'New York'taki meşaleyi Kürt kadınlar alevlendiriyor'

Nusaybin'deki 8 Mart mitiginde "İmralı tecridini kıracağız. New York'taki meşaleyi Kürt kadınlar alevlendiriyor" mesajları verildi.

Mardin Nusaybin ilçesinde kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla şölen düzenledi. Newroz alanında düzenlenen şölene, kadınlar ulusal kıyafetleri ile katıldı. Alana giren kadınlar, ellerinde "Jin jiyan azadî" yazılı flamalar ile "Uzayda ve her yerdeyiz. Erkek egemenliğini yeneceğiz", "Dem dema xwedî derketina nîrxane", "Hakikate yürüyen kadınlar sizin baskı ve işkencelerinize boyun eğmeyecek" ve "Bijî 8'ê Adarê, dem dema azadîya jinan e" dövizler taşıdı.
“Bijî berxwedana zindanan", "Bijî Serok Apo", "Bi can bi xwin em bi tere ne ey Serok" sloganlarıyla şölene katılan kadınlar, zılgıtlar eşliğinde halay çekti. Saygı duruşuyla başlayan şölende, "Şehîd namirin" sloganları atıldı.


Barış Anneleri Meclisi Nusaybin Sözcüsü Perihan Altuğ, konuşmasında cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile AKP-MHP iktidarının savaş politikalarına dikkat çekerek, "Biz anneler barış istiyoruz. Tutsakların özgürlüğünü istiyoruz. Bunun için de mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

 'KADIN YAŞAMINI İNŞA EDİYORUZ'

HDP'li Dilan Dirayet Taşdemir, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü ilan edilmesine kadar yaşanan süreci anlatırken, New York'ta kadınların yaktığı meşaleyi bugün Kürt kadınlarının alevlendirdiğini söyledi. Kürt kadınlarının mücadelesinin bugün dünyanın tamamına örnek olduğunu ifade eden Taşdemir, Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınların kadın merkezli yeni bir sistemi hayata geçirmek için mücadele ettiklerini dile getirerek, "Rojava kadınları bugün DAİŞ karanlığını yırtarak, kadın yaşamını inşa ediyor. Selam olsun onlara. Doğu'da kadınlar İran rejimine, Güney'de rejime karşı, burada erkek devlete karşı mücadele veriyor. Kürt kadınları her yerde erkek egemen rejime karşı mücadele veriyor. Hepsine selam olsun. Kürt kadınları güçlerini direnen kadınlardan, Garibe Gezer'den Deniz Poyraz'dan alıyor. Kürt kadınları direniyor. Her yerde direniyor" ifadelerini kullandı.

Cezaevlerinde de kadınların mücadele ettiklerini dile getiren Taşdemir, mahkeme salonlarında kadınların demokrasi, barış, özgürlük, Kürtlere ve Kürdistan'a statü istediklerini ifade etti. Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasına değinen Taşdemir, "Semra Güzel Kürt kadınlarının gerçekliğidir. Hepimizin gerçekliğidir" şeklinde konuştu.

'SAVAŞ EN ÇOK KADINLARI ETKİLİYOR'

AKP-MHP iktidarının savaş politikalarına ısrar ettiğini dile getiren Taşdemir, savaştan en fazla kadınların etkilendiğini söyledi. Taşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün bizi silmek isteyenler kendileri siliniyorlar. Bugün hepsi mafya ve çete oldu. Çeteler her yerde ülkeyi ellerine almışlar. Krizi hepimizi yaşamımızda görüyoruz. Bu krizin sebebi nedir? Sebebi bu hırsızlardır, bu çetelerdir."

Taşdemir, Kürt sorununda çözüme işaret ederek, "Bugün yolu nedir? Kürtlerin iradesini kabul edeceksiniz. Kürtlerin dilini, kimliğini kabul edeceksiniz. Kayyım politikalarına son vereceksiniz. Sayın Öcalan üzerindeki tecridi kıracağız. Sayın Öcalan'ı tuttuğunuz İmralı'yı ortadan kaldıracağız. Bunlar olmadıkça ülke düzelmez. Kürt kadınlarının dinlemeden sorunları çözemezsiniz" dedi.