Kobanê, Minbic ve Tebqa’da 8 Mart kutlandı

8 Mart dolayısıyla Kobanê, Tebqa ve Minbic’de kadınlar yürüyüş düzenledi.

Kobanê, Minbic ve Tebqa’da kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle "Jin, jiyan, azadî ile kadın devrimine doğru" sloganıyla kitlesel yürüyüşler düzenledi.

Eylemlere binlerce Arap, Kürt, Süryani, Çerkes ve Ermeni kadın, sivil toplum kuruluşu, kadın örgütü, siyasi parti, Özerk Yönetim ile askeri ve güvenlik güçlerinin temsilcileri ile yüzlerce erkek katıldı.

Kadınlar ulusal kıyafetler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları ve "Jin, jiyan, azadî ile kadın devrimine doğru" yazılı pankartlar ile şehitler Hevrin Xelef, Sakîne Cansız, Hind El Xidêr, Seida El Hermas ve Jîna Emini'nin posterlerini açtı.
Şehir hastanesi önünden başlayan Kobanê yürüyüşü, orman içinde mitinge dönüştü.
Minbic’de kadınlar Fırat Hastanesi önünden Wadi Caddesi'ne yürüdü.
Tebqa’da kalabalık şehrin kuzeyindeki ilk mahalleden yürümeye başladı. Yürüyüş, 2. bölgede bulunan Kültür Sanat Merkezi önünde tamamlandı.

'KADINLARIN ÖZGÜRLÜK DÖNEMİ OLACAK'

Kobanê'de Kongra Star Fırat Koordinasyon Üyesi Emine Bekir, "DAİŞ'e karşı kadınların kazandığı direniş kentinden tüm dünya kadınlarına sesleniyoruz, susmayın, bugün senin günün. Bugün tüm kadınlar için tarihi bir gündür. Özellikle Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar büyük mesafe katetti. Bu dönem kadınların özgürlük dönemi olacaktır. Kadınların tam özgürlüğü sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
Minbic Demokratik Sivil Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Nura El Hamid ise Minbic’de yaptığı konuşmada tüm dünya kadınlarını, Kuzey ve Doğu Suriye kadınlarını selamlayarak, "Dünya kadınlarının özgürlüğü için bu savaşçılar dünyayı terör örgütünün elinden kurtardı” ifadelerini kullandı.


Kuzey ve Doğu Suriye'deki Kadın Devrimi'nin dünya kadınları üzerindeki etkisine dikkat çeken Nura, "Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınlar tüm dünyaya örnek oldu ve ‘Jin, jiyan, azadî’ ile sembol oldu.  İran'daki Kadın Devrimi'nin ruhunu ‘jin, jiyan, azadî’ oluşturuyor. Kuzey ve Doğu Suriye kadınları, İran yönetimine karşı Rojhilat ve İran kadınlarını destekliyor” diye konuştu.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanlık Divanı Üyesi Foza Yusif, "Bugün sadece kadınların özgürlük günü değil, tüm özgürlük savaşçılarının günüdür. Kadınların özgürlüğü için çağrıda bulunan demokrat erkekleri ve başta kadınların en yakın dostu olan, felsefesi ve fikirleriyle Kuzey ve Doğu Suriye'de yeni bir tarih yazılmasına öncülük eden Önder Abdullah Öcalan'ı selamlıyoruz” dedi.
Foza, Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınların tüm dünyadaki Kadın Devrimi'ndeki rolünün önemine dikkat çekerek, "Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınlar, kadın devrimiyle küresel bir devrime öncülük ediyor. Mücadelemizle hiçbir öldürme, hedef alma, saldırı bizi devrim ve kadın özgürlüğü yolundan geri adım attıramayacağını gösterdik” diye belirtti.
Zenubiya Kadın Topluluğu Sözcüsü Semîre El Habeş Tebqa'da 8 Mart'ın kadın mücadelesi tarihindeki önemine dikkat çekerek, kadınların ataerkil zihniyete karşı mücadelesini sürdürdüklerini söyledi.
Habeşi tüm kadınları, kadının özgürlüğü ve Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için birlikte mücadele etmeye çağırdı.
Tebqa Demokratik Sivil Yönetimi Danışmanı Eylem Çerkes de tüm kadınların ve Abdullah Öcalan'ın 8 Mart'ını kutladı.