Polonya'da on binler kürtaj için sokaklara çıktı

Polonya'da kürtaj hakkını neredeyse tamamen yasaklayan karara karşı protestolar dinmiyor. Cuma günü on binlerce kişi sokaklara döküldü.

Varşova'da yapılan gösteride hükümet karşıtı sloganlar atılırken, gökkuşağı bayrakları taşındı. Eylemcilerin ezici çoğunluğu, isyanın sembolü olan "kızıl şimşek" işaretini taşıdı.

Aşırı sağcıların bir karşı eylemi nedeniyle bazı tartışmalar yaşansa da, Anayasa Mahkemesi'nin kararından bu yana art arda gerçekleşen dokuz eylem çoğunlukla barışçıl geçti.

Mitingin çağrısını yapan Kadın Grevi hareketinin kurucularından Marta Lempart, gazetecilere verdiği demeçte "Sonuna kadar savaşmaya hazırız" dedi.

"Yetti artık", "Benim bedenim, benim seçimim" yazılı pankartların dikkat çektiği eyleme katılanların çoğunlukla genç oldukları ve hükümet karşıtı slogan attıkları gözlendi.

Varşova Belediyesi'ne göre kent merkezindeki gösteriye onbinlerce kişi katıldı. Polis iki ayrı olayda bir çok kişiyi gözaltına aldı.

Bu mitingleri örgütleyen kadın hakları aktivistleri, soruşturmalara da maruz kalabilir zira koronavirüs salgını nedeniyle kamu yolunda 5 kişiden fazla kişinin toplanması yasak.

Protesto eylemleri, Krakow, Lodz, Katowice veya Wroclaw gibi kentlerin yanısıra yurt dışında Barselona ve Viyana gibi kentlerde de gerçekleşti.

İktidardaki ultra-Katolik Hukuk ve Adalet Partisi PiS tarafından reformdan geçirilen Anayasa Mahkemesi, geçen hafta hükümetin isteklerine uygun olarak gebeliğin gönüllü olarak sonlandırılmasını yasadışı ilan etmişti. Bunun üzerine eylemler başladı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı kürtaj hakkını sadece hamile kadın için ölüm tehlikesi vakaları ve tecavüz veya ensest ilişkiden kaynaklanan hamileliklerle sınırlıyor.

Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, tepkiler üzerine Cuma günü yaptığı açıklamada fetüs bozukluğu hallerinde yasal kürtaj imkanı sağlayacak bir yasa tasarısı parlamentoya vereceğini belirtti.

Duda, bazı anormalliklerin bebeğin ölümünü kaçınılmaz hale getirdiğini belirterek, "Bu tür durumlarda yaşamı korumak insan gücünün ötesindedir" dedi. Ancak sokaklar bu öneriyi reddediyor.

Kürtaj yasağı, Avrupa'daki birkaç insan hakları grubu tarafından da kınandı.

Polonya'da yılda 2 binden az yasal düşük yapılıyor ve bunların büyük çoğunluğu fetüs bozukluğu nedeniyle gerçekleştiriliyor. Ancak feminist gruplar, her yıl 200.000'den fazla prosedürün yasadışı olarak veya yurtdışında gerçekleştirildiğini tahmin ediyor.