Rojava’da kadınlar tek ses oldu: Özgürlük!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Kuzey ve Doğu Suriye'de büyük bir coşkuyla kutlandı. Kutlamalar sırasında işgalcilere ve ataerkil zihniyete karşı direnişin sürdürülmesi vurgusu yapıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Kuzey ve Doğu Suriye'de büyük bir coşkuyla kutlandı. Kutlamalar sırasında işgalcilere ve ataerkil zihniyete karşı direnişin sürdürülmesi vurgusu yapıldı.

QAMIŞLO

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü için Heysem Kiço Stadı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi "Birlikte devrimimizi savunacağız ve toprağımızı kurtaracağız" sloganıyla kutlama yaptı. Kutlamanın yapıldığı stat, Önder Abdullah, Öcalan ve şehit posterleri ile Kongra Star, PYD ve YPJ bayraklarıyla süslendi.

Kutlama bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Serdem Grubu tarafından düzenlenen karnavalın ardından Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Örgütleri ve Hareketleri Ortak Faaliyetleri Platformu'nun bildirisi Kongra Star Üyesi İbtisam Elo Hisen tarafından okundu.

YPJ Genel Komutanlığı’nın 8 Mart mesajı da okundu.

Ardından sanatçılar Nesrin Botan ve Koma Delila sahne aldı. Koçerat grubu ve Til Berak grubu tarafından folklor gösterileri yapıldı.

Kutlama, katılımcıların devrimci şarkılar eşliğinde çektiği halaylarla sona erdi.

AMÛDÊ

Amûdê’de yüzlerce kadın Girê Moza tepesinde bir araya gelerek kutlama yaptı. Kutlamaya ilçedeki tüm bileşenlerden kadınlar, sivil toplum örgütü ve Kongra Star temsilcileri de katıldı.

Kutlama bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Kutlamada konuşan Suriye Gelecek Partisi yöneticilerinden Şilan Ehmed, dünyadaki tüm kadınları ve Önder Öcalan'ı tebrik ederek, "Kadınlar tüm siyasi, sosyal ve askeri alanlarda büyük rol oynuyor. Bunu yapmaya devam edeceklerdir" dedi.

Şilan Ehmed'in konuşmasının ardından Kürtçe, Arapça ve İngilizce şarkılar seslendirildi ve "Daykê" adlı oyun sahnelendi.

Kutlama halaylarla sona erdi.

TIRBESPIYÊ

Tirbespiyê’de kadınlar 8 Mart'ı Cami Barajı'nda büyük bir coşkuyla kutladı. Kutlama bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Daha sonra Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu üyesi Büşra Xelil, 8 Mart vesilesiyle tüm kadınları tebrik etti.

Daha sonra Cudi Grubu, Til Hemis'ten Şehit Evin Grubu, Şehit Rêwan Grubu ve Şehit Xebat Grubu şarkılar seslendirdi.

ÇILAXA

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu, Çilaxa’daki Roj Salonu'nda kutlama düzenledi.

Kutlama saygı duruşuyla başladı. Kongra Star Çilaxa Koordinasyon Üyesi Nezha Seyfeddin, "Kadınlar, kimliklerini taciz etmeye yönelik politikalara karşı mücadelelerini sürdürecek" dedi.

Nezha Seyfeddin, demokratik bir toplum inşa etme mücadelesini güçlendirme çağrısında bulundu.

Kutlamanın sonunda Til Koçer Topluluğu şarkılar seslendirdi.

GIRKÊ LEGÊ

Qamişlo kantonunun Girkê Legê ve Til Koçer ilçelerinden yüzlerce kadın 8 Mart'ta Rimêlan kasabasındaki Stadyum'da kutlama yaptı.

Burada konuşma yapan Girkê Legê Kongra Star Üyesi Semira Yusif, tüm kadınların 8 Mart'ını kutladı.

Ardından, Önder Öcalan'ın kadının toplumdaki rolü ve demokratik bir toplum inşa etmek için kadınların örgütlenmesinin önemi konusundaki değerlendirmeleri okundu.

Kutlamada Til Koçer Şehit Aileleri Meclisi üyesi Fatma Ali de Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınların mücadelelerine ve fedakarlıklarına değindi.

Kürt Demokratik İttifak Partisi'nin Suriye'deki Politbüro üyesi Canda Yusif Xelef, "Kadınlar aktif sosyal kimlikleriyle ana tanrıça kültürünü devam ettirdiler. Özgürlüklerinde büyük adımlar attılar" dedi.

Konuşmaların ardından Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi'ne bağlı sanat grupları şarkılar seslendirdi.

HESEKÊ

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü coşkuyla kutladı. Bu merkezlerden biri de Hesekê kentiydi. Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni kadınlar yöresel kıyafetleriyle Hesekê Seda’da yapılan kutlamaya katıldı. Kutlamaya çok sayıda kadının yanı sıra sivil toplum örgütleri, Demokratik Birlik Partisi, Ermeni Toplumu Meclisi, Süryani Kadınlar Birliği de katıldı. Önder Abdullah Öcalan, Şehit Hevrin, Seda, Hind, Zeynep Kınacı (Zilan), Rosa Luksemberg, Ivana Hoffman ve Awaz Ormiya’nın fotoğrafları şölen alanına asıldı.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından tüm Kuzey ve Doğu Suriye kadın örgütleri adına Hesekê Kongra Star Koordinasyon üyesi Lilav Hisen basın metnini okudu. Daha sonra ise Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) adına Gulvedan Qamişlo kısa bir konuşma yaptı. 8 Mart’ı tüm kadınlara kutlayan Gulvedan Qamişlo, bugünün kadınların vermiş olduğu mücadele sonucu kutlandığını anımsattı. Gulvedan Qamişlo, “8 Mart bizim için başkaldırı ve hak isteme günüdür” dedi. Şölen Koma Gira Stêrik, Ermeni Meclisinden Ararat, sanatçı Aya, Hojin, Koma Elîniya, Şehid Darsi Tiyatro Grubu, Arjin folklor grubu etkinlikleriyle sona erdi.

TİL TEMİR

Til Temir’deki Şehit Aileleri Kurumu’nda 8 Mart şöleni düzenlendi. Kutlamaya Til Temir, Zirgana ve Kizwan dağlarındaki Kürt, Arap, Aşurî kadınlar yöresel kıyafetleri ile katıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Kongra Star üyesi Madlen Iban konuştu. Madlen Iban, “8 Mart kadının mücadele günüdür. Rosa Luksemburg, Clara Zetkin, Zenûbya, Zerife, Sakine Cansız, Mîna Qazî, Suheyle Ebdûlqadir, Ivana Hoffmann, Sosin Bîrhat, Nûjîn Amed, Tolhildan Raman, Leyla Qasim, Leyla Agiri, Hevrîn Xelef, Zehra Berkel, Hind ve Seda ile Awaz Ormiyê bu mücadelenin öncüsü olmuşlardır. Onlar bizim yol göstericilerimizdir” dedi. Madlen Iban’ın konuşmasının ardından Til Temir Askeri Meclis Komutanı Zilan Til Temir de söz alarak günün anlam önemine dikkat çekti. Şölen Koma Zenûbiya’nın şarkılarıyla, Ş. Arjin folklor ekibin gösterimleriyle devam etti. Ayrıca Reqa’dan sanatçı Yasmin Mihemed ve Şehba’dan Fatima Xelil Kürtçe ve Arapça şarkılar seslendirmesiyle kutlamalar sona erdi. 

KOBANÊ

Kongra Star öncülüğünde yöresel kıyafetler giyen Kobanê’deki kadınlar, 8 Mart’ı Kobanê Ormanı’nda kutladı. Saygı duruşuyla başlayan şölende Kongra Star üyesi Roza Tolhildan ve YPJ Komutanı Dilar Heleb birer konuşma yaptı. Şehit Hevrin Müzik Grubu, Koma Dayikan folklor ekibi, Şehit Barin Müzik Grubu, Hîlala Zêrîn Hareketinin Stêra Müzik Grubu, Şehit Zilan Folklor ekibi sahnede keyifli dakikalar yaşattı. Kadınlar çalınan şarkılar eşliğinde halay çekti. Zılgıt ve “Jin jiyan azadi” sloganıyla ayrıca şölene renk katan kadınların bir an olsun coşkusu dinmedi.

HALEP

Halep’te kutlamalar Şêxmeqsûd ve Eşrefiye mahallelerinden binlerce Kürt, Arap Süryani ve Türkmen kadının katılımıyla gerçekleştirildi. Kongra Star’ın öncülüğünde yapılan ve “Devrimimizi savunacağız, toprağımızı özgürleştireceğiz” sloganı ile gerçekleşen kutlamalar sabah saatlerinde kadınların kutlama alanında toplanmaya başlaması ile start aldı. Kadın Savunma Birliği (Yekîneyên Parastina Jin-YPJ) üyesi Arin Efrin’in açılış konuşmasını yaptığı kutlamalarda, “Gün be gün kadının ellerinden oluşturulan devrimi ileriye taşırıyoruz. Mücadelemiz devrimimizi yaptıktan sonra daha da ileri bir aşamaya geçmiştir. YPJ olarak söz veriyoruz mücadelemizi daha da yükselteceğiz” vurgusu yaptı.

Suriye Kadın Meclisi üyesi Seyfa Hesen, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile milyonlarca kadının yüreği bugün bir oldu ve birlikte atıyor. Renk, dil, ülke ayırmadan kadınlar tek nefes özgürlük diyor” dedi. Kongra Star üyesi Valantina Ebdo ise, Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların dünya kadın devrim deneyimine sunduğu katkının görülmesi ve büyütülmesi gerektiğini söylerken, “Demokratik ve özgür, eşit bir yaşamın temellerini atmak ancak biz kadınların eliyle mümkün olacaktır” ifadelerinde bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından ise Hilala Zerin Kadın Kültür Hareketi bünyesinde çalışmalarını yürüten Şehid Verjî Müzik Grubu sahne aldı. Şehid Şêlan Halay Grubu sergilediği yöresel danslar ile göz doldururken, sanatçı Deniz İbrahim ve Fatima Abdo da kutlamalarda sahne aldı. Hilala Zerin Kadın Kültür Hareketi tiyatro topluluğu da tiyatral bir gösterim sundu. Halepli kadınların rengarenk kutlamaları çekilen halaylar ile son buldu.

ŞEHBA

Kongra Star’ın öncülüğünü yaptığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları Şehba’da Ehdas ilçesine bağlı Elewişê köyünde başladı. 8 Mart renklerine bürünen Şehbalı ve Efrînli kadınlar kutlamaya yöresel elbiseleri ile katılırken, renkli görüntüler ortaya çıktı. Yapılan saygı duruşunun ardından kutlamalar konuşmalarla start aldı. Kutlamada Kongra Star üyesi Rihab Çemo ile Rihan Elo açılış konuşması yaptı.

Hîlala Zêrîn Hareketi ile Kültür ve Sanat Hareketi sanatlarını sergiledi. Daha sonra Şehîd Berçem Müzik Grubu sahne aldı ardından ise Şehid Mizgîn Müzik Grubu geleneksel Kürtçe ezgilerle kadınlara müzik şöleni yaşattı.

Çiyaya Kurmênc folklor grubu halayları ile Genç Kadın Müzik Topluluğu şarkıları, Şehîd Avesta Grubu ezgileri, Şehîd Viyan Soran Halay Topluluğu geleneksel dansları ile sahne aldı. Sanatçı Fatime Bilal’in yanı sıra Şehîd Barîn Tiyatro Grubu da tiyatral gösterim sundu.

Şehîd Bêrîvan Êzidî Kadın Müzik Topluluğunun da sahne aldığı şölende, sanatçı Zîlan Xelîl ve Mûfîde Hemdi de müzikseverlerle buluştu.

DÊRIK

Binlerce Dêrik, Koçerat ve Berav sakini Dünya Kadınlar Günü'nü Şehit Bawer Devrimci Gençlik Merkezi'nde kutladı.

Kutlama bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri ve Örgütlerinin Ortak Eylem Platformu'nun açıklaması Dêrik Eğitim ve Öğretim Komitesi üyelerinden Buhar Mihemed tarafından, YPJ Genel Komutanlığı'nın mesajı ise Newroz Kampı Okulu Temsilcisi Nesrîn Ebdullah tarafından okundu.

Daha sonra Yasmin Efrîn grubu, Sorxwîn grubu, genç kadın müzik grubu Eleferya grubu, Şehîd Nalîn Folklor Grubu, Şehîd Gerîla genç kadın grubu sanatlarını sergilediler.

Kadınlar şarkıların önünde halaylar çekti.