‘Nagihan’ın jin jiyan azadî duruşunu sahipleneceğiz’

Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel’in katledilmesi protesto eden Amedli kadınlar, Akarsel’in direniş kültürünün kadın aydınlanması ile devam edeceğini belirtti.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Kadın Meclisi, Süleymaniye’de katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü akademisyen Nagihan Akarsel'in katledilmesini kınamak için Hazal Park'ta açıklama yaptı.

Açıklamaya HDP, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’ (MKGP) üyelerinin yanı sıra, HDP kent vekili Dersim Dağ ile çok sayıda kişi katıldı. Kadınlar eylem alanında "Em erîşên li dijî tekoşîna jinan qebul nakin" pankartını açtı.

‘KÜRT KADINLARI BUNU KABUL ETMEYECEK’

Burada ilk olarak konuşan Jineoloji Dergisi Sayı Editörü Avukat Ruşen Seydaoğlu, Nagihan Akarsel’in erkek işbirliğinde katledildiğini söyleyerek, “Biz biliyoruz; erkek egemen sistemin faaliyetleri her zaman planlıdır.  Bu hain ve alçakça saldırı kadına, kadın özgürlüğüne, kadın kültürüne yöneliktir.  Kürt kadınlar bunu asla kabul etmeyecek” dedi.

‘NAGİHAN’IN DİRENİŞ KÜLTÜRÜ KADIN AYDINLANMASI İLE DEVAM EDECEK’

Seydaoğlu, Nagihan Akarsel’in direniş kültürünün kadın aydınlanması ile devam edeceğine dikkat çekerek, “Bizler bu saldırının sadece Kürt kadın hareketine değil, bütün dünya kadın hareketlerine ve yürüttükleri mücadeleye olduğunu çok iyi biliyoruz. İran'da sokaklar ‘Jin jiyan azadi’ ile aydınlanıyor. Kadın mücadeledesi karşısında sıkıştırlar. Erkek egemen sistemin bu ihanet çizgisi karşısında her zaman direneceğimize, Nagihan’ın mücadelesini büyüteceğimize dair söz veriyoruz. Nagihan; bu kadınların dimdik pratiği olarak kendini bizlerle sürdürecek. Bu nedenle tüm kadınarı özgürlüğü büyütmeye çağırıyoruz” dedi.

'NAGİHAN’IN JİN JİYAN AZADÎ DURUŞU…'

Ardından söz alan MKGP Sözcüsü Roza Metina, Kürt kadınlarına dönük dört taraftan saldırılar olduğunu,  Nagihan Akarsel’e yapılan saldırının Kürt kadın iradesine ve mücadelesine olduğuna dikkat çekerek, “Nagihan çalışmasıyla, araştırmasıyla ve gazeteciliğiyle arkasında büyük bir miras bıraktı. O nedenle özellikle Nagihan'ın bıraktığı mirası sahiplenelim. Jîna Emînî, Nagihan'ı katleden zihniyet aynı kirli zihniyettir. Bu nedenle 'Jin jiyan azadî’ duruşuyla Nagihan'ın arkadaşın bıraktığı mücadeleyi sahipleneceğiz. Bizler de 'Jin Jiyan Azadî' diyoruz” ifadelerini kullandı.

2 BASIN EMEKÇİSİ GÖZALTINA ALINDI

Yapılan açıklama ardından kadınları ablukaya alan polis, Mezopotamya Ajansı muhabiri Eylem Akdağ ve Yeni Yaşam Gazetesi dağıtımcısı Azad Taşkın'ı gözaltına aldı. Akdağ gözaltı aracında bekletilirken, kadınların alandaki bekleyişi de sürüyor.