Köln ve Düsseldorf’ta 25 Kasım eylemleri

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü dolayısıyla Köln, Leverkusen, Düsseldorf ve Wuppertal kentlerinde protesto mitingleri düzenlendi. Mitinglerde şiddete karşı ortak mücadele mesajı verildi ve "diktatörün yargılanması" için imza toplandı.

Köln’de 25 Kasım mitingi, çeşitli kadın örgütlerinden oluşan Köln Frauen Kolektiv-Köln Kadın Kolektifi tarafından organize edildi.

Çarşamba günü HBF yanındaki Roncalliplatz’da saat 17.00’de başlayan eylemin açılışını kadın kolektifi yapıtı.

Kolektif, şu anda dünya genelinde hakim olan pandemiyle kadınlara dönük ayrımcılık ve şiddetin arttığına dikkat çekti. İkinci olarak Köln Viyan Kadın Meclisi adına Yıldız Filimci konuştu.

Filimci, “Diktatörün yargılanması için 100 neden 100 bin imza” kampanyasının bugün start aldığına dikkat çekerek, “Türk devletinin lideri Erdoğan, Kürt kadınlarına özel bir savaş yöntemiyle yöneliyor. Bu tüm dünyadaki diktatörlerin pratiğinin bir benzeridir. Kadınlar mücadelenin öncüsü olarak görüldükleri için hedef alınıyorlar” dedi. Filimci, kampanyaya destek çağrısında bulundu.

Zola ve SKB adına yapılan konuşmada, göçmen kadınların sorunlarına değinildi. Türkiye kökenli siyasi aktivistlerin sınırdışı tehditleriyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekildi. Mitinge, ADKH, Courage ve Feministas Colonia adına konuşmalar da yapıldı.

Feministas Colonia aktivistleri, Las Tesis performansını sergileyerek, Türkiye’de Las Tesis dansını yaptıkları için ceza alan kadınlara selamlarını gönderdi. Mitinge katılan kadınlar da performansa eşlik etti.

100 NEDENE İLİŞKİN LAZER GÖSTERİMİ

Mitingte TJK-E tarafından bugün startı verilen “100 neden 100 bin imza” kampanyasına ilişkin lazer gösterimi de yapıldı, imza toplandı. Ayrıca Mirabel Kardeşlerden bugüne dünya kadın mücadelesini anlatan slayt gösterimi yapıldı. Viyan Kadın Meclisi, kampanyaya atfen, “Diktatörün sonu kadınların elinde”, “Kadın kırımına son, şimdi özgürlük zamanı” yazılı pankartlar taşıdı. Eylemde, “Jin Jiyan Azadi” , “Yaşasın ortak mücadele-uluslararası dayanışma” sloganları atıldı.

Leverkusen Nucan Kadın Meclisi de Alman kadın gruplarıyla birlikte eylemdeydi. Saat 17.00’de Rathaus Galeri önünde düzenlenen eylemde, TJK-E bildirisi okundu. Kampanyaya dikkat çekildi. Türk devleti ve erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden kadınların resimleri taşındı.

DÜSSELDORF'TA İKİ MERKEZDE

Almanya’nın Düsseldorf kentinde de Kürt kadınları eylemdeydi. Düsseldorf şehir merkezindeki Shadowplatz’daki miting saat 17.00’de başladı. YJK-E öncülüğündeki eyleme Alman ve Türkiyeli kadın grupları ile Grevenbruch, Krefeld’deki Kadın Meclisleri üyeleri de katıldı.

WUPPERTAL

Wuppertal’daki eylemin adresi ise Elbefeld Neumarkt idi. Saat 16.00’da bira raya gelen kadınlar, tüm dünyada erkek ve devlet şiddeti nedeniyle yaşamını yitiren kadınları andı, mücadeleyi yükseltecekleri mesajını verdi. Miting Wupertal Viyan Kadın Meclisi, Courage, Karavana kadınları ve MLPD’nin ortak organizesiyle gerçekleşti. Mitingte Kürt kadınları erbane ve kadın şarkılarıyla eyleme renk kattı.

MÜNİH

Almanya'nın Münih kentinde de kadınlar şiddete karşı sokaklara çıktı. Aralarında Sara Kadın Meclisi'nin de olduğu çok sayıda kadın organizasyonunun katıldığı eylemde, kadın cinayetlerinin siyasi olduğu mesajı verildi