KJK: Beritan özgürlüğe giden yolu çok açık gösterdi

KJK: Kadının savaşarak özgürleşen, özgürleşerek güzelleşen yasasını kendi yaşamında, savaşında ve şehadetinde hakikat kılan Ş. Beritan, özgürlüğe giden yolu çok açık göstermiş, bu güzel yola tüm kadınları çağırmıştır.

KJK Koordinasyonu Beritan’ın (Gülnaz Karataş) şehadet yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

KJK, “Kahraman kadınlar çağının öncü komutanı Ş. Beritan yoldaşı şehadetinin 30. yılında sevgi, saygı ve minnetle anıyor, anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. 21. yüzyılın kadın yüzyılı olmasında, Ş. Beritan yoldaşın Türk faşizmine ve ihanetçi KDP gerçeğine karşı uçurumlar kadar derin, keskin ve anlamlı direnişinin çok önemli bir yeri vardır. Lelikan uçurumlarında “asla teslim olmam” diyen kararlı çığlığı, düşmana karşı nefret kusan, halkına ve kadınlara zafer vaat eden tililisi, halkların ve kadınların direniş hafızasında silinmez izler bırakmış, 21. yüzyıla kadın direniş rengini vermiştir. Halkının, özgürlük arayışındaki kadınların direnişinin onuru olan Ş. Beritan, özgürlük aşkında doğurduğu büyük anlam ve cesaret ile zafere kadınca yürümenin emri olmuştur” dedi. 

KJK Koordinasyon açıklamasında şunlar belirtildi:

“Rêber APO, Ş. Beritan arkadaşın şahsında ortaya çıkan büyük direniş onuruna, kadın kahramanlığına büyük anlam biçmiş, bu kahramanlığın mutlak anlamda kalıcı ve tarihsel bir kazanıma dönüşmesi için kadın ordulaşmasını kurma kararına gitmiştir. Kadın ordulaşması, çok önemli tarihsel süreçlerden, büyük savaşlardan geçerek, Ş. Beritan kahramanlığına, bu eşsiz mirasa daha büyük kahramanlıklar ve anlamlar katarak günümüze kadar gelmiştir. İşte otuzuncu yılında YJA Star gerilla gücümüz, bu büyük mirası taçlandıran, başı dik, zafer bilinci ve tarzı ile düşmanın üzerine saldıran bir yürüyüş içindedir. Kadının savaşarak özgürleşen, özgürleşerek güzelleşen yasasını kendi yaşamında, savaşında ve şehadetinde hakikat kılan Ş. Beritan, özgürlüğe giden yolu çok açık göstermiş, bu güzel yola tüm kadınları çağırmıştır.

İşte bugün Jîna Emînî’nin katledilmesinin ardından Rojhilat Kurdistan’ında gelişen ve tüm dünyaya yayılan kadın serhildanları ve bu eylemlerde adeta herkesin tek bir sesle haykırdığı “Jin Jîyan Azadî” sloganı, aynı zamanda Ş. Beritan’ın ordulaşma temelinde açtığı bu yolda açığa çıkan hakikattir. Rêber APO’nun dilinden kadınların zihnine, toplumun damarlarına, yaşam alanlarına yayılan sihirli hakikattir. Bu hakikatin öncülerinden biri de, inşasında rol oynayan büyük komutan Ş. Beritan’dır. Özgürlük arayışı, köleliğe ve ihanete asla baş eğmeyen isyancılığı, sevgiyi, yoldaşlığı, ulusallığı ve özgür kadını yaratma inadı, O’nu kadın tarihinin büyük komutanı yapmıştır. Süreklileşen bir mücadele, zafer bilinci, isyan ve bilinç ile özgürlüğe gidebileceğimizi bir de Ş. Beritan’dan öğrendik ve yürüdük.

Bugün düşmanın kimyasal, taktik nükleer silahları karşısında bile geri adım atmayan, Mersin’de düşmanın üzerine kararlı, başı dik gözünü bile kırpmadan fedaice yürüyen Ş. Sara ve Ş. Rûken yoldaşlar, son nefesini bile düşmana karşı savaştıran kadın gerilla gücümüz, Ş. Beritan’ın eseridir. O’na bağlı ve O’na cevap olmak isteyen, kendini Rêber APO ve özgür kadın hakikatinde gören ve yaratan binlerce şehit yoldaşımızın eseridir. Bugün YJA Star olarak kadın gerillalarımız, 30. yılında görkemli ve tarih yaratan yürüyüşüne büyük bir kararlılıkla devam etmekte, kadının yaşam ve özgürlük olduğu gerçeğini günlük, anlık olarak gözler önüne sermektedir. Yoldaşlığı ile, özgürlük aşkı ile, fedai ve profesyonel tarzı ile 21. yüzyılı kadın yüzyılı haline getirmede iddialı ve engel kabul etmeden yürümektedir.

Zafere özgür kadın rengiyle, tarzıyla yürüyen, kadın tarihini ve insanlık tarihini yeniden ve silinmez bir biçimde yazan tüm şehitlerimizi Ş. Beritan şahsında saygıyla anıyoruz. Yine savaş tünellerinde, arazide hareketli timlerde, Kuzey’de, Güney’de, alanlarda, savaş mevzilerinde yer alan tüm YJA Star savaşçı ve komuta yapısını selamlıyoruz, Ş. Beritan’ın şehadet yıl dönümü vesilesiyle kadın ordulaşmasının 30. yılı tüm kadın gücümüze kutlu olsun. Aynı zamanda sonuç alıcı eylemlerle düşmanı sarsan YJA/Star eylemlerini selamlıyor, başarılarının devamını diliyor ve kutluyoruz.

Kürdistan’daki kadınlar ve kadın özgürlük mücadelesi, şehitlerimizin ve kadın gerillalarımızın onurlu mücadelesi ile daha da büyümektedir. KJK olarak da YJA Star gerillalarımızın bu onurlu mücadelesine layık ve güçlü cevap verme temelinde mücadelemizi daha da büyütme kararlılığında olduğumuzu belirtiyoruz.”