Newaya Jin: Kırıma geçit yok

Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’in Ekim sayısı, 'Kırıma geçit yok' manşeti ile çıktı.

Ekim sayısı ile yeni yayın dönemine giren gazete bundan böyle, 'Jineolojî', 'Komünal Ekonomi', 'Çocuk gelişimi ve eğitimi' gibi sabit kategorilerde de farklı analiz ve makalelere yer verecek.

Ekim sayısında sömürgecilik politikalarına ve tecavüz kültürüne odaklanan Newaya Jin, konuya dair Jineolojî Komitesi'nden Zozan Sima ve Nagihan Akarsel’in analizlerine yer verdi. Sima, tecavüz kültürünün tarihsel ve güncel açılımını yaparken, Akarsel ise sömürgecilik ve yeni sömürgecilik kavramları ile Kürdistan’daki uygulama şekline odaklandı.

187. sayıda Ekim Şehitleri’ne geniş yer veren Newaya Jin, Gurbetelli Ersöz, Selma Doğan, Gülnaz Karataş ve Andrea Wolf’un farklı tarihlerde yayınlanmış olan güncelerinden derlediği pasajlara yer verdi. Nursel İnce'ye (Sarya) dair anlatı yazısını ise Bêrî Dersimî kaleme aldı.

MAXMUR 15 AYDIR ABLUKA ALTINDA

Bu ay ele alınan önemli başlıklardan biri de Temmuz 2019’dan bu yana KDP-TC tarafından kuşatma altında tutulan Mexmûr kampının durumu. Konuya dair Mexmûr Kadın Diplomasi Komitesi Sözcüsü Leyla Arzu İlhan’ın analizine yer verildi. Ambargo süresince yaşanan ölümler, hak ihlalleri, ekonomik krize dair birçok veri paylaşan İlhan, Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılara, harekete geçerek bu duruma kayıtsız kalan Birleşmiş Milletler üzerinde baskı oluşturma çağrısı yaptı.

Gazeteci Beritan Zagros ise dikkatleri Güney Kürdistan’da geliştirilen tecavüz kültürü ve buna prim veren KDP’nin erkek yargı sistemine çekti.

ÖZGÜRLÜĞÜ SAĞLAMA ZAMANI

12 Eylül’de başlatılan, "Tecride, Faşizme, İşgale Son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı!" hamlesine ilişkin yazan gazetenin yazarlarından Zerya Gül ile Gülistan İke kadın öncülüğünü hatırlattı.

Ekim sayısından itibaren özgün kategoride yer verilen "Jineolojî" sayfasının ilk yazısını Jineolojî Avrupa Komitesi’nden Zilan Diyar kaleme aldı. Jineolojî tartışmaları ve çalışmalarının oluşturduğu 12 yıllık deneyime dikkat çeken Diyar, jineolojînin kavramsal, kuramsal ve kurumsal çerçevesine dair önemli detaylar paylaştı.

Gazetenin yeni yazarlarından pedagog Fadime Şenpınar ise, "Çocuk gelişimi ve eğitimi" kategorisi bağlamında, "birey kimliğinin oluşumunda ergenlik çağı" evresini irdelerken, Çarçel Engizek de "kültürel ekonomi"nin açılımını yaptı.

SIRRI-DEM

Newaya Jin Ekim sayısında 2013’te Rojava’da oluşturulan Koma Elenya Üyeleri ile müzisyen Lale Koçgün ile söyleşilere de yer verildi.

Gazetenin online sitesine newayajin.net linki üzerinden erişmek mümkün.

https://www.newayajin.net/