Rusya’da 8 Mart etkinlikleri

Rusya Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde 8 Mart etkinlikleri düzenledi. Etkinliklerde Efrîn direnişi selamlanırken, Türk devletinin saldırıları da kınandı.

Rusya'nın başkenti Moskova’da faaliyet yürüten Rusya Kürt Kadın Hareketi ve Moskova Kürt Kadın Organizasyonu-Viyan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle ortak bir etkinlik düzenledi.

Kürt Kültür Merkezinde yapılan etkinlik Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından 8 Mart kadınlarını ve Kürt Özgürlük Mücadelesinde kadının mücadelesini anlatan sinevizyon izlendi.

Etkinlikte konuşan Rusya Sosyal Kürt Kurumlar Birliği Eş Başkanı Elmasta Cemşit, şunları söyledi: ‘’45 gündür faşist Türk devleti Efrîn’de Kürt halkına saldırıyor. Katliamla eşdeğer olan bu saldırılara karşı uluslararası hiçbir güçten tepki gelmedi. Bu da bize şunu açıkça gösteriyor ki bu saldırılarda uluslararası güçlerin de parmağı var. Fakat Kürt halkı hiçbir zaman zalimliğe ve zorbalığa karşı boyun eğmemiş, her zaman özgürlüğü için mücadelesini yükseltmiştir. Bizler de Rusya’da faaliyet yürüten Kürt kurumları olarak Efrîn direnişine destek veriyor ve faşist Türk devletinin saldırılarını kınıyoruz. Tüm dünya kadınlarını 8 Mart’ta Türk faşizmine karşı durmaya çağırıyorum."

Konuşmanın ardından etkinlik Sanatçı Rozerin Doğan ve Ferman Patiyev’in sahne almasıyla son buldu.

TAMBOV

Rusya Federasyonu'na bağlı Tambov kentinde de kadınlar bir araya geldi. Kürt Kültür Merkezinde bir araya gelen kadınlar Türk devletinin başta Efrîn olmak üzere Rojava’ya yönelik gerçekleştirdiği işgal girişimini kınadı.

Rusya Kürt Kadın Hareketi Yönetim Üyesi Gülan Roj, etkinlikteki konuşmasında şunları belirtti: “8 Mart emekçi ve devrimci kadınların faşizme karşı direnişinin sembolüdür. Bu 8 Mart’ta da Kürt kadınları öncülüğünde Türk faşizmine karşı yürütülen mücadele başta kadınları ve herkesi özgürleştirecektir. Efrîn’de yaşanan insanlık dışı katliamlara karşı kadınların birlikte yürüteceği mücadele çok önemlidir. Tüm dünya güçlerinin sessizce izlediği bu katliam ve işgal girişimini biz kadınlar boşa çıkarabilir ve faşist Türk devletini bozguna uğratabiliriz. Bugün Rojava ve Kürdistan’ın birçok yerinden kadınlar Efrîn’e akıyor. Biz de Rusya’da yaşayan kadınlar olarak, onlarla birlikteyiz ve onların bu anlamlı mücadelesini selamlıyoruz."

KRASNİKUT

Saratov kentine bağlı Krasnikut ilçesinde de Kürt kadınlar ve dostları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gün’ünde düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.

Garaskoy konser salonunda yapılan etkinlik, Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Sinevizyonun ardından Rusya Kürt Kadın Hareketi Yönetim Üyelesi Rahime Mizgin konuşma yaptı. Mizgin, "Kürt kadını mücadelesiyle tüm dünya kadınlarına örnek olmuştur" diyerek, şöyle devam etti: "Bugün dünyanın en faşist ve diktatör rejimine karşı mücadele eden Kürt kadınının Rojava başta olmak üzere bölgede sergilediği direniş ve özgülük mücadelesi takdire şayandır. Efrîn direnişinde mücadele eden tüm değerli kadınları selamlıyoruz ve mücadelelerinde onlarla olduğumuzu belirtmek istiyorum. Rusya’daki kadınları da başta Efrîn olmak üzere Kürdistan’da yürütülen bu şiddete karşı kadınların yanında olmalı ve TC’nin katliamlarını lanetlemelidir. Biz kadınlar el ele verirsek barışı ve özgürlüğü kazanacağız."

Konuşmanın ardından Sergey İbrahimov, Svetlana Kunixa ile yerel sanatçılar sahneye çıktı.