Salgın günlerinde kadın-erkek eşitsizliği arttı
Koronavirüs salgını yüzünden yükü artan sağlık sektörü ve süpermarketlerde en fazla kadınların çalıştığını belirten uzmanlar, kadınların ev işlerinden dolayı da evden çalışamadığına dikkat çekiyor.
Koronavirüs salgını yüzünden yükü artan sağlık sektörü ve süpermarketlerde en fazla kadınların çalıştığını belirten uzmanlar, kadınların ev işlerinden dolayı da evden çalışamadığına dikkat çekiyor.
Avrupa’da koronavirüs salgını ikinci ayına girmek üzere. Birçok ülkede sosyal ve çalışma hayatının alt üst olmasına neden olan salgının en çok kadınları etkilediği belirtiliyor. Salgınla mücadelede yükü en çok artan sağlık sektöründe doktor, hasta bakıcı ve hemşire gibi mesleklerde kadınların erkeklerden daha fazla çalışmasına rağmen kadınların daha fazla ayrımcılığa uğradığına dikkat çekiliyor.
Aynı şekilde salgın nedeniyle yoğunluğun arttığı süpermarketlerde de kadınlar erkeklerden daha fazla çalışıyor. Örneğin batı Avrupa’nın en büyük ülkesi Almanya’daki süpermarketlerde çalışanların yüzde 68’i kadınların olmasına rağmen kadınlar hem düşük maaş alırken, evin işlerini de erkeklerden daha çok sırtladığı ifade ediliyor.
‘SALGIN EŞİTSİZLİK KAPISINI DAHA DA ARALADI’
Koronavirüs günlerinde kadınların karşılaştığı zorluklara ve uğradığı haksızlıklara ilişkin araştırma yapan Berlin Sosyal Bilim Merkezi Başkanı sosyolog Jutta Allmendinger kadınların içindeki durumu “içler acısı” olarak yorumladı. Bild gazetesine verdiği demeçte salgınla cinsler arasındaki eşitsizliğin daha da aralandığını belirten Allmendinger “Bu durumun orta ve uzun vadede ağır sonuçları olacak” diye konuştu.
Kadınların erkeklerden şimdikinden daha da az maaş alacağını belirten Alman uzmana göre bu durum kadının ekonomik bağımsızlığına ciddi bir darbe vuracak. Salgın nedeniyle artan evden çalışma sisteminin de mağdurunun kadın olduğu belirtiliyor. Aynı araştırmaya göre çocukların daha fazla anneye bağımlı olmasından dolayı kadınlar erkeklere nazaran evden daha az verimli çalışıyor.
‘SALGININ KAHRAMANI KADINLAR’
Bir başka Uzman Monika Schnitzer’a göre ise krizle birlikte kadın-erkek arasındaki eşitsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Kriz süreçlerinde kadınların öne çıkarılmadığını belirten Schnitzer “Almanya’da krizlerle mücadele işi sanki sadece erkeklerin işiymiş gibi. Sadece erkek virologlar ve bilim insanları konuşur, zaten Robert Koch Enstitüsü’nün şefleri de erkek. Yok denecek kadar az kadınların görüşlerine başvuruluyor” diye konuştu.
Alman Sendikalar Birliği (DGB) Genel Başkan Yardımcısı Elke Hannack ise salgınla mücadelenin kahramanın kadın olmasına rağmen kadınlar emeklerinin karşılığını alamıyor. Süpermarketler, hastaneler ve yaşlı bakım evlerinde en fazla kadınların çalıştığına dikkat çeken Hannack “Ancak ne yazık ki kadınlar oynadıkları bu önemli role rağmen hala daha az ücret alıyor” eleştirisini yöneltti.