Newaya Jin Kasım sayısı: Dağlı kadınlardan özsavunmaya çağrı

Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’in Kasım sayısı, 'Dağlı kadınlardan özsavunmaya çağrı var' manşeti ile çıktı.

Kadın Gazetesi Newaya Jin'ın Kasım Sayısı çıktı. "Dağlı kadınlardan özsavunmaya çağrı var" manşetiyle çıkan 188. sayı, şiddet olgusunu irdeleyerek, dikkatleri kadın hareketlerinin mücadele mekanizmalarına çekiyor.

Konuyla ilgili durum tespiti yapan Rojda Yıldız, 'Kadına yönelik şiddetin hala politik' olduğunu hatırlatırken, Nazan Üstündağ ise, kadın hareketlerinin ideolojik olarak bir sıçrama yaptığına ve kabuk değiştirdiğine dair önemli tespitlerde bulundu. 

Kasım sayısında TJA’nın başlattığı 'Em xwe diparêzin' kampanyasına ilişkin KCD Eşbaşkanı Leyla Güven ile yapılan röportaja da geniş yer verildi. Kampanyanın gerekliliğine dair yorumlarda bulunan Güven; üst düzeyde saldırıların olduğu bir dönemde kendini savunmanın elzem olduğunu ifade etti. 

Roza Metîna ise Kürtlüğün yokluğu üzerine inşa edilen Türklüğe dikkat çekerek, Kürtçeye dönük öfke ve saldırıların sebeplerini yorumladı.   

DAĞLARDAN ÇAĞRI VAR

Haziran ayından bu yana Heftanîn’de yaşanan sıcak çatışmalara dair izlenimi ise gazeteci Laleş Renas yazdı. Kadın gerillaların öncülük ettiği direnişin özünde işgalci, tecavüzcü kadın düşmanlarına karşı bir özsavunma refleksi olduğunu belirten Renas, YJA Star gerillalarının tüm kadınlara şiddete karşı direniş ve mücadele çağrısını aktardı. 

VAR ETMEYİ HATIRLATAN HAFIZA

Dikkatleri Latin Amerika’da yüzyıllardır uygulanan toprak-beden işgal politikalarına çeken Dilan Bozgan; Amerika’nın 'keşfi' ile kıtada var olan nüfusun yüzde 95’inin katledildiğini anımsattı. Pachamama’nın evlatlarının mücadelesini bir yeryüzüne tutunma hikayesi olarak tarif eden Bozgan, kıtanın hafıza mücadelelerini, kesik damarlarından sızan hayaletlerin aramızda dolaşması olarak betimledi. 

KİMSESİZ KADIN MEZARLIKLARI

Gazeteci Beritan Zagros ise Başûrê Kürdistan’da saklı başka bir trajediyi gündeme taşıdı: Kimsesiz kadın mezarlıkları! 

Hewlêr ve Süleymaniye’de bulunan iki kadın mezarlığında onlarca isimsiz kadın cenazesi bulunmakta. Katledilen veya “intihar” ettiği iddia edilen kadınların gömüldüğü bu mezarlıklar, Başûr’daki kadın kırımı politikalarının boyutunu gözler önüne seriyor.

2005’ten bu yana Rojava’da kadına dönük şiddete sıfır tolerans perspektifiyle politika üreten Kongra Star’ın konuyla ilgili proje ve çalışmalarını Koordinasyonu Üyesi Dalya Efrin aktarıyor. 

JİNEOLOJİ İLE KADIN DEVRİMİNİN KOŞULLARI

Ekim Sayısında jineolojinin kavram olarak gündeme gelişini ve yarattığı sonuçları değerlendiren Zilan Diyar, bu sayıda ise jineolojinin Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesiyle bağını yorumladı. 

'BENİ PRENSES YAPMA ANNE'

Gazetenin yazarlarından Vildan Dirik ise toplumsal cinsiyetçi kodlamalardan arındırılmış özgür ve eşit bireylerin nasıl yetiştirilebileceğine dair yazdı. 

Beğeni ile okunulacak röportajlardan biri de Rojava Sinema Komünü üyesi rejisör Sêvînaz Evdikê ile yapıldı. 1992’de Rojava’nın Serêkaniyê bölgesinde dünyaya gelen genç kadının sinemaya uzanan hayat hikayesini bir solukta okumak mümkün. 

Ekim Sayısından itibaren podcast uygulamasına geçen gazetenin belirli yazılarını newayajin.net sitesi üzerinden sesli dinlemek mümkün.