PAJK Koordinasyonu, 15 Ağustos atılımının yıl dönümü vesilesiyle resmi sitesinde yazılı bir açıklama yayınladı. PAJK, “Yok sayılan bir halkın, varlık mücadelesinde kadim bir noktayı işaret eden 15 Ağustos diriliş bayramını kutluyoruz. Agit (Mahsum Korkmaz) yoldaşın komutasında gerçekleşen diriliş bayramını Rebêr APO’ya, özgürlük mücadelesi şehitlerimize, halkımızın dirilişi, direnişi ve yaşamını özgürce sürdürmesi için zindanlarda, şehirlerde, dağlarda dünyanın tüm coğrafyalarında mücadele eden tüm PKK/PAJK kadrolarına, kadınlara ve halkımıza kutlu olsun” dedi.
“15 Ağustos halk düşmanlarına Kürdün coğrafyasında yaşayıp yarattığı tüm değerleri gasp edip Kürdü yok edemeyeceklerini öğretmenin önemli adımlarından biri olmuştur” denilen açıklamada, “Kürdün avukatının, muhatabının özgür Kürt olabileceğini göstermiştir. Rêber Apo’nun Ortadoğu’ya açılması ardından onlarca Kürt gencinin Ortadoğu devrim hakikatiyle yoğrulduğu Beka eğitimleri önemli adımlar olmuştur. Ardından ülkeye dönen onlarca yiğit Kürt genci halkın uyanışını sağlayan eğitim ve örgütlenme çalışmaları, peşi sıra 14 Temmuz büyük ölüm orucu direnişi ve bu direnişi yeni bir aşamaya taşıyan 15 Ağustos Türk devletine, işbirlikçi ve hainlere sıkılan ilk kurşun... 15 Ağustos Kürdistan halklarının özgür yaşam ihtiyaçlarını ve taleplerinin gerçekleşmesi için devrimci bir müdahaledir. 15 Ağustos’da Agit yoldaş komutasında sıkılan ilk kurşun egemenlerin tarihi istedikleri yönde akıtamayacaklarına dair atılmış ideolojik bir kurşundur. Dolayısıyla kendine ait olmanın kararlı adımıdır” diye belirtildi.
YENİ YAŞAM MÜCADELESİNE VESİLE OLMUŞTUR
PAJK açıklamasında şu ifadelere de yer verildi:
“1980’ler Ortadoğu’da birçok rejime müdahale edildiği bir süreçti. Kapitalist modernite mevcut ulus devletlere yöneticiler atayarak, sömürge valileri üzerinden halkların iradesini teslim almaya çalıştığı bir süreçte 15 Ağustos atılımı gerçekleştirilmiştir. Önder Apo atılacak büyük adımlarla hem merkezi iktidara hem de onunla işbirliği içindeki güçlere yapılacak müdahale ile tarihin değiştirilebileceğine inanmıştır. Önder Apo ve etrafında örgütlenen bir grup gencin başlattığı Kürdistan’da büyük Özgürlük yürüyüşü egemenler açısından “baldırı çıplak birkaç gencin asiliği” yılanın başının hızla ezileceği 72 saat içinde yok edilecekti. Erûh ve Şemzînan’da atılan o kurşunlar Kürdistan halkları açısından ise talebelerin başlattığı büyük bir başkaldırıydı. Türk devletinin merkezi hegemonya ile ortaklaştığı bu asimilasyon ve yok etme savaşına karşı PKK’nin başlattığı bu silahlı direniş bugün Ortadoğu sokaklarından dünyanın her yerine yayılmıştır. PKK’nin kuruluşu ardından ilk grubun örgütlenme çalışmaları, 14 Temmuz büyük ölüm orucu ve 15 Ağustos ilk kurşun Kürdistan halklarının yeni bir yaşam mücadelesine vesile olmuştur. Önderliğimiz mevcut savaşı sadece bir silahlı direniş savaşı olarak değil, bunun daha da ötesine taşıyarak merkezi hegemonyaya karşı yeni bir ideolojik doğrultunun gelişimini sağlamıştır. Demokratik, ekolojik ve özgür kadın ideolojisiyle teslim alınmaya çalışılan halklara başka bir yolun toplumun ve kadınların kendilerinin örgütleyebileceğini göstermiştir. Şimdi bu özgürlük yolu sadece Kürtlerin yaşadığı varlık sorununa değil, günlük çatışma üreten mezhep, din, cinsiyet, milliyet savaşlarına özgürlükçü çözümü geliştirmiştir.
KADININ ÖZGÜR İRADE KAZANABİLECEĞİNİN YOLUNU GÖSTERDİ
Önder Apo öncülüğünde gelişen bu savunma savaşının en büyük aktörü gerilladır. Tarihte birçok gerilla gücü kurulmuş, bazıları amaçlarına ulaşmadan tasfiye olmuş. Bazı gerilla güçleri amaçlarına ulaşıp değişime geçirmişlerdir. Kürt Özgürlük gerillasının yürüttüğü özgürlük mücadelesi ise içinden çıktığı toplumsallıkta büyük değişimleri ortaya çıkarmıştır. Bunların en başında Kadın Özgürlük İdeolojisi gelmektedir. Bu ideoloji kadınların yaşamlarını zorba erkeğin elinden kurtarmış, kadına irade kazandırmış ve kadını kendine ait kılmıştır. PKK/PAJK gerillasının Kürdistan toplumsallığında kazandırdığı belki de en büyük güç kadının özgür irade kazanabileceği yolu göstermiş olmasıdır.
Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi olarak 15 Ağustos hamlesini inşa eden ve bugün de bu hamlenin devamını sağlayan 15 Ağustos direniş şehitlerine yine farklı yıllarda 15 Ağustos’ta şehit düşen Engin Sincer, Zeki Şengali, Atakan Mahir tüm devrim şehitlerini yine 15 Ağustos hamlesinden bugüne savunma savaşında yer alan Besê Anuş, Azime Demirtaş, Sultan Yavuz, Hanım Yaver Kaya, Gülnaz Karataş, Zeynep Kınacı, Nuda Karker, Şilan Kobanê, Viyan Soran, Çiçek Kıçi, Delal Amed, Sorxwin Dersim, Çiçek Kurtalan, Şevin Bingöl, Zin Avesta ve binlerce yoldaşımızı saygı ve minnetle anıyoruz.
Heftanin’de halkımızın özgür yaşam iradesini kırmaya çalışan düşmana karşı büyük direniş sergileyen Esmer, Nucan ve Rüstem arkadaşların şahsında yiğit Kürdistan gerillasını selamlıyoruz. Agit (Mahsum Korkmaz) yoldaş şahsında gelişen bu direniş Eruh-Şemzînan’dan Kürdistan’ın tüm dağlarında dalgalanan direniş bayrağı Heftanin’de düşmanın tüm saldırılarına inat daha bir coşkuyla dalgalanıyor.”