Rotterdam’da 8 Mart: Küresel örgütlü direnişimizi büyütelim

Rotterdam’daki yürüyüşün çoğunluğunu oluşturan Kürt kadınlar, faşizme, soykırıma ve tahakküme karşı verdikleri mücadelede özerk örgütlenme, öz savunma ve devrimci demokratik sisteme dayandıklarını söyledi, küresel örgütlü direnişi büyütmeye çağırdı.

Hollanda Kürt Kadın Hareketi, farklı ülkelerin kadınlarının da yer aldığı Rotterdam 8 Mart Komitesi ile birlikte yürüyüş ve miting düzenledi.

Ağırlıkta Kürt kadınların yer aldığı yürüyüş, Rotterdam Centraal istasyonunda başladı. Yürüyüş boyunca ‘Jin jiyan azadî’ sloganı atıldı.

Grotekerkplein alanına kadar yürüyen kadınlar, burada miting gerçekleştirdi.

Miting alanında farklı kadın organizasyonlarının temsilcileri yaptıkları konuşmalarda, Hollanda devletini kadın hakları konusunda eleştirdi.

Alanda Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin bildirisi okundu.

Bildiride “Kadınlar tarih boyunca susturulmanın, pasifleştirilmenin, tahakküm altına alınmanın, öldürülme ve şiddete maruz kalmanın her türlüsüne karşı direnmişlerdir. Kapitalist modernite altında köleleştirme, sömürü ve şiddet derinleşti. Her yerde toplum, doğa, özgürlük, eşitlik, tarih ve kültür maddi ve manevi saldırı altındadır. 21. yüzyıl, kadınların ataerkilliğe, cinsiyetçiliğe, faşizme, militarizme ve muhafazakar ideolojilere karşı örgütlü direnişinde küresel bir artış gördü. Kadınlar günümüzde birçok toplumsal hareketin ön saflarında yer almaktadır. Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) olarak faşizme, soykırıma ve tahakküme karşı verdiğimiz mücadelede özerk örgütlenmeye, öz savunmaya, özgürlük bilincine ve devrimci demokratik sisteme inanıyoruz. Bunu, erkek egemen sistemin “önce kadınları vurun” mantığına karşı “önce kadınları özgürleştirin” diyen tutsak önderimiz Abdullah Öcalan vurgulamıştır” ifadeleri yer aldı.

OPCW SORUMLULUĞA DAVET EDİLECEK

Kürt kadınların her yerde mücadele edeceği vurgulanırken, Hollanda'da ise özellikle Türk devletinin Kürdistan'da kimyasal silah kullanmasına ve uluslararası toplumun bu savaş suçlarına karşı sessiz kalmasına karşı sokaklara döküleceği ve OPCW’den bu konuda eylem ve sorumluluk talep edileceği belirtildi.

Bazı eylemcilerin de Kürdistan da Kürtlere karşı kimyasal silahların kullanılmasını protesto eden giysiler giymesi dikkat çekti.

Miting alanında sahne alan Kürt kadın grubu Kürtçe şarkılar seslendirirken halaylar çekildi.