Kiel, Nürnberg ve Hannover’de İran devleti kınandı

Jîna Emînî’nin katledilmesi ardından 3’üncü haftasına giren İran’daki protestolara destek amacıyla Avrupa’da yapılan eylemlerde, “Kadın özgürlüğü sınırları aşmalıdır” vurgusu yapıldı.

Almanya’nın Kiel, Nürnberg ve Hannover kentlerinde Jîna Emînî'nin İran devleti tarafından katledilmesi protesto edilerek, kadınlar öncülüğünde süren mücadeleye destek verildi.

KIEL

Rojhilatê Kurdistan ve İran'da yapılan gösterilere destek amacıyla onlarca Kürdistanlı ve Alman dostları Almanya'nın Kiel kentinde bir araya gelerek yürüyüş düzenledi.
Kiel Merkez Tren İstasyonunda toplanan halk, Kürt kadın Jîna Emînî'nin İran devleti tarafından katledilmesini protesto ederek, kadın mücadelesine ses verdi.

Kiel Jiyana Jin, Kurdistan Solidarität, Defend Kurdistan tarafından organize edilen eyleme, Die Linke, Rosa Lüxemburg Vakfı, Kiel Alevi Derneği de katılarak destek verdi.

Eylem şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Kurdistan Solidarität ve Defend Kurdistan adına yapılan konuşmalarda, İran devletinin Jîna Emînî'yi katletmesinden sonra İran'da birçok yerde itiraz gösterileri yapıldığı ve o gösterilerde 50'den fazla insanının katledildiği, buna rağmen kadınlar öncülüğünde mücadelenin genişletilerek sürdüğüne işaret edilerek, “Jin, jiyan, azadî" sloganını  Kürt mücadelesini sahiplenmesi gerektiği vurgulandı.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg şehrinde bir araya gelen halk, İran’da ahlak polisi tarafından Jîna Emînî’nin katledilmesini protesto etti

Kitle, İran rejimini istifaya çağırdı. “Katil İran hükümeti”, “Kadınlar susmayacak” sloganları, zılgıtlar ve alkışlar miting boyunca devam eti.

Mitingde “Bella Ciao” ile Farsça devrimci müzikler de seslendirildi, devrimci kurum ve örgütler ile Sosyalis Kadınlar Birliği’nin açıklaması okundu.

HANNOVER

İran’da Jîna Emînî’nin işkence ile katledilmesi üzerine başlayan protestolarda, İran devletinin protestocuları katletmekle yetinmeyip geçtiğimiz günlerde Başûrê Kurdistan’da sivil halkı bombardımana tabi tutması Hannover kentinde protesto ile karşılandı.

Saat 17.00’da Hannover Hauptbahnhof önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları bir dakikalık saygı duruşunun ardından protesto eylemi düzenledi.

Ronahî Kadın Meclisi, Meclîsa Gel a Hannover, Defend Kurdistan ve Partiya Welatparêzên Kurdistan katıldığı protesto eylemi, Fars ve dostlarının katılımıyla mitinge dönüştü. Hannover Halk Meclisi Eşbaşkanı Civan Çewlik, "Önder Apo ‘toplumun kurtuluşu ancak ve ancak kadının özgür olduğu toplumda gelişir’ diyor ve bugün içinde bulunduğumuz durum tam da budur. Kadının her renginin yasak olduğu bir toplum bitmek ve çürümekten başka bir sonuca varmaz. Kürt ve Fars halkının ortak değeri olan Jîna Emînî’yi bir kez daha saygıyla anıyor, davasını sürdüreceğimizin sözünü yineliyoruz "dedi.

Ronahî Kadın Meclisi adına konuşan Aliye ise, "Biz jin, jiyan, azadî derken sessiz kalanlar, Jîna Emînî örneğinde bizi yeni yeni anladıklarını söylüyorlar. Kadın özgürlüğü sınırları aşmalıdır" dedi.
Mitingin ardından yürüyüşe geçen halk, sık sık "Jin, jiyan, azadî”, “Bijî berxwedana gelan”, “Bijî gerilla "sloganları atarak yürüyüşe geçti.