Rojhilat dağlarında enternasyonalist bir kadın: Gerilla Beritan

Arap bir kadın olan gerilla Beritan, Şengal'e yönelik saldırıların ardından Kürt Özgürlük Hareketi'ne katıldığını ve ardından Rojhilat'a giderek mücadelesine kaldığı yerden devam ettiğini söyledi.

Suriye'de 1996 yılında doğan gerilla Beritan aslen Bağdatlıdır. Gerilla Beritan'ın babası Suriye'deki askerlik görevinden sonra tekrar Bağdat'a döner. Beritan annesinin 13 yaşında evlendiğinde babasının 100 yaşında olduğunu belirterek, "Ailede eril zihniyet en üst seviyede yaşanıyordu. Babam 7 kez evlenmiş. Ben doğduğumda babam hayatını kaybetmiş. Annem daha sonra başka biri ile evleniyor. Ben de abimin yanında büyüdüm. Abim öldükten sonra ise halamın yanında kaldım. 12 yaşındayken halamın oğlu ile evlendirildim. Eşim bana baskı uygulayan biriydi. 1 çocuğum oldu" diye konuştu.

Zorlu bir hayat yaşayan gerilla Beritan daha sonra bir arayışa girer. Kürt Özgürlük Hareketi'nin tanıyan Beritan, gerillaya katılma serüvenini şu sözlerle anlattı: "2014 yılında Şengal'e yönelik saldırılar olduğunda arkadaşlarıma oraya gitmek istediğimi söyledim. Arkadaşlarımın kabul etmesi sonucu Şengal'e gittim. Oraya gittiğimde saldırılar olmuştu. Şengalli kadınları, gençleri, çocukları o halde görünce çok üzüldüm. O zaman halkın bize ihtiyacı olduğunu hissettim. Biz de halkımız için savaştık. 3 yıl Şengal'de kaldım. Ezidî halkı kendini savunmak için yıllardır direniyorlar. Şengal'den çıkana kadar halkla birlikteydim. Şengal'den ayrıldıktan sonra dağa geldim."

ROJHILATLI GENÇLER VE KADINLAR SİSTEME BAŞKALDIRMALIDIR

Şengal'deki görevi sona eren gerilla Beritan Rojhilat'daki mücadeleye katılmak ister. Bunun üzerine YRK gerillalarına katılır. Gerilla Beritan o sürece ilişkin şunları belirtti: "Şenga'den büyük bir güç alarak çıktım. Bu yüzden Kürdistan'ın her tarafında mücadele etmek ve Kürdistan kadınlarına ulaşmak istedim. Bunun üzerine Rojhilat alanına geldim. Rojhilat tarihi iradeli kadınlar ile dolu. Ben de büyük bir iradeye sahip olmak ve İran rejiminin kadınlara yönelik baskısına karşı mücadele etmek için gerillaya katıldım."

Konuşmasının sonunda gençlere çağrıda bulunan gerilla Beritan, "Rojhilat ve İran'da yaşayan kadınların ve gençlerin iradelerine sahip çıkmaları gerekir. Ben Arap bir kadınım ve Kürdistan'ın özgürlüğü için mücadele ediyorum. Çünkü bu mücadele başarıya ulaştığı zaman biliyorum ki Arap halkı ve diğer halklar da özgürleşecek. Bu yüzden İran'da yaşayan kadınlara ve gençlere çağrıda bulunuyorum, sisteme karşı başkaldırın ve mücadeleye katılın. Eğer kadınlar başkaldırmazsa toplum içerisinde yaşama şansı bulamaz."