Rojbîn Kadın Festivali Aysel Doğan’a adandı

Devrimci Aysel Doğan’a adanan festivale ev sahipliği yapan siyasetçi Laurance Cohen, Paris Katliamı’nın aydınlanması ve adaletin sağlanması için çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-F) Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde Türk devleti tarafından katledilen üç Kürt kadın devrimciden Fidan Doğan (Rojbîn) adına düzenlediği festival gün içerisinde gerçekleştirildi.

“Diren, kendini örgütle ve özgür yaşa” şiarıyla 5’incisi düzenlenen festival, bu yıl işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına dönük işgal saldırılarına karşı direnerek şehit düşen gerillalara ve yakalandığı kanser hastalığından 11 Mayıs’ta yaşamını yitiren Kürt kadın devrimci Aysel Doğan’a adandı.

Kürdistan devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan festivalde Kürt halkının yanı sıra Fransız siyasetçiler, devrimci kurumlar da yoğun ilgi gösterdi.

Festivale katılanlardan siyasetçilerden Sénatrice du Val-de-Marne Laurance Cohen, 5 yıldır düzenlenen festivale ev sahipliği yapıyor. Festivalde bir konuşma yapan Laurance Cohen, Paris Katliamı’nın aydınlanması ve adaletin sağlanması için festivale ev sahipliği yaptıklarını ve bundan onur duyduklarını dile getirdi. Adaletin sağlanması için çalışmaya devam edeceklerini de belirten Laurance Cohen, Macron hükümetinin görevinin bu katliamın aydınlatılması için İçişleri Bakanlığı ve Fransız istihbaratının elindeki belgeleri paylaşıma açması çağrısında bulundu. 

Cohen devamında, “PKK Avrupa’nın terör listesinden çıkarılmalı” diyerek, Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na dönük işgal saldırılarının derhal durdurulması için uluslararası güçlerin harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Sonrasında ise KJK Koordinasyonu’nun mesajı okundu. Mesajda festival selamlanarak, “Büyük şehitlerimiz Zîlan, Bêrîtan, Sara, Rojbîn, Ronahî, Aysel Doğan ve Zap direnişinde şehit düşen tüm yoldaşlar şahsında bir kaz daha değerli şehitlerimizi anıyor, onların yürüttüğü mücadeleye layık olmanın sözünü veriyoruz”denildi.

“AKP ve MHP faşizmi kendi iktidarlarını kalıcılaştırmak için Önder Apo üzerindeki tecrit ve işkence sistemini derinleştirmekte” denilen mesajda, Güney Kürdistan’a dönük işgal girişimi başta olmak üzere Şengal, Maxmur ve Rojava’ya dönük saldırılarına tüm insani ve ahlaki değerleri çiğneyerek devam ettiği belirtildi.

Mesajın devamında “Faşizmin yaratmak istediği karanlığa karşı bugün her yerde mücadeleyi büyütmek boynumuzun borcudur” denilerek, Avrupa’da yaşayan Kürt halkının yıllardır bunun bilincinde olarak mücadelesini sürdürmekte olduğu, bu mücadeleye de kadınların öncülük ettiği vurgulandı.

Mesajın devamında ise şöyle denildi: “Kadınların mücadelesi sonucu AKP-MHP faşist rejimi büyük oranda zayıflatılmıştır. AKP-MHP ittifakı yine kadınların ortak mücadelesiyle yıkılacaktır. Bugün Başurê Kürdistan topraklarını işgal operasyonlarıyla yeni bir Kürt soykırımı hedeflenmektedir. Rojava, Bakur, Rojhilat, Şengal ve Maxmur’da inşa edilen kadın devrimi ve kazanımları hedeflenmektedir. Dünyanın en barbar çetelerine karşı tarihin en büyük direnişini gerçekleştiren kadınlar ve gençler, bugün de AKP-MHP rejiminin soykırım ve fetih savaşına karşı Zap, Avaşîn ve Metîna’da tarihte az rastlanır bir direnişle işgalcileri bozguna uğratmaktadır. Başûrê Kurdistan İşgaline karşı varlık ve onur savaşını veren özgürlük gerillasının bu görkemli direnişi her yerde en üst düzeyde sahiplenmek ve mücadeleyi büyütmek öncelikle biz kadınların görevidir. Özgürlük gerillamızın bu görkemli direnişini bu vesile ile bir kez daha selamlıyor, halkımız gerillanın mücadelesini her alana taşımaya çağırıyoruz.

Bu temelde bir kez daha 5. Fidan Doğan kadın festivale katılan siz değerli kadınları, halkımızı selamlıyor, tüm kadınları ve halkımızı erkek egemen sisteme karşı, AKP-MHP faşist ittifakının kadın kırım ve Kürt soykırım politikalarına, ekonomik-ekolojik gasp ve talanına karşı mücadeleyi yükseltmeye, işgale ve soykırıma karşı özgürlük gerillalarının mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz.

Jin, Jiyan, Azadi!“

Konuşmaların ardından ise Beser Şahin, Şehribana Kurdî, Dilan Top, Kevana Zêrîn, Koma Zamâru, Koma Tierra Mara, Axaftin, Solîna Zarokan sahne aldı.