PAJK: Nagihanları mücadelemizde her daim yaşatacağız!

Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel’in katledilmesini kınayan PAJK Koordinasyonu, “Jîna Emînîler susmayacak, Nagihanlar susmayacak. Her yerde mücadeleyi yükselterek Jînaları, Nagihanları mücadelemizde her daim yaşatacağız” dedi.

PAJK Koordinasyonu, Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel’in Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde katledilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

PAJK, “Jineoloji akademisi, dergi ve diğer çalışmalarıyla ve daha özelde Süleymaniye’de kadın kütüphanesi projeleriyle kadın özgürlük mücadelesine önemli değerler katan, yol gösterici olan Nagihan Akarsel kadın devrimimizin şehididir. Yazılarını takip ettiğimiz, severek okuduğumuz, sevdiğimiz, görüş ve çalışmalarıyla kadınlara zihniyet sıçraması yaptıran değerli Kürt akademisyen Nagihan Akarsel arkadaşımızın katledilmesi hepimizi derin üzüntüye boğmuştur. Anısı ve emeği önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.  

“AKP iktidarı tarafından Güney Kürdistan’daki hücrelerine verilen talimat üzerine korkakça, alçakça gerçekleştirilen silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz” denilen açıklamada, “Politik hedef gözetilerek yapılan saldırı, tüm kadınların ayağa kalkma nedenidir. Kürt halkının ve demokratik kamuoyunun, kadın hareketlerinin AKP faşizminden, tetikçi, imhacı politikasından hesap sorma nedenidir. İktidarcı erkek sistemlerden hesap sormanın nedenidir. Öz savunmasını harekete geçirmesinin nedenidir. 

Katliamın, Güney Kürdistan’da gerçekleştirilen diğer siyasi cinayetler gibi geçiştirilmemesi, üzerinin örtülmemesi için hem Başûrê Kurdistanlı kadınlara, topluma hem Güney Kürdistan hükümet ortağı olan YNK’ye ve daha özelde saldırının Süleymaniye’de gerçekleşmesi nedeniyle bizzat YNK yönetimine ciddi görevler yüklemektedir” diye belirtildi.

HER YERDE FAŞİZME KARŞI AYAĞA KALKMAYA ÇAĞIRIYORUZ

PAJK Koordinasyonu açıklamasında şu hususlara da dikkat çekildi:

“Bu saldırı tüm yurtsever, özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren akademisyen, politik, düşünür, devrimci kesimler başta olmak üzere herkese yapılan saldırıdır. Türk devletinin akademisyen Kürt kadın yazar Nagihan Akarsel’i katletmesi, JIN JIYAN AZADÎ iradesiyle demokratik dönüşümün ve özgürlüğün öncülüğünü yapan Kürt kadınlarından intikam almasıdır. Başta Başûrê Kurdistanlı kadınların, halkımızın bunun hesabını sorması onur meselesidir. YNK’nin de onur sorunudur. Kürt kadınları Türk devletinin teslim alma, imha ve inkar etme saldırılarına karşı boyun eğmeyerek, teslim olmayarak onurlu mücadele yolunu seçmiştir. Kadında yücelen onur, Kürt halkının onurudur. Bu onuru korumak her Kürt yurtseverin yaşam çizgisidir.

Artık, açıktan ve gizli örgütlenmesiyle faşist Türk devletinin Başûrê Kurdistan’dan sökülüp atılmasının zamanıdır. Dağlarda süren gerilla direnişi bu onur mücadelesinin adıdır. Şehirlerde de Başûrê Kurdistan halkımızın boykot, protesto dahil Türk devletine ait ne varsa söküp atması onurlu ulusal tutumun gereğidir. Başûrê Kürdistan halkının önünde iki yol vardır. Ya onurluca ulusal değerleriyle özgürce yaşayacak, kimliğine, iradesine sahip çıkacaktır. Ya da AKP’nin kuklası, kirli cinayetlerini işlediği arka bahçesi olacaktır.  Nagihan Akarsel arkadaşımızın katledilmesinde bir kez daha görüldüğü gibi Başûr giderek Kürtlerin şehri olmaktan çıkmaktadır, Türk devletinin Ankara’sına giden yola girmiştir. Bunu durdurmak için kadınların öncülüğünde tüm Başûrê Kürdistan halkımızı ulusal onur yürüyüşüne davet ediyoruz. Kadın ve Kürt düşmanı Türk devletine karşı tüm Kürtleri tek yürekle her yerde faşizme karşı ayağa kalkmaya çağırıyoruz.

Nagihan Akarsel’in katliamından Türk devletiyle Kürt düşmanlığı üzerinden içine girdiği ihanet çemberini tüm Kürtlere ölüm çemberine dönüştürmek isteyen KDP sorumludur.

Nagihan Akarsel’in katliamından faşist AKP’nin Süleymaniye’yi teslim alma baskı ve cinayetlerine karşı tutum almayan YNK siyaseti ve yönetimi sorumludur.

Bu katliamdan Irak ve Güney Kürdistan’da faşist Türk devletinin yaptığı hava saldırılarına karşı irade göstermeyen Irak devleti sorumludur.  

Kürt kadınlarının, yurtseverlerin şahadetinden, katliamından Güney Kürdistan’ı ısrarla faşist AKP iktidarıyla ortaklaşma ve uzlaşma siyaseti yürüterek özgürlük mücadelesi öncülerinin tasfiye edilmesine yol açan, özgürlük savaşçılarının imha edilmesi politikasını Güney Kürdistan başta olmak üzere tüm Kürdistan parçalarında yürüten ABD sorumludur.  

JÎNALAR, NAGİHANLAR SUSMAYACAK

Jîna Emînîler susmayacak, Nagihanlar susmayacak. Her yerde mücadeleyi yükselterek Jînaları, Nagihanları mücadelemizde her daim yaşatacağız. Katliamlarla kadın özgürlük mücadelesi bitmeyecek ancak faşist AKP-MHP iktidarı bitecektir.

Faşist AKP, her yerde ağır baskı, işkence, cinayet, katliam, tehdit politikasıyla ve kimyasal silahlar kullanarak askeri saldırılarla kadınlara ve Kürtlere teslimiyet dayatıyor. Gün özgürlüğüne, onuruna sahip çıkmanın günüdür. Gün, faşist AKP’nin cinayet ve katliamından hesap sorma günüdür. Tüm halkımızı bulunduğu her yerde güçlü hesap sormaya çağırıyoruz.”