KESK'li kadınlar: Saç telinden korkan sistem yıkılmaya mahkûmdur

İran Konsolosluğu önünde Jîna Emînî’nin katledilmesini protesto eden KESK İstanbul Kadın Meclisi, “Kadınların saç telinden korkan bir sistem, kadınlarca yıkılmaya mahkûmdur” dedi.

KESK İstanbul Kadın Meclisi, Jîna Emînî’nin ahlak polisi tarafından katledilmesini İran Konsolosluğu önünde protesto etti. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde,  “Yeryüzünün her yerinde direniyoruz” yazılı pankart açıldı; sık sık, “ Jin jiyan azadî”, “Susmuyoruz , korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları atıldı.

KESK İstanbul Kadın Meclisi adına açıklamayı okuyan Bircan Dal, İran’da kadınların uzun süredir İran devletinin baskılarına karşı direndiğini hatırlatarak sözlerine başladı.

İran yönetiminin başörtüsü takmayan veya başörtüsünü "gerektiği gibi" takmayan kadınlara para ve hapis cezası vererek ya da gözaltına alarak sindirmeye çalıştığını ifade eden Dal, ancak baskıcı rejim sertleştikçe kadınların da mücadelesinin keskinleştiğini vurguladı.

Jîna Emînî’nin devletin ahlak polisleri tarafından saçının teli göründü diye katledilmesinin ise bardağı taşıran son damla olduğunu kaydeden Dal, “Artık hiçbir şey eskisi gibi olamaz. Jîna’nın ölümünün ardından kadınların öncülüğünde gerçekleşen ve İran’ın dört bir yanına yayılan eylem dalgalarına tanıklık ediyoruz. İran rejim güçleri, eylemlerde onlarca kişiyi katlederek, yüzlercesini tutuklayarak direnenlere karşı saldırılarını sürdürüyor. Kadınların ve İran halklarının meşru direnişine yönelik İran devletinin bu amansız saldırılarını kınıyoruz” dedi.

Kadınların ataerkiden kurtuluşunu sağlayacak yegane gücün mücadele ve direniş olduğunun altını çizen Dal, şöyle konuştu: “Biliyoruz ki en çok kadınların hak ve özgürlüklerine, onların yaşamlarına kast eden bu karanlık sistemi ancak kadınının örgütlü mücadelesi sarsabilir.  Kadınlar kendilerine dayatılan şeriat kanunlarını da, rejimin kadın karşıtı temellerini de sorgulayarak ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganlarıyla sokağa döküldüler. Kadınların saç telinden korkan bir rejim eninde sonunda kadınlarca yıkılmaya mahkûmdur” vurgusunda bulundu.

Dal, Türkiye’de de benzer bir sürecin yaşandığına, kadına yönelik şiddet ve baskının daha da arttığına işaret etti. Kadın düşmanı politika ve uygulamalarının hız kazandığı bir dönemden geçildiğini hatırlatan Dal, “Yaşamlarımız ve haklarımız için her alanda mücadele ederken İran’daki kız kardeşlerimizin uğradığı zulüm ve baskılara karşı başlattığı isyanı Türkiyeli kadınlar olarak çok iyi anlıyoruz. Biz KESK’li kadınlar olarak, İran’daki cinsiyetçi yasalara ve kadın düşmanı rejime karşı cesurca tavır alan ve hayatları pahasına risk alarak seslerini yükselten İran’daki kız kardeşlerimizin yanındayız. Özgürlük ve eşit bir yaşam için direnişlerine en derin dayanışma duygularımızla destek veriyoruz.  Türkiye’deki tüm kadınların bu onurlu direnişe sahip çıkması için çağrıda bulunuyoruz. Sınırları aşan kadın mücadelesini İranlı kız kardeşlerimizin direnişlerinden ilham alarak büyütmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Yaşam hakkımızdan, giydiğimiz kıyafetleri seçme özgürlüğümüze kadar tüm hak ve özgürlüklerimiz için direnmeye devam edeceğiz.”

KESK’li kadınların eylemi, “Jin, Jiyan Azadî” sloganıyla sona erdi.