile birlikte yüzlerce kişi katıldı.

"Semra Güzel halkın iradesidir", "Tecridi sonlandırın", "Kadın Tutsaklara Adalet" ve "Hasta tutsaklara özgürlük" pankartlarının asıldığı kutlamaya ulusal kıyafetleriyle katılan Hakkarili kadınlar sık sık, "Jin jiyan azadî" sloganı attı.

Kutlamada konuşan HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut kadınların direnişine dikkat çekti. Kadınların direnişi sayesinde bu aşamaya geldiklerini vurgulayan Armut, "Kadınlara ve gençlere yönelik özel savaş politikaları yürütülüyor. AKP iktidarı çalışmalarımızı engelliyor. Yüzlerce kadın haksız bir şekilde tutuklandı. Ama herkes bilsin ki mücadelemiz gün be gün daha da büyüyor. Kadın Meclisi olarak Leyla Güven ve Aysel Tuğluk'a sahip çıkıyoruz" dedi.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise yaptığı konuşmada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ideolojisine değindi. Kadınların artık varlıklarını ispat ettiğini söyleyen Sürücü, "Elbette bu durum Kürt Halk Önderi Öcalan sayesinde gerçekleşti. Fakat Abdullah Öcalan'a yönelik şuan ağır bir tecrit uygulanıyor. Öcalan şahsında kadınlara ve gençler üzerinde de tecrit politikası uygulanıyor. İktidara çağrıda bulunuyoruz; tecridi sonlandırın. Aysel Tuğluk'un durumu sağlık durumu tehlikede ve tedavi edilmesi için biran önce serbest bırakılması lazım. Yine diğer hasta tutsakların da serbest bırakılması gerekiyor" diye konuştu.

Etkinlik yapılan konuşmaların ardından Kürtçe şarkılar ve halaylar eşliğinde sona erdi.

URFA

Urfa'da HDP Kadın Meclisi ve TJA öncülüğünde biraraya gelen kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. Yüzlerce kadın kutlamaya ulusal kıyafetleriyle katıldı.

Kutlama salonuna "Şenyaşar ailesi ve herkes için adalet", "Tecrit kaldırılsın ve barış konuşulsun" yazılı pankartlar asıldı. "Şehîd namirin", "Jin jiyan azadî"  ve "Bijî berxwedana zindana" sloganlarının atıldığı kutlamada konuşan HDP Urfa Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, 21. yüzyılın kadın yüzyılı olduğunu belirterek, kadınların yaşamı birlikte inşa edeceklerini vurguladı.

Kutlama Nurcan Değirmenci'nin şarkıları ve halaylarla sona erdi.

ADIYAMAN

Adıyaman'da kadınlar, evlendiği erkek tarafından katledilen Remziye Yücel için basın açıklaması yaptı. "Erkek ve devlet şiddetine karşı isyandayız" diyen kadınlar adına Adıyaman Kadın Platformu üyesi Fahriye Akbaba bir konuşma yaptı.

Kadınların 8 Mart'ta da katledildiğini söyleyen Akbaba, kadın katliamlarının en büyük nedeninin cezasızlık politikası olduğunu ifade etti.

"Jin Jiyan Azadî" sloganları ile sona eren açıklamanın ardından tutsak kadınlara kart gönderildi.