MGKP: Kadın gazeteciler olarak baş eğmeyeceğiz!

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 7 Ekim Kürt Kadın Gazeteciler günü dolayısıyla 4 kadın gazetecinin tutuklu bulunduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi önünde açıklama yaptı.

Cezaevi önünde yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) yöneticilerinin de katıldı.

Açıklamanın Kürtçesini MKGP Sözcüsü Roza Metina, Türkçesini ise, Jinnews editörü Beritan Canözer okudu.

Canözer, Kürt basın tarihinde önemli bir yeri olan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmeni ve aynı zamanda Türkiye basın tarihinin ilk kadın genel yayın yönetmeni olan Gurbetelli Ersöz'ün şehadetinin yıldönümü olan 7 Ekim’in 2014 yılında Kürt Kadın Gazeteciler Günü olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Canözer, Gurbetelli Ersöz’ün mirasını devralan Kürt kadın gazetecilerin dün olduğu gibi bugün de eril zihniyete karşı mücadele ettiğinin altını çizdi.

Canözer, “Kürt coğrafyasından Türkiye'ye, Kuzey ve Doğu Suriye'den Federe Kürdistan Bölgesi'ne, İran'dan Lübnan'a, Yemen'den ABD'ye farklı kıtalarda farklı dillerde de olsa her kadının sesini duyurmayı hedefleyen Kürt kadın gazeteciler olarak medyanın eril diline karşı gerçekleri yazmaya devam edeceğimizi her platformda dile getiriyoruz” dedi.

Açıklamada, Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji Dergisi Editörü akademisyen Nagihan Akarsel’in 4 Ekim’de Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilmesini de kınadı.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Kürt kadın gazeteciler olarak Gurbetelli Ersöz ve Nagihan Akarsel’i katleden anlayışın işbirlikçisi olan KDP zihniyetine karşı mücadelemizden geri adım atmayacağız. Federe Kürdistan Bölgesi’nde aktivist, gazeteci, Jineoloji Araştırma Merkezinin üyesi Nagihan Akarseli katleden zihniyet ve İran’ın başkenti Tahran’da Jîna Mahsa Aminiyi katleden zihniyet aynı anlayış ve amaca hizmet etmektedir. Bu anlayış ve zihniyete karşı Kürt kadın gazeteciler olarak baş eğmeyeceğiz, barış ve özgürlüğümüze ulaşma sözünü yerine getireceğiz.”