PAJK'tan 1 Mayıs çağrısı

1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlayan PAJK Koordinasyonu, "1 Mayıs’ta tüm kadınları, işgal edilmeye çalışılan bedenlerimizi, ruhlarımızı, evlerimizi, yurtlarımızı koruyacak eylemler yapmaya çağırıyoruz" dedi.

PAJK Koordinasyonu, 1 Mayıs vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.

'KÜRESEL SALDIRILARA KARŞI KÜRESEL DEMOKRASİ...'

PAJK'ın açıklaması şöyle:
"1800’lü yılların ilk işçi eylemleri ile birlikte 1 Mayıs işçiler, emekçiler için Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olarak kutlanmaya başlanmış. O tarihten günümüze kadar dünyanın tüm ezilen sınıfları, cinsi, ulusları bugünü dayanışma, birlik ve mücadele çabası ile dolu dolu geçirmiştir. Kapitalizmin liberal, kadın düşmanı, ekonomist, ulus devletçi, doğa karşıtı ve kâr hırsı politikalarına karşı mücadele edenler 1 Mayıs’ı sokaklarda, alanlarda, meydanlarda kapitalizme inat kutlamıştır.
Biz de kapitalizmin küresel saldırılarına karşı 'küresel demokrasi' ruhuyla mücadele yürüten başta Önder Apo’nun, dünyanın her yerinde kapitalizme karşı muhalefet yürütenlerin, kadın kırımına karşı kadın özgürlüğünün inşası için mücadele edenlerin, ezilen, sömürülen tüm halkların, inançların, sınıfların mücadele bayramılarını kutluyoruz.
Chicago’dan Taksim’e, Londra’dan Beyrut’a, Paris’ten Bangladeş’e, Canberra’dan Amed’e, Dominic’ten Havana’ya dünyanın her yerinde ezilen sınflar ve halklar kapitalizmin kâr hırsının, anti ekolojist saldırılarının, kölelik politikalarının kurbanı olmuşlar ve mücadele ederek alanlara çıkmışlardır. 1889 yılından 1977 1 Mayısı'na, oradan günümüze kadar dünyanın sokaklarında kapitalist iş verenlere karşı sosyalizm mücadelesinde binlerce cesur yürekli genç, kadın, emekçi şehit düşmüştür. Bu emeklerin değerleri yeni paradigmal bakış açısıyla buluşturan Önderliğimiz ve onun öncülüğünde yürüyen partimiz, sosyalizmi kadın özgürlükçü paradigma ile buluşturmuş ve mücadele bu minvalde bu tarihsel değerleri de omuzlayarak kararlı yürüyüşünü devam ettirmektedir.

'KAPİTALİZMİN YOK EDİCİLİĞİ PANDEMİYLE DERİNDEN HİSSEDİLDİ'

Kapitalist modernitenin kâr hırsının ne kadar yıkıcı, yok edici olduğunu Covid-19 halk sağlığı kriziyle daha derinden hissediyoruz. İnsanı köleleştiren, doğayı teslim alan, tüm etik değerleri hiçe sayan bu sistem tarihsel bir krizi yaşarken, onurlu insan arayışları da bu dönem daha fazla ortaya çıkmıştır. Küresel hegemonik güçlerin ve bölgemizdeki kapitalist temsilcilerin halklara, kadınlara, doğaya sunduğu yıkımdır.

'ONURLU, GÜZEL BİR YAŞAMI İNŞA EDEBİLİRİZ'

Kapitalist hegemonyanın merkezleri olan tüm devletlerin tüm politikaları emekçileri köleleştirmek, bedenlerini, ruhlarını ve zihinlerini işgal ederek sürekli denetimde tutmak istemektedir. Biz bu kölelik ve sömürü politikalarının karşısında güçlü muhalefet yürüterek, kadın özgürlükçü, ekolojik ve ekonomik politikalar ile ahlaklı, onurlu ve güzel bir yaşam sistemini inşa edebiliriz. Bizi teslim almak isteyen bu sistem karşısında sessizlik mevcut halin daha da derinleşerek devam etmesine yol açacaktır. Tam da bu nedenle biz kadınlar bu neoliberal politikalarla işgal edilmeye çalışılan doğayı, toplumu, kadını, çocuğu korumak ve özgür iradeleri ile anlamlı yaşam taleplerine zemin oluşturmak zorundayız.

'ÖNDERLİĞİMİZİN PERSPEKTİFİNİ HAYATA GEÇİREBİLİRİZ'

Önderliğimiz tüm emekçilerin, kadınların, halkların, inançların, kültürlerin küresel demokrasi hareketi esprisi ile örgütlenmesini, eyleme geçmesini perspektif ederken, kapitalizmin küreselliğine alternatif olarak örgütlenmesini istemişti. Tam da bu perspektifi hayata geçirme imkânı önümüzde duruyor. Hiç bir dönem kadınlar, emekçiler, halklar, inançlar, kültürler ve doğa bu kadar büyük bir saldırı altında değildi. Kapitalizm şimdiye kadar dönemsel politikalar ile kâr hırsını devam ettiriyordu. Ancak şimdi tüm evren kapitalizmin saldırıları karşısında büyük bir tehlike altında. Bu tehlikeyi durdurabilecek tek şey 1800'lü yılların sonlarındaki işçi mücadelesinde söylendiği gibi uluslararası dayanışma, mücadele ve birlik günü olan 1 Mayıs vesile edilerek küresel demokrasiyi geliştirmektir. Ezilenlerin bir yüz yıl daha beklemeye tahammülü yoktur. An, şimdiki özgürlük anını yakalayacak politik ve ideolojik inisiyatif, kararlılık ve eylem gücü olmakla yakalanacaktır.

KADINLARA ÇAĞRI

Kürdistan Özgür Kadın Partisi olarak, Önderliğimizin perspektifi olan küresel demokrasi hareketi mücadelesini yükseltip, tüm ezilenlerin özgürce yaşayacağı zamanları ve mekânları inşa etmenin kararlılığındayız. Kriz yaşayan küresel kapitalizme karşı küresel demokrasi hareketi ile 21. yüzyılı kadın özgürlük yüzyılı yapmanın çağrısını tüm dünya kadınlarına yeniden yapıyoruz. 1 Mayıs’ta tüm kadınları, işgal edilmeye çalışılan bedenlerimizi, ruhlarımızı, evlerimizi, yurtlarımızı koruyacak eylemler yapmaya çağırıyoruz."