Kurdistan ve Türkiye'de kadınlar erkek-devlete karşı alanlarda

Kadınlar, 8 Mart dolayısıyla Kurdistan ve Türkiye'de alanlara çıktı, erkek-devlete karşı direniş mesajı verdi.

Kadınlar, Kuzey Kurdistan ve Türkiye kentlerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla alanlara çıktı.

 
İSTANBUL


Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ( DİSK) İstanbul Şubesi Kadın Meclisi, 8 Mart’a ilişkin Kadıköy'de bulunan Beşiktaş İskele Meydanı'nda kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve çok sayıda kadının katıldığı eylemde konuşan Çerkezoğlu, "Bu güne kadar yaşanan tüm felaketlerde kadınlar yalnız bırakılıyor, iş ve emek güçleri yok sayılıyor. Kadınların buna karşı büyük bir mücadelesi söz konusu. Bu güne kadar, kadın cinayetleri ve kadın mücadelesinde kaybettiğimiz tüm kız kardeşlerimizi buradan anıyoruz. Özellikle kadın işçiler olarak daha fazla yan yana dayanışma içerisinde olacağımızı ve kadın dayanışmasını büyüteceğimizi belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Kadınların toplumsal yaşamda yaşadığı eşitsizliğe, ayrımcılığa ve baskıya dikkat çeken Çerkezoğlu, deprem sonrasında dahi bölgede bulunan kadınların durumuna dikkat çekerek, “Deprem bölgesinde çalışan kadınların yarısı kayıt dışı çalışıyor. Kayıtsız çalıştırıldıkları için hiçbir sosyal haktan yararlanamıyorlar. Afet ve deprem gibi kriz dönemlerinde en ağır faturayı kadınlar ödüyor. Kadınların çalışma  hayatı  önündeki tüm engellerin kaldırılması, erkek işçilerle aynı haklara sahip olması,  kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için çalışmalar yapılmalı. Bizde DİSK’li kadınlar olarak barış ve kardeşliği büyütmek bu 8 Mart’ta alanlarda kadın yaşamdır, kadın özgürlüktür diyeceğiz. Yaşasın kadın dayanışması diyoruz” dedi.
Kadınlar adına ortak açıklamayı okuyan DİSK’e bağlı Genel-İş Avrupa Yakası 2 No’lu Şube Yönetici Zuhal Kaynak, iktidarın rantçı politikaları ve deprem sonrasındaki organizasyonsuzluğu nedeniyle depremin felakete dönüştüğüne işaret etti, taleplerini sıraladı.

 
İZMİR
İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi, baro önünden Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne yürüyüş gerçekleştirdi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki halk da alkışlarla yürüyüşe destek verdi. Yürüyüşün ardından açıklamayı İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi üyeleri Büşra Marangozoğlu ve Gözde Önal okudu. Kadın cinayeti davalarında uygulanan “haksız tahrik” indirimi ve cezasızlığa dikkat çekilen açıklamada, "Asla bu düzene alışmayacağız, biat etmeyeceğiz" mesajı verildi. Açıklamada, "Hep birlikte bir kez daha 'Bizi susturamayacaksınız' demek için Feminist Gece Yürüyüşü’nde el ele kol kola omuz omuza olalım. Tüm kadınları bu akşam gerçekleşecek gece yürüyüşüne katılmaya davet ediyoruz" denildi.
 Çiğli Kadın Platformu da belediye önünde açıklama yaptı, "Bu kenti de yaşamı da yeniden inşa etmek için birbirimizi yaşatmak için söz veriyoruz" dedi.
İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu da, dernek binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklama yapan İHD İzmir Şubesi Yöneticisi Cemile Karakaya, "Afet durumlarında kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+’ların, barınma alanlarında yeterli çadır ve konteynerın olmaması, özel duş, ışıklandırma gibi olanakların yeterli olmaması, güvenlik açıklarının olması alanda çalışma yapan kadın örgütlerinin alanlardan dışlanması vb. nedenlerle cinsel şiddet başta olmak üzere toplumsal cinsiyet temelli şiddete karşı daha da korunmasız kalmaktadır" diye konuştu.
İzmir'de ayrıca Narlıdere Kadın Platformu da açıklama yaptı.


MUĞLA
Muğla Barosu üyesi kadınlar, Bodrum Adliyesi önünde açıklama gerçekleştirdi. Av. Esra Soylu Gümrah,depremde kadınların özel olarak yaşadıklarına dikkat çekti.

 
ADANA
Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi, 8 Mart dolayısıyla Avukatlar Salonu’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Baro Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Ayça Kara Sığırcı yaptı.


MERSİN
Mersin Tabip Odası Genel Sekreteri Reyhangül Baloğlu, "Biz kadınlar, omuz omuza erkek egemen rantçı sisteme karşı yaşamı ve umudu tekrar öreceğiz. Kadın hekimler olarak bu sene 8 Mart’ı 6 Şubat depreminde kaybettiğimiz kadın hekimlere ve tüm kadınlara adıyoruz. Hayatta kalan ve hala umudu örgütleyen tüm depremzede kadınlara selam olsun" dedi.
ÖHD Mersin Şubesi de 8 Mart dolayısıyla dernek binasında açıklama yaptı. ÖHD Şubesi Kadın Komisyonu Sözcüsü Nalan Ateş Altuntaş, “Bugün ben de varım, dün de vardım, yarın da olacağım’ şiarı ile yeryüzünün tüm kadınları her biriniz kız kardeşimizsiniz, yalnız değilsiniz, yalnız değiliz!” dedi.


AMED
Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi, Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. Çok sayıda avukatın katıldığı eyleme ayrıca 5 Ocak 2020 tarihinde Dersim’de 'kaybedilen' Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku da katıldı. Açıklamayı yapan Baro Kadın Hakları Merkezi Başkanı Asiya Cemre Işık, 8 Mart’ın tarihsel anlam ve önemini hatırlatarak, “Bölgedeki kadınların yaşadığı ve yaşayabileceği sorunlara ilişkin acil çözümler üretilmesi zorunludur" dedi.
3 yılı aşkındır kız kardeşi Gülistan Doku’yu aradıklarını dile getiren Aygül Doku ise kardeşinin 8 Mart’ta “Sen Bağır Ki Şiddet Susun” dövizini kaldırdığını hatırlatarak, bin 160 gündür haber alınamayan kardeşinin akıbetini sordu.

 
HATAY
Hatay'da 8 Mart kapsamında yürüyüş düzenlendi. Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu tarafından düzenlenen 8 Mart etkinlikleri Defne ilçesindeki Hatay Deprem Dayanışma ve Akdeniz Evi'ndeki dayanışma noktalarından 2 ayrı yürüyüşle başladı. Yürüyüşte Kürtçe "Jin, jiyan, azadî" Arapça "Mara, haya, hurriya" dövizleri taşındı. Yürüyüşler Uğur Mumcu Caddesi'nden Demokrasi Meydanı'na kadar sürdü.
Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar depremde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Mor kurdalelelerle yaşam zinciri oluşturan kadınlar, yıkımın olduğu mahalleleri sayarak, "Buraları yeniden inşa edeceğiz" diye haykırdı.
Platform adına ortak açıklamayı okuyan Fatma Ardal, yaşamı yeniden inşa edeceklerini söyledi.
İskenderun Kadın Platformu, 8 Mart nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Öfkemizle isyanımızla kadın dayanışmasını örüyor yaşamı yeniden kuruyoruz" denildi.
HDP İskenderun İlçe Örgütü de, Buluttepe Mahallesi'nde kadınlarla bir araya gelip açıklama yaptı. Açıklamada konuşan HDP Hatay İl Eşbaşkanı Hülya Ateş, "Kadınlar enkazın arasında filizlenen yeni toplumun mayası olacaktır" dedi.
Açıklama sonrası kadınlara dayanışma kolileri dağıtıldı.


WAN
Wan’da Tevgera Jinen Azad (TJA), 8 Mart Ddolayısıyla “Dem dema jin jiyan azadîyê ye”  şiarıyla yürüyüş düzenledi. Maraş Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar, “Jin jiyan azadî” ve “Dem dema jin jiyan azadî ye” pankartları ile yürüyüşe geçti. TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi, HDP milletvekilleri Muazzez Orhan, Gülistan Kılıç Koçyiğit, kentteki kadın kurumları ve çok sayıda kadının katıldığı yürüyüşte, “Jin natirsin hesap dipirsin”, “Biji berxwedana jinan”, “Biji berxwedana zindanan”, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. Yürüyüşte, Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Silopi’de katledilen Pakize Nayır, Sêvê Demir, Fatma Uyar, Jina Emînî, Nagihan Akarsel ve Deniz Poyraz fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı. Yürüyüş öncesi, polisler Kandıra Cezaevi’nde katledilen Garibe Gezer’in dövizlerinin içeri alınmasına ise engel oldu.
Semaver Kavşağı’ndan Mustafa Altay Parkı’na kadar slogan, zılgıt, ıslık ve alkışlarla yürüyen kadınlar, parkta açıklama yaptı. Açıklama metnini TJA aktivisti Zeynep Kaya, okudu.
Kurdistan, Türkiye ve Suriye’yi etkileyen Maraş merkezli depremlerde yaşanan yıkımın asıl sorumlusunun iktidar olduğunu kaydeden Kaya, yaşanan yıkımın büyüklüğünün iktidarın savaş politikalarından kaynaklandığını ifade etti.
Kaya, “Kurdistan, Ortadoğu ve dünyanın birçok yerinde yaşanan bu savaşlar; sömürü, yıkım, yoksulluk, mültecilik, ekolojik tahribat ve yerinden göçertme gibi devasa sorunları da beraberinde getiriyor. Bu savaşın en can yakıcı olanı, Güney Kurdistan topraklarında, kimyasal silah kullanılarak ve insanlığa karşı suç işlenerek yürütüldü. Kimyasal silahların yarattığı ekolojik ve sosyolojik tahribatlar ise devasa boyutlarda. İdeolojik kaynağını kadın düşmanlığından alan bu savaş politikaları; Kürt halkının özgürlük mücadelesine bir saldırıdır. 8 Mart vesilesi ile de bir kez daha, bütün demokratik kamuoyunu ve uluslararası kuruluşları bu savaşa ‘dur’ demeye çağırıyoruz. Ayrıca Rojava’ya yapılan bütün saldırıların, yükselen kadın devrimine bir saldırı olduğunu biliyor ve bütün kadınları savaşa ve işgale karşı mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.
Kaya, Rojhilat'taki direnişi de selamladı.
Erkek egemen devletin kadın özgürlük mücadelesine saldırmaya devam ettiğini söyleyen Kaya, “Bu akıl, Paris’te Evîn Goyî’yi, Süleymaniye’de Nagihan Akarsel’i hain bir suikast ile katlederek, direnen Kürt kadınlar şahsında kadın özgürlük mücadelesini gerileteceğini düşünüyor. Oysaki yanılıyor! Çünkü hepimiz biliyoruz; ulus-devlet aklının, direnen kadınlarla karşılaşabilecek en küçük bir cesareti bile yoktur” dedi.
Yaşanan bütün toplumsal sorunlarının ana nedeninin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit olduğuna dikkat çeken Kaya, “Başta Kürt sorunu olmak üzere bütün toplumsal sorunların esas muhatabının İmralı olduğunu bir kez daha en yüksek sesle belirtiyor ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın koşulsuz fiziki özgürlüğünü sağlamayı, mücadele çizgimizin merkezine alıyoruz. Toplumsal yaşamın her zerresine yansıyan İmralı’daki mutlak tecrit rejimini ve işkence sistemini kıracak en büyük güç, yine kadınların örgütlü mücadelesi olacaktır” diye konuştu.
HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı politikalarına karşı kadınların alanlarda mücadeleyi büyüteceklerini kaydetti.


AGİRÎ
TJA ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi öncülüğünde Agirî’nin Bazid ilçesinde bulunan HDP İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen kadınlar, “Dem dema jin jiyan azadîyê ye” şiarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.
HDP’li Dilan Dirayet Taşdemir, "Kirliliğe karşı güzelliği, karanlığa karşı aydınlığı savunan ve bunun öncülüğünü yapan Kürt kadınlarına selam olsun. Bunun mücadelesini veren, direnen, Rojava’da yeni yaşamı inşa eden kadınlara selam olsun, deprem bölgelerinde yeni yaşamın umudunu taşıyan depremzede kadınlara selam olsun. Onlara sözümüz olsun ki biz yeni yaşamı ‘Jin jiyan azadi’ şiarıyla yeniden inşa edeceğiz" dedi.


COLEMÊRG
TJA, 8 Mart dolayısıyla “Dem dema jin jiyan azadîyê ye” şiarıyla Hakkari Devlet Hastanesi’nin bulunduğu alanda açıklama yaptı. HDP Colemêrg, Gever (Yüksekova) ve Çelê (Çukurca) Kadın Meclisi, Barış Anneleri Meclisi, DBP Kadın Meclisi, ÖHD Colemêrg Şubesi üyelerinin yanı sıra yüzlerce kadın bir araya geldi.

 
MÛŞ
Mûş’ta da TJA ve HDP Kadın Meclisi, HDP il binası önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP Milletvekili Şevin Çoşkun, "HDP ve TJA olarak ilmek ilmek yeni yaşamı örmeye devam edeceğiz. Erkek egemen zihniyetini en yakın zamanda yerle bir edeceğiz. Biz kadınlar direnmeye ve mücadeleyi büyütmeyi sürdüreceğiz” dedi.