Rosa Kadın Derneği, 22 Mayıs'ta kendilerini hedef alan ve çok sayıda üyesinin tutuklandığı operasyonlara ilişkin açıklamada bulundu.
Dernek binası önünde yapılan açıklamaya Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri ile çok sayıda kadın katıldı.
SUÇLAMALARA KONU OLAN FAALİYETLER YASAL İZNE SAHİPTİ
Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu üyesi Av. Gözde Engin, tutuklanan 12 kişiye yöneltilen suçlamalara dikkat çekti.
Engin, "Bu isnatlar ve dosyada delil olarak yer alan bilgiler ile bırakın tutukluluk kararını, ifadeye çağrılmak dahi abesle iştigaldir” dedi.
Soruşturmaya konu olan eylem ve etkinliklerinin tamamının valilik onayı ile yapıldığını kaydeden Engin, çalışmalarının yasal prosedüre uygun biçimde gerçekleşen faaliyetler olduğunu belirtti.
Engin, “İçerisinden sırf toplumun bir kesiminde aksine algı yaratmak amacıyla bazı eylem ve etkinler cımbızla seçilmiş ve kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele etme amacıyla kurulmuş olan Rosa Kadın Derneği’nin çalışmaları illegalize edilmeye çalışılmıştır” diye tepki gösterdi.
'HER BİR ÇALIŞMAMIZIN ARKASINDAYIZ'
Engin, “Bizler bugün, açıldığımız günden itibaren yapmış olduğumuz bütün faaliyetlerin raporunu kamuoyuna açıklayarak hem yaptığımız her bir çalışmanın arkasında olduğumuzu deklare ediyor hem de iddia makamını, CMK madde 160/2 gereği görevi olmasına rağmen yerine getirmediği ‘Lehe ve aleyhe bütün delilleri toplama’ konusundaki sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyoruz” diye ekledi.
Derneğin kuruluşundan bu yana şiddete maruz kalan 160 kadının başvuru yaptığını belirten Engin, bunlardan 44’ünün başvurusunun salgın sürecinde gerçekleştiğinin altını çizdi.
Şiddete maruz kalanlara verdikleri hukuki ve psikolojik desteği anlatan Engin, çocuk ihmal ve istismarına ilişkin başvuruları ise ilgili kurumlara yönlendirdiklerini söyledi.
Salgın sürecinde yüzlerce kadınla telefon üzeri dayanışmada bulunduklarını da ifade eden Engin, derneğe yapılan baskın sonrası başvurucuların kişisel bilgilerine el konulduğuna dair söylentilere de açıklık getirdi.
Engin, başvurucu kadınların bilgilerinin üçüncü kişilerin erişimlerinin olmayacağı şekilde muhafaza edildiği bilgisini paylaştı.
MORALİN BOZUK OLMASI ‘ÖRGÜT ÜYELİĞİ’ SAYILDI
Engin, "Dernek tüzüğünde belirtilen amaçlar dışında yapmış olduğumuz tek bir faaliyet bulunmamaktadır" vurgusunda bulunurken şunları ifade etti:
“Dinlenen bir telefon kaydında arkadaşının nasılsın sorusuna 'Moralim bozuk, uyanır uyanmaz sosyal medyada savaş haberleri gördüm' demiş olmakla yargılanıyor dernek başkanımız. Şu anda devam eden yargılamalar sonrasında herkese dikkatli olmasını tavsiye ediyoruz açıkçası. Neye moralinizin bozulduğuna dikkat edin zira bu ülkede bazı şeylere moralinizin bozuluyor olması dava dosyanıza delil olarak eklenebilir, hatta bir de Kürtseniz bu moral bozukluğu sizin örgüt üyeliği ile yargılanmanıza bile sebep olabilir”
KADINLARIN SESİNİ KISMAYA YÖNELİK BİR OPERASYON
Engin, derneklerine yönelik baskıları, "infaz yasası öncesi kadınların sesini kısmaya yönelik bir operasyon" şeklinde niteledi ve şöyle noktaladı:
"Tabi ki iktidar her zamanki gibi önce Kürde vurayım dedi. Ama bu defa yanıldı. Bu defa Türkiye’nin her yerinden kadın dayanışmasının sesini yükselten yoldaşlarımızın sesi iktidarın sesini bastırdı. Biz Rosa Kadın Derneği olarak yapmış olduğumuz her faaliyetin arkasındayız. Anayasal haklarımızı kullandığımız için de kimseden özür dilemeyeceğiz. Arkadaşlarımızı değil, tacizcileri, tecavüzcüleri, kadın katillerini yargılayın. Belki o zaman, her gün başka bir kadın cinayetine uyanmayız, belki o zaman bu kadar eylem yapmamıza da gerek kalmaz. Bizler şu anda kadar yaptığımız ne varsa yapmaya devam edeceğiz.”