Kongra Star toplantısının sonuç bildirgesi

Kongra Star'ın yıllık toplantısının sonuç bildirgesinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve kadın hakları için mücadelenin büyütülmesi mesajı verildi.

“Kadın örgütsüz kalamaz” sloganıyla gerçekleştirilen Kongra Star Meclisi’nin yıllık toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı.

Kongra Star Meclisi, 15-16 Aralık’ta 100 meclis üyesi ve komite üyelerinin katılımı ile Qamîşlo’daki merkezinde yıllık toplantısını gerçekleştirdi.

Yıllık toplantıda siyasi, örgütsel, kadın, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumu ve Kongra Star Meclisi’nin 2022 yılı çalışma mekanizması değerlendirildi.

Toplantı katılımcıları, Kuzey ve Doğu Suriye ile dünyadaki siyasi duruma dikkat çekerek, “Üçüncü Dünya Savaşı nedeni ile dünya siyasi, ekonomik, toplumsal, kültürel ve ekolojik bir krizden geçiyor. Ortadoğu bölgesi hegemonik ülkelerin savaş sahnesi oldu, bölge halkları da bu savaşların kurbanı olmuş” dedi.

Bildirgede, bu savaş merkezinin NATO, Çin ile Rusya ve Suriye, Ukrayna ve İran arasında olduğu ve işgalci Türk devletinin de her defasında egemenliğini genişletmek ve ömrünü uzatmak için bu savaşlardan faydalanmak istediği belirtildi.

Bildirgede şunlar da belirtildi:

"Katılımcılar, Türk devletinin bölgede Kürt halkına karşı soykırım politikaları ve yöntemleri ile Kürt halkı ve bölgedeki dost halklara karşı barbar saldırılar yürüttüğünü ve Kürt bölgeleri ile gerillayı hedef haline getirdiğine dikkat çekti.

Baskılar artıkça kadınlara karşı zulümler artıyor. Diğer yandan cinsiyetçi sisteme karşı başkaldırı ve ortak mücadele için kadın örgüt ve hareketlerinin önü açılıyor. Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye devrimi kadın öncülüğünde gerçekleşti.

Faşist AKP zindanlarındaki kadın direnişi dünya genelinde bir direnişe dönüştü. Suriye’de kadınların siyasetten uzaklaştırılması teşhir edildi."

Kuzey ve Doğu Suriye sisteminde eşbaşkanlık sistemin gerçekleşmesine dikkat çekilen bildirgede, bu sistemin kadınların dünya tarihinde kazandığı başarı ve yeni bir adım olduğu ifade edildi.

'ABDULLAH ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN BAŞKALDIRILMALI'

İmralı tecridine dikkat çekilen bildirgede, "Tecrit, global sistemin bir siyasetidir. Bu tecrit bütün insan hakları ilkelerine karşı bir uygulamadır" denilirken, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için başkaldırı çağrısında bulunuldu.

Bildirgede, "Egemen erkek iktidarının eşbaşkanlık modeline karşı rahatsızlığı ve tepkileri var. Bu nedenle kadınlar, direnişini güçlendirmeli ve kazanımlarını korumalıdır” denildi.

KADIN ÇALIŞMALARINA DAİR ÖNERİLER

Kongra Star Meclisi’nin yıllık toplantısındaki öneriler de şöyle açıklandı:

"İki cins arasındaki eşitlik mücadelesi eğitim ve çalışma gerektirir. Kendini eğitmek, okuma, geliştirme ve eril zihniyete karşı duruşu ile mümkün. Kadın katliamı suçu, kadınların birliği ile bitirme ve 'kadın örgütsüz kalamaz' sloganının çalışmanın özü olarak kabul edilmesi gerekiyor. Eşbaşkanlık modelinin savunması için bir dosyanın yazılması ve bu model üzerine eğitim düzenlenmesi. Her kadının her alanda kendini geliştirmesi gerekir. Kadın komitelerinin, komünlerinin kurulması gerekir ve ekonomi komitelerinin geliştirilmesi gerekir. Kadınların ekonomi sorunları çözüme kavuşturulmalıdır. Kadınların, özel kimliklerinin olması için kadın örgütlerinin içinde örgütlenmesi gerekir. Özgür eş yaşama dair belgeleri hazırlayacak ve toplumun hizmetine sunacak bir komitenin kurulması gerekir.

Ekoloji bilinci de geliştirilmeli. Bu konunun cins mücadele sorunundan ayrıştırılmaması ve kısa bir süre içerisinde bir ekoloji meclisinin kurulması gerekir."