Kongreya Star’dan BM’ye mesaj

Suriye’deki trajediye müdahale etmeleri için BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelere çağrıda bulunan Kongreya Star Diplomatik İlişkiler Merkezi, “Şu an Suriye’de, özelikle kadınların yaşadığı büyük bir trajedi var” dedi.

Kongreya Star Diplomatik İlişkiler Merkezi Suriye’deki trajedinin son bulması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Üyelerini göreve çağıran, Kongreya Star Diplomatik İlişkiler Merkezi mesajında şunları belirtti:

“Sayın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres,

Sayın BM İnsan Hakları Meclis Üyeleri,

BM Kadın Komite Başkanı Sayın Fumzili Malampo Nguca,

Sayın Güvenlik Konseyi Üyeleri,

Türk devleti uluslararası tüm çağrılara rağmen, tüm dünyanın koronavirüs ile mücadele ettiği bir süreçte topraklarımıza saldırılar düzenlemektedir. QSD güçleri ateşkes çağrıları çerçevesinde hareket ederken Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik katliamlarını artırmıştır.

Türk devleti başta Efrîn olmak üzere Girê Spî ve Serêkaniyê’de insanlık suçları işliyor. Kongreya Star olarak Suriye’nin demokratikleşmesi ve 1325 sayılı kanun çerçevesinde bir çözümün oluşması için mücadele ediyoruz. Şu an Suriye’de, özelikle kadınların yaşadığı büyük bir trajedi var. İdlib, Efrîn, Cerablus, Girê Spî, Serêkaniyê ve Kobanê gibi merkezlerde kadınlara karşı suç işlenmektedir.

Bu kapsamda üzerinize düşen tarihi sorumlulukları hatırlatarak şu taleplerde bulunuyoruz;

-Kuzey ve Doğu Suriye’de uçuşa yasak bölge ilan edilmesi için yetkililere baskı uygulanmalıdır.

-Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Kuzey ve Doğu Suriye’de özelikle, Kobanê’nin Helincê köyünde işlediği suçların araştırılması için bir komisyon kurulmalıdır.

-Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesi son bulmalıdır.

-Türk devletinin işgal ettiği Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê’deki işgal son bulmalı, göç ettirilen insanların topraklarına geri dönmesi sağlanmalıdır.

-Türk devleti ve ona bağlı çetelerinin kadınlara karşı işlediği suçların yargılanmalıdır.”