Nagihan Akarsel Avrupa kentlerinde anıldı-YENİLENDİ

Avrupa’da Kürt kadınlar, Süleymaniye’de katledilen Nagihan Akarsel anısına birçok merkezde mum yakıp, saygı duruşunda bulundu.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin “Nagihan Akarsel için bir mum yak” uluslararası eylem çağrısı kapsamında Avrupa’nın birçok merkezinde mumlar yakıldı.

BERN

İsviçre’nin başkenti Bern’de Türk devleti tarafından Süleymaniye’de katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi, akademisyen ve gazeteci Nagihan Akarsel için anma programı düzenlendi.

Bern Kürt Kültür Derneği’nde düzenlenen anmada, salona Nagihan Akarsel’in fotoğrafları asıldı. Akarsel’in anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra Bern Kürt Kültür Derneği Eşsözcüsü Mine Çetinkaya kısa bir konuşma yaptı. 

Anma programını Bern Bahnhof’ta yapmak istediklerini ancak polislerin izin vermediğini dile getiren Çetinkaya, “Biz Nagihan Akarsel arkadaşın cenazesi ülkesine doğru çıkarken onu anmak istedik. Akarsel bir gazeteci ve jineoloji çalışanıydı. Fakat eril zihniyet onu katletti. Ortadoğu’daki eril devletler sürekli kadınları hedef alıyor. Ancak toplum, jin jiyan azadî sloganı ile bunun karşısında mücadele ediyor” dedi. 

Daha sonra konuşan Kürt siyasetçi Burhan Karakoç ise, Türk devletinin bu saldırılarının imha konseptinin bir parçası olduğunu kaydetti. Kürt kadınlarının kendi toplumu başta olmak üzere dünyaya öncülük ettiğini dile getiren Karakoç, Türk devletinin KDP ile işbirliği içinde Kürt mücadelesini durdurmak istediğini ifade etti. Bağdat Türk Büyükelçisi’nin açıklamalarını hatırlatan Karakoç, bunun itiraf olduğunu belirtti. 

Konuşmalardan sonra Akarsel’in anısına mum yakıldı. 

FRANKFURT

Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E’nin çağrısıyla Almanya’nın Frankfurt kentinde bir araya gelen kadınlar, Nagihan Akarsel için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Eyleme, Amara Kadın Meclisi ve Avrupa Demokratik Kadın Hareketi aktivistleri katıldı.

Frankfurt’un en işlek caddelerinden biri olan Hauptwache’de mumlar yakan kadınlar, 15 dakikalık protesto eylemi yaptı.
Eylem, “Jin Jiyan Azadî” ve “Şehîd namirin” sloganları ile sona erdi.

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de faaliyet yürüten Destan Kadın Meclisi ve feminist gruplar Nagihan Akarsel'in katledilmesini protesto etti.
Saat 18.00'da Bebelplatz'daki kitap yakma anıtı önünde bir araya gelen kadınlar, Nagihan için mumlar yakarak saygı duruşunda bulundu.
Anıt, 10 Mayıs 1933'te Nasyonal Sosyalist Öğrenci Birliği’nin birçok profesörün özellikle Yahudi, komünist, liberal ve sosyal açıdan eleştirel yazarların kitaplarını yaktığı alanda, dönemin anısını unutturmamak adına dikildi. .
Eylemciler, bu mekanı özellikle seçtiklerine işaret ederek, “Nasıl ki Nazi Almanyası üreten, muhalif olan, karşıt düşünürlerin kitaplarını yakarak gözdağı vermek istediyse bugün de faşist Türk devleti, Kürt kadınlarına yönelik aynı düşünce ile hareket ediyor” dedi.

Türk devletinin desteklediği çetelerce katledilen Hevrîn Xelef anısına Berlin'de Hevrîn Xelef bahçesinden getirilen toprağı avuçlayan kadınlar, “Hevrîn'den Nagihan'a kadar katliam yapanları tanıyoruz. Bu katliamlar karşısında mücadelemizi büyüterek binlerce Hevrîn, binlerce Nagihan olarak yeşereceğiz” denildi.
Etkinlik boyunca 'Jin Jiyan Azadî' sloganları atıldı.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde ise Demokratik Kürt Kültür Merkezi’nde Nagihan Akarsel anısına mumlar yakıldı. Türk devleti çeteleri tarafından 3 yıl önce katledilen Hevrîn Xelef, Tahran’da katledilen Jîna Emînî ile Nagihan Akarsel anısına saygı duruşunda bulunuldu; Türk devletinin kadın kırımcı zihniyeti kınandı.

ST GALLEN/BASEL/ZÜRİH/LUZERN

4 Ekim’de Süleymaniye’de katledilen Jineoloji Akademisi üyesi Nagihan Akarsel İsviçre'nin St Gallen, Zürih, Basel ve Luzern kentlerinde kadın meclisleri öncülüğünde düzenlenen etkinliklerle anıldı. 

St. Gallen’de Markplatz, Zürih’te Stufacher, Basel’de Rhein nehri üzerinde bulunan köprü üzerinde Almanca bildirilerin okuduğu etkinlikte Akarsel için mumlar yakıldı, “Jin jiyan azadî” sloganı atıldı.

PARİS

TJK-E'nin "Nagihan Akarsel için bir mum yak" uluslararası eylem çağrısı kapsamında Paris’te TJK-F üyeleri Paris Katliamı’nın yaşandığı Kürdistan Enformasyon Bürosu önünde mumlar yaktı. Nagihan Akarsel ile Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarını Kürdistan Enformasyon Bürosu önüne bırakan kadınlar, resimlerin önüne birer karanfil bırakırken mum da yaktı.

Ardından kadınlar “Zîlan” şarkısını seslendirdi.