Pazarcılığın cinsiyeti yok

‘Yapamazsın’ telkinine rağmen sabahın erken saatlerinde toptancılardan satın aldığı ürünlerle pazarlara giden 24 yaşındaki Zeynep Tilki, pazarcılığın cinsiyetinin olmayacağını bir kez daha gösterdi.

Çalıştığı iş yerinden ayrıldıktan sonra kendi ayakları üzerinde durmaya karar veren 24 yaşındaki Zeynep Tilki, açmaya karar verdiği mağaza, salgın günlerinde denk gelince ürünlerini pazarda satmaya karar verdi.

Twitter üzerindeki bir paylaşımından sonra bir anda herkesin dikkatini çeken Tilki, pazarda tezgâhı olan ilk kadın değil, ancak azminden ötürü birçok kadına ilham kaynağı oldu. ANF’ye konuşan Tilki, “Bu işin herhangi bir cinsiyeti yok ve bir şey yapmak istiyorsanız her ne olursa olsun, gidin ve yapın. Ben hala bir şeyi başarmış değilim ama elimden geleni yapıyorum, çabalıyorum. Bu çaba bile çok güzel bir şey. Emeklerimizin karşılığını bir gün mutlaka alacağımıza inanıyorum. Toplumsal cinsiyet rollerinin uçurum olduğu Türkiye’de kadın olmak çok zor ama bir o kadar da güçlü, dirençli” dedi.

BİRÇOK İNSANLA AYNI NOKTADA BULUŞTUM

Tilki, bir iş kurmaya karar verdi ve koronavirüse denk geldiği için satın aldığı ürünler elinde kalınca pazarda tezgâh kurmaya karar verdi. İlk başta ailesi kadın olduğu için karşı çıktı ancak büyük olumsuz tepkilere rağmen İstanbul’un bütün semt pazarlarında ürünleri satmaya başladı. Liseden sonra uzun yıllar özel sektörde çalıştığını, çalışma hayatına yabancı olmadığını belirten Tilki, “Sosyal medyanın gücüne çok inanıyorum, sosyal medyada kadınların gücüne birbirine destek oluşuna bayılıyorum. Bunun dışında yaşıtlarım olan erkekler, kadınlar her meslekten insandan destek gördüm. Bunun nedeni aslında herkes kendi hayatında çok büyük zorluklar yaşıyor herkesin başarmak istediği hayalleri olan bir şeyler var. Aynı noktada buluştum bu insanlarla” şeklinde konuştu.

KADINLARDAN ÇOK FAZLA DESTEK

İlk dönemde korkularının olduğunu aktaran Tilki, şunları dile getirdi: “Yeni bir arıyorsunuz, kendinizi orada kabul ettirmeye çalışıyorsunuz, kimseyi tanımıyorsunuz. Birileri yanlış bir şey der mi? bunun da verdiği ve yılların vermiş olduğu baskı, korku vardı. Bunların hepsine meydan okuyarak bir adım attım. Pazara geldiğim gün birinden bir şey rica ederken çekine çekine, tersler mi gibi yaklaştım ama tam tersi oldu ve bütün ön yargılarım kısa bir süre içinde yıkıldı. Kadınlardan, çok fazla destek aldım. Her şeyime yardım ettiler ve burada pazarda bir aile kurdum kendime.”

GENÇ BİR KADINA ŞAŞIRIYORLAR

Semt pazarların kadınların kendisini görünce çok mutlu olduğunu belirten Tilki, genç olduğu için ayrıca dikkat çektiğini söyledi. Tilki, “Genç oluşumdan ötürü bu ürünleri toptancıdan alıp tek başıma getirmem onların kafalarına yatmıyor. Hepsiyle arkadaşlık, dostluk kurduk. Her hafta yanıma geliyorlar. Alışveriş yapan bir kadın küçük yaşta evlendirildiğini anlatıp benimle dertleşiyor. Ya da çocuklarından eşinden söz ediyor. Kadınların her alanda yaşadığı zorlukları bu tezgâhtan görebiliyorum” dedi.

TEZGAHTA OLMANIN CİNSİYETİ YOK

Toplumsal cinsiyet rollerine zaten çok uzun zamandır sıkışmış topluma ve kadınların bunu yıkmak için sarf ettiği çabaya işaret eden Tilki, şunları söyledi: “Biz bunu daha yenmeye çalışıyoruz ve hala engellerle karşılaşıyoruz. Bunu bütün iş kollarında yaşıyoruz. Geçtiğimiz senelerde kadın otobüs şoförleri ilk açıklandığı zaman da ilk baskıyla karşılaştık. Bir kadın bilim insanı da olabilir mutfakta yemeğini de yapabilir, çocuğunu da doğur ve isterse bunların hiçbirini yapmaz sadece kariyerine odaklanır. Bir kadını sadece cinsiyetinden ötürü kalıplara sıkıştırmak, ona ne yapıp yapamayacağını söylemek bizi tamamen geriye iter, asla ileriye götürmez. Bunun için ben kadın erkek ayırt etmeden dayanışmanın var olmasını istiyorum. Kadınlar, istedikleri her alanda iş kolunda çok başarılı olduklarını zaten yıllardır ispatlıyor.”