KJK: Şengal’i Şengalliler yönetmelidir

KJK Koordinasyonu: Êzidî halkımızı 2014 yılında yüzüstü bırakıp kaçan KDP güçleri, özeleştiri verip, Şengal’in özerkliğine destek sunacaklarına şimdi de yeniden bir kırım anlamına gelen bir antlaşmayı, Irak hükümeti ile imzalamış durumdalar.

KDP’nin Irak hükümeti ile Şengal’e ilişkin imzaladığı anlaşmaya ilişkin yazılı bir açıklama yapan KJK Koordinasyonu, “74. Ferman anlamına gelen KDP’nin Irak hükümeti ile anlaşması özünde Şengal’e bir kez daha ihanet etme anlaşmasıdır. Önderimiz Abdullah Öcalan’ın uluslararası komplonun başlangıç gününe denk düşürülerek yapılan bu anlaşma ile tüm halkımıza, kadınlara, Ortadoğu halklarına, insanlığa verilmek istenen mesajlar var” dedi.

“Şengal halkımız Ortadoğu’nun en kadim tarih, din ve kültürünü temsil eden bir gerçekliğe sahiptir. Yaşadığı 73 Fermana rağmen direnerek bugüne kadar kendini getirebilmeyi başarmış tarihsel bir hakikate sahiptir” denilen açıklamada Şengal’in tüm dünyanın gözü önünde Ağustos 2014’te büyük bir soykırıma maruz kaldığına dikkat çekildi. Binlerce insanın kadın, çocuk, yaşlı demeden ya öldürüldüğü ya da esir alındığı belirtilen açıklamada şunlar dile geldi:

“21. yüzyıl da insanlığın en utanç verici, vahşi kadın kırımı, Êzidî kadınlarına karşı karanlık kara faşist güç DAİŞ tarafından zalimce gerçekleştirildi. Êzidî kadınları esir alındı, pazarlarda satıldı, tecavüze uğradı, insanlıktan çıkarıldı, katledildi. Şengal, bu katliam gerçekleştiğinde KDP güçlerinin koruması altındaydı. Peşmergeler Şengal’i bırakıp kaçtı. Bunun talimatını veren de KDP idi. DAİŞ’in Şengal saldırısına karşı Êzidî halkının yardımına koşan HPG-YJA Star güçlerimiz oldu. Başkan Apo’nun özgürlük ideolojisinde var olan Êzidîlere, tüm bölge halklarına verilen değer, halkların birlikte eşit ve özgürce yaşamanın perspektifi ile tüm Kürdistan’ı ve Ortadoğu’yu savunan PKK-PAJK gerillaları büyük bir fedai ruh ile öz savunma savaşı yürüttü, Şengal’i, Ortadoğu’yu bu gözü dönmüş çetelerin elinden kurtardı.

KUTSAL ŞENGAL TOPRAKLARI YÜZLERCE GERİLLANIN ÇABASI İLE KORUNDU

Kutsal Şengal toprakları büyük komutan, yoldaşımız Şehit Egît Civyan şahsında görüldüğü gibi yüzlerce gerillanın çabası ile korundu. Şengal halkımız kendi topraklarına bu temel de geri dönebildi. Tarihte 73 kez Fermana uğrayan Êzidîler, sonrasında ilk kez kendi ordularını, meclislerini geliştirdiler. İlk kez Şengal’in özerk yönetimi oluşturuldu.

73. Ferman sonrasında Şengalliler ilk kez kendi kendilerini yönetebilecek meclisler, örgütlemeler geliştirildi. Şengal’in özerk yönetimi oluşturuldu. Şengal kadınları Şengal’in yeniden yapılandırılması, özgürleşmesi çalışmalarına, direnişlerine en temel öncü güç olarak katıldı YBŞ, YJŞ, Şengal Özerk Yönetim Meclisi, Şengal Kadın Meclisi, Şengal halkının tüm sorunlarını çözebilecek bir düzeye gelerek çalışmalarını başarıyla yürüttü. İmkan ve olanakları çerçevesinde Şengal’i yeniden inşa etti, yeniden özgür, eşit bir yaşamı yeniden yaratmanın tohumlarını attı, büyüttü.

Ancak Ortadoğu’da özgür Kürtlüğün, özgür bireyin, özgür kadınların gelişmesini istemeyen güçler, 9 Ekim’de bir araya gelerek tarihin en uğursuz anlaşmalarından birini daha imzaladı. 74. Ferman anlamına gelen KDP’nin Irak hükümeti ile anlaşması özünde Şengal’e bir kez daha ihanet etme anlaşmasıdır. Önderimiz Abdullah Öcalan’ın uluslararası komplonun başlangıç gününe denk düşürülerek yapılan bu anlaşma ile tüm halkımıza, kadınlara, Ortadoğu halklarına, insanlığa verilmek istenen mesajlar var. Êzidî halkımızı, kadınları, tüm halkımızı, halklarımızı köleliğe götüren hiçbir anlaşmayı kabul etmediğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.

2014’TE ÊZİDÎ HALKIMIZI YÜZ ÜSTÜ BIRAKAN GÜÇLER YENİ BİR KIRIM ANLAMINA GELEN ANLAŞMAYI İMZALADI

9 Ekim’de Irak hükümeti ile KDP arasında imzalanan BM’nin onayladığı kirli anlaşmayı kınıyoruz.

Êzidî halkımızı 2014 yılında yüzüstü bırakıp kaçan KDP güçleri, özeleştiri verip, Şengal’in özerkliğine destek sunacaklarına şimdi de yeniden bir kırım anlamına gelen bir antlaşmayı, Irak hükümeti ile imzalamış durumdalar. Binlerce Êzidî kadın hala Ortadoğu’nun dört bir tarafına savrulmuş, esaret altında yaşarken geliştirilen bu antlaşma bir kez daha KDP’nin, Türk devletiyle, Irak devletiyle içinde olduğu ilişkinin düzeyini göstermektedir. KDP, Kürt halkına, kadınlarına karşı her türlü ilkesiz, düşmanca ilişkiler içine girebiliyor. Oysa ki doğru olan Şengal’in idaresinin Şengalilerin elinde olmasıdır. Vicdanlı, adaletli yaklaşım budur. Şengal’de yabancı olan güçler, bu kirli anlaşmayı imzalayan güçlerdir. Şengal özerk olmalıdır. Ve kendi kendisini savunmalı ve yönetmelidir.

Kürt kadınları olarak KDP ve Irak hükümeti arasında Şengal’e ilişkin bu kirli anlaşmayı asla kabul etmeyeceğimizi ve buna karşı tüm gücümüzle mücadele edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz.

Biz biliyor ve inanıyoruz ki; Şengal’de mücadele eden Êzidî kadınlar tıpkı şehit Nazê Naif Kaval, Nujiyan, Berivan Şengal arkadaşlar gibi kendi topraklarını korumak için sonuna kadar direneceklerdir. Şengal’in cesur, kahraman direngen kızı Nazê Naif Kaval’in duruşu tüm Êzidî kadınların, anaların, kızların duruşu olacaktır.

HAMLEMİZ KAPSAMINDA ŞENGAL’İ SAHİPLENMELİYİZ

KDP’nin Türk devletini de arkasına alıp, Irak hükümeti ile geliştirdiği bu ittifakı Şengal kadınları, Şengal halkımız asla kabul etmeyecektir. Bu temel de başta Şengal kadınları, anaları olmak üzere, Şengal ve Avrupa’daki halkımızın eylemliliklerini, bu tarihi direniş duruşunu selamlıyoruz.

Şengal halkımız birliğini güçlendirerek, direniş duruşunu geliştirmeli ve büyütmelidir.

Êzidî kadınlarının esir pazarlarında satılması, tecavüze uğraması, öldürülmesini kadınlar asla unutmadı. Unutmayacak. Halkımızın katliamlardan geçirilmesi tarihsel hafızalardan asla silinmeyecek.

Bu temel de KCK ve KJK olarak İlan ettiğimiz özgürlük hamleleri tarihi öneme sahiptir. Özgürlük hamlelerimiz ile önderliğimizin, halkımızın, kadınların özgürleşme zamanlarını yaratıyoruz. Tecride, işgale, faşizme karşı direnişi yükseltiyoruz.

KJK’nin ‘Kadın kırımına karşı özgür bireyi ve toplumu savunuyoruz’ hamlesi temelinde, her alanda süren kadın özgürlük hamlelerimiz tarihidir. Kadınlara karşı gerçekleştirilen kırımlara, özel savaş politikalarına karşı direnerek önderliğimizin özgürleşmesi özgür kürdün, özgür Kürdistan’ın, özgür insanlığın savunması çalışmalarını gerçekleştiriyoruz.

KJK olarak başlattığımız ‘Kadın kırımına karşı özgür bireyi ve toplumu savunuyoruz’ hamlesi kapsamında başta Güney Kürdistan’da yaşayan Kürt kadınları olmak üzere, Ortadoğu ve dünyada özgürlük mücadelesi veren kadın hareketlerine, şahsiyetlerine Şengal’e destek olma, sahip çıkma, eylemlilik geliştirme çağrısı yapıyoruz.

Şengal kadınları, Şengal halkı yalnız değildir. Şengal’i Şengalliler yönetmelidir.”