Kadınlara yeni projelerle destek
Suriye Özgür Kadın Vakfı, 2023’te de kadın ve çocuklar için güçlü proje hazırlıkları yapıyor.
Suriye Özgür Kadın Vakfı, 2023’te de kadın ve çocuklar için güçlü proje hazırlıkları yapıyor.
Suriye Özgür Kadın Vakfı, kadınların ekonomik, kültürel, toplumsal ve sağlık alanlarında gelişmesi için 2014’te Qamişlo’da Özgür Kadın Vakfı adıyla kuruldu. Vakıf, daha sonra faaliyetlerini genişletti. Bu gelişim ardından 2021’de adını Suriye Özgür Kadın Vakfı olarak değiştirdi.
“Özgür kadın özgür toplumun temelidir” şiarıyla çalışmalarını yürüten Suriye Özgür Kadın Vakfı, dünyadaki kadın kurumlarına ulaşmaya, Suriye ve Ortadoğu’daki kadınların yaşam koşullarına dikkat çekmeye de çalışıyor. Reqa, Dêrazor, Tebqa, Kobanê, Dêrik, Girkê Legê, Hesekê ile Waşokanî, Girê Spî, Hol Kampı’nda ofis açan Suriye Özgür Kadın Vakfı, bunun yanı sıra kültür, sağlık ve toplumsal alanla birçok projeye imza attı. Kuzey-Doğu Suriye’de çok sayıda bölgede binlerce kadına eğitimler verdi, sağlık merkezi, çocuk bahçesi, terzihane, overlok ve müzik atölyeleri, İngilizce, Arapça ve Kürtçe kurslar açtı.
ARALIKSIZ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRDÜ
Suriye Özgür Kadın Vakfı Sağlık Komitesi, ilk müdahale eğitimleri için 716 seminer verdi ve sağlık ekipleri kuruldu. Hemşire kurslarından ise 757 kadına eğitim verildi. Ayrıca savaş hazırlıkları için 105 sağlık eğitimi devresi açıldı. Kadın ve çocuklara hizmet eden Arî Klinikleri, aralıksız devam etti. 5 bin 195 kadın ve çocuk, Arî Kliniklerinde tedavi gördü.
Suriye Özgür Kadın Vakfı tarafından bir grup hayırsever kadının yardımıyla gerçekleşen gezici klinik, köyleri ziyaret etmeye de devam ediyor. Gezici klinik, 219 köye hizmet verirken, bin 326 hastaya da şifa olmak için gece gündüz demeden çalıştı. Qamişlo, Hesekê ve Girkê Legê’de ise 5 bin 195 hasta, sağlık merkezlerinde tedavi edildi. Dirbêsiyê ve Hesekê’deki alternatif tıp merkezinde ise doğal ilaçlardan fizyoterapiye kadar ihtiyaçlar temelinde kadın ve çocuklara destek sundu.
Eğitim Komitesi, sağlık eğitimlerin yanı sıra demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir yaşamın inşası için ideolojik eğitimlere de ağırlık verdi. Bunun sonucunda 381 kez eğitim verildi, 546 aile de ziyaret edildi.
Kadınların mesleki açıdan gelişebilmeleri için de kadınların talepleri doğrultusunda farklı farklı eğitim merkezleri kuruldu. Böylece 108 dikiş eğitim devresi açıldı, devrelerin sonucunda 517 kadın sertifika aldı. 342 kadın sertifika aldığı 85 kuaför devresi açıldı. Çocukları da çalışmalarının bir parçası olarak gören vakıf, çocuk bahçeleri ve müzik kursları açtı. Toplamda 2 bin 755 kişi için 381 eğitim devresi açıldı.
2023 YILINDA DAHA GÜÇLÜ
Hesekê ve Dirbêsiye’de olan alternatif tıp merkezlerinin diğer şehirlerde de açılması ve tedavi için kullanılan ilaçların dış ülkelerden alımı yerine Kuzey-Doğu Suriye’deki zengin topraklardan temini öncelik olacak. Kadınlara destek sunmayı ilk hedef olarak belirleyen Suriye Özgür Kadın Vakfı, 2023’te kimsesiz çocukların eğitimine ve sağlık sorunlarına da ağırlık verecek. Suriye ve Ortadoğu'daki kadın örgütleri ve kurumlarıyla ilişkiler geliştirmeyi de hedefliyor. Waşokanî Kampı başta olmak üzere kamplarda ihtiyaçlar doğrultusunda çocuk parkı yapılacak. Tüm ofislerin bulunduğu kentlerde çocuklar için var olan ve ara verilen müzik eğitim merkezleri güçlendirilecek.
Suriye Özgür Kadın Vakfı Yönetim Üyesi Melike Hesaf, “Kuruluş amacı, kadınlara destek sunmak, mesleki açıdan kadınları yetiştirmek. Böylece iş imkanı sağlamak. İdeoloji eğitimlerimizin yanı sıra sağlık eğitimlerine de ağırlık veriyoruz. Sağlık eğitimlerimizdeki amaç ise ilk müdahalede hakimiyet sağlamak. Özellikle bölgemizde yoğun bir savaş ortamı var ve halkımız Devrimci Halk Savaşı kapsamında sağlık boyutunda yetişmek istiyor” diye konuştu.
2023’te daha güçlü projelere imza atacaklarını kaydeden Melike Hesaf, konuşmasını şöyle noktaladı: “Bu yıl içerisinde Kobanê’deki sağlık merkezimizi açtık. Buradaki sistemin oturtulabilmesi için Kobanê kentimizdeki ofisimize desteklerimiz arttıracağız. Hesekê ve Dirbêsiyê’de alternatif tıp merkezlerimiz bulunuyor. Bu yılki hedefimiz öncelikle Qamişlo ve Dêrîk olmak üzere ofislerimiz olduğu kentlerde alternatif tıp merkezlerini açmak olacak. Ayrıca alternatif tıp malzemelerini tedarikini buradan sağlayacağız. İhtiyacımız olan bitki otlarını kendimiz üreteceğiz. Bu yıl içerisinde çocuklar için müzik eğitim merkezlerimiz daha da güçlü olacak, geçen yıl bazı ofislerimizde ara verilmişti. Bu yıl tekrardan çocuk müzik eğitim merkezlerimiz ofislerimizin bulunduğu tüm kentlerde örgütlendirilecek.”