Rosa üyesi Rojda Barış’a 6 yıl 3 ay hapis
Rosa Kadın Derneği üyesi Rojda Barış’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Rosa Kadın Derneği üyesi Rojda Barış’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 9 Ekim 2018’de Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 26 Haziran’da gözaltına alınıp 29 Haziran’da tutuklanan Rosa Kadın Derneği üyesi Rojda Barış’ın yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. İlk duruşmada tahliye edilen Rojda Barış’ın ikinci duruşmasına Rojda Barış ve avukatları Nurcan Budak, Gözde Engin ile Muhammet Bahri Baltacı katıldı.
Duruşma savcının mütalaası ile başladı. İddia makamı verdiği mütalaada, Rojda Barış hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 10 yıla kadar hapis cezası istedi. Ayrıca iddia makamı Rojda Barış’ın “örgüt propagandası” suçlamasından beraatını talep etti.
Rojda Barış’ın avukatları, “Müvekkilin DTK üyeliğine ilişkin olarak müvekkilin onayı bilgisi olmadan isminin varlığı suç olarak değerlendirilmemelidir. Biz müvekkilin beraatına karar verilmesini talep ediyoruz. Müvekkile ait Twitter hesabına ilişkin örgüt üyeliği suçu açısından cezalandırılması istenmiştir. Bu paylaşımları örgüt üyeliği açısından değerlendirilmemelidir. Telefon dinlenmesi yapılıyor. Daha sonra Google’da ‘Diyarbakır’da bugün hangi eylemler var’ diye yazılıyor. Karşılarına çıkan eyleme müvekkilin katıldığı iddia edilmişti. Ancak müvekkilin o tarihlerde başka yerde olduğunu biz belirttik” diyerek beraat talebinde bulundu.
Rojda Barış ise çocuk hakları aktivisti olduğunu, bu tür etkinliklere katıldığını ve atılı suç ile bir ilgisinin olmadığını söyleyerek beraatını istedi.
Mahkeme heyeti verdiği kısa aranın ardından Rojda Barış hakkında “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlamasından beraatına, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 5 yıl hapis, “suçun terör suçları kapsamında kaldığı” gerekçesiyle yarı oranında artırılarak 7 yıl 6 ay hapis kararı verdi.
Mahkeme heyeti verilen cezanın Rojda Barış’ın “geleceğinin üzerindeki olası etkileri” lehine takdir indirimi ile cezasından 1/6 oranında indirim yapılarak 6 yıl 3 ay hapis cezasına karar verdi.