Newaya Jin’ın Aralık sayısı çıktı

“Kavga kapınıza dayandı” manşetiyle çıkan Newaya Jin, dolu dolu içerikleriyle yaşamın her alanına kadın perspektifiyle dokunuyor.

Newaya Jin’ın Aralık sayısı ‘Kavga kapınıza dayandı’ manşetiyle çıktı.

2021 yılı içerisinde kadın gündemlerine ilişkin öne çıkan başlıkların hatırlatıldığı 201’inci sayıda güncel, eğitim, emek, sanat, bilim, sağlık, mizah ve portre içeriklerine yer verildi. 

Gazetenin yazarlarından Akademisyen Nazan Üstündağ, yıl içerisinde kadınlara dönük dünya çapında yöneltilmiş saldırılarla, buna karşı kadınların hak ve özgürlük mücadelelerinin hatırlatmasını yaparak kadınların Polonya, ABD, Meksika, Filistin ve Afganistan gibi merkezlerde sokağa çıkarak kendilerini hedef alan politikalara direndiğini belirtiyor. 

KADIN YÜZYILINI KAZANMAYA DOĞRU

Yıl boyunca Kürdistan’da yaşanan gelişmeleri ise Hêja Zerya derledi. 2021 yılına faşizmin çok yönlü saldırılarına karşı Kürt kadınlarının zengin ve sonuç alıcı direnişinin damga vurduğunu ifade eden Zerya, kadınların birlikteliği ve ortak mücadelesinin önemine vurgu yapıyor.

KADINLARIN ‘HAYIR’LARI ARTIYOR

Kadınların iş yerlerinde maruz kaldıkları şiddeti irdeleyen yazar Yurdusev Özsökmenler ise, dikkatleri 25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ve şimdiye kadar sadece 9 ülke tarafından imzalanan ILO'nun 190 Sayılı İş Yaşamında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi’ne çekiyor. Yazar, kadınların artık daha kararlı bir şekilde evde, sokakta, işyerinde eşitsizliğe, cinsel tacize ve şiddetin her türüne karşı ‘Hayır’larını arttırmaya başladıklarının altını çiziyor.

'ÖCALAN BİZE IŞIK OLDU'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride tepki gösteren dünya ve Kürdistan’dan kadın mücadelesi aktivistleri de yeni dünya sisteminin ancak Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ile yaşamsal kılınabileceğini dile getiriyor.

Aynı başlığı Kürtçe sayfalarda yorumlayan gazetenin yazarlarından Kürt siyasetçi Nilüfer Koç da, makalesinde tecrit politikasının neden ve sonuçlarını irdeliyor.

KİMYASAL SALDIRILAR

23 Nisan 2021’den itibaren Zap, Metîna ve Avaşîn alanlarına yönelik başlatılan işgal saldırıları ile 8 aylık gerilla direnişine dair detayları Nurhak Gülbahar derlemiş. Ankara’nın hesaplarının gerilla direnişine çarptığını hatırlatan Gülbahar, kullanılan kimyasal silahlara, KDP işbirliğine ve işgalin dayandığı uluslararası desteğe dikkat çekiyor.

KADIN ÖZGÜRLÜK PARADİGMASI

Türk devlet politikası olarak kültür ve sanata yönelik sürdürülen saldırılara işaret eden Roza Metîna, bu yönelimlerin ancak özgür kadın kimliği, refleksi ve mücadelesi ile bertaraf edilebileceğini vurguluyor.

İRAN’DA KADIN KARŞITI YENİ PROJELER

Çîmen Aras, İran ve Rojhilatê Kürdistan gündemini analiz ediyor. Kadın karşıtı yeni projelerin devrede olduğunu belirten Aras, Kasım ayı içerisinde kamuoyuna açıklanan ‘Nüfusun gençleştirilmesi’ projesinin özünde ‘kutsal aile’yi koruma ve kadın köleliğini teşvik etme amaçlı olduğunu vurgulayor, bu proje ve politikalara karşı bölge kadınlarının itirazlarını hatırlatıyor.

KATİLLER AKP HİMAYESİNDE

9 ayı aşkın bir süredir “Adalet” diye haykıran 65 yaşındaki Emine Şenyaşar’ın mücadelesi ve yaşanan hukuksuzluğu ise Günay Aksoy yorumluyor. Annenin, “İstanbul’da denizin içine, Ankara’da toprağın altına baktım ama adaleti bulamadım” sözlerini hatırlatan Aksoy, katillerin AKP himayesinde olduğunu, mecliste korunduğunu vurguluyor.

REBECA LANE VE SANATINDAKİ HAFIZA

Yeni sayıda dikkat çeken içeriklerden biri de, kendini sanata adamış, şarkıları uluslararası çapta dinlenen Guatemalalı Rebeca Lane ile yapılan röportaj. Alessia Dro’nun yaptığı röportajda, hip-hop müziğinin yerli kadınlar için anlamı, kadın hareketleri açısından enternasyonalizm ile dekoloniyalizmi buluşturmanın önemi üzerinde duruluyor.

Kürt sanatçı Bermal Çem de müziğin insanın ruhunda, duygularında ve yaşamındaki yeri ve etkisine dikkat çekiyor.

ZAPATİSTA’DAN KÜRDİSTAN’A MÜCADELE DENEYİMLERİ

İskoçya Jineolojî Kolektifi üyesi Mo Nî Ghoill, Zapatista kadın heyetinin İrlanda ve Britanya ziyaretlerine dair gözlemlerini aktarıyor, Rojava Üniversitesi Jineolojî Bölümü öğrencileri ise öğrenim süreci deneyimlerini paylaşıyor.

ÖZGÜR KÜRDİSTAN’I MÜJDELEYEN RUH

Okurların beğeniyle takip ettiği Kaktüs sayfasında ‘İçinize dönüp bir bakın, ne görüyorsunuz?’  başlıklı yazı var. Anı kategorisinde ise Laleş Rênas’ın ‘Özgür Kürdistan'ı müjdeleyen ruh’  makalesi yer alıyor.

Aralık sayısına aşağıdaki linkinden erişmek mümkün.

https://www.newayajin.net/