Paris ve Silopi şehitleri Aarau'da anıldı

Türk devletinin Silopi ve Paris'te katlettiği siyasetçi ve aktivistler İsviçre'nin Aarau kentinde düzenlenen eylemle anılırken, katliamlar protesto edildi.

Türk devletinin keskin nişancıları tarafından Şırnak'ın Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016’da  katledilen kadın siyasetçiler Sêvê Demir, Pakize Nayır ile Fatma Uyar, Fransa’nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te Türk MİT’inin saldırısı sonucu katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez ve 23 Aralık 2022'de yine aynı güçlerce katledilen Evîn Goyî, Abdurrahman Kızıl ile Mir Perwer İsviçre'nin Aarau kentinde anılırken katliamlar protesto edildi.

Aarau Rojbîn Kadın Meclisi'nin çağrısıyla Bahnhofplatz'da düzenlenen eylem, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sık sık "Şehîd namirin", "Bê Serok jiyan nabe" ve " Yaşasın devrimci dayanışma" sloganlarının atıldığı eylemde katliamlara ilişkin hazırlanan Almanca basın metni okundu.

Daha sonra söz alan TJK-E üyesi Şevîn Batu, Paris'te ve Silopi'de gerçekleştirilen katliamlarda şehit düşenleri anarak şunları söyledi: “Paris'teki ilk saldırının aydınlatılmaması 10 yıl sonrasında ikinci bir saldırıya zemin sunmuştur. Başta Fransa olmak üzere Avrupa devletleri Paris'te gerçekleştirilen katliamları aydınlatmakla sorumludur. Paris katliamlarında özellikle kadın devrimciler hedef alınarak katledilmiştir. Biz katledilen her bir kadının anısına sahip çıkarak mücadeleyi zafere taşıyacağız.”

Ardından Rojbîn Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Çetinkaya konuştu. Tayyip Erdoğan liderliğindeki faşist blokun, katliamları Avrupa'ya taşıyarak Kürt halkına katliam mesajı verdiğini söyleyen Çetinkaya, devamla; “Kürt kadın mücadelesinin aktivistleri özellikle hedef alınıyor. Biz hem Kürt halkı hem de Kürt kadınları olarak sonuna kadar direneceğiz. Önder Öcalan'ın ve tüm kadınların özgürlüğünü sağlayana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Şehit arkadaşlarımıza sözümüzü özgür bir yaşam inşa ederek tutacağız" dedi.

Konuşmaların ardından şehitler anısına mum yakıldı. Eylem, 7 Ocak'ta Paris'te adalet taleplerinin yükseltileceği merkezi yürüyüşe katılım çağrısı sonrası sloganlar eşliğinde son buldu.