Sanatçı Nudem Durak için uluslararası kampanya

Bayburt cezaevinde tutsak edilen Kürt sanatçı Nudem Durak için Fransa merkezli uluslararası bir kampanya yürütülüyor. Kampanyaya çok sayıda sanatçı ve aydın destek verdi.

Kürt sanatçı Nudem Durak 2015’te tutuklandı ve 19 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Tek suçu Kürtçe şarkı söylemek. 32 yaşındaki Durak, mevcut durumda Bayburt cezaevinde rehin tutuluyor.

Durak’ın serbest bırakılması talebi ile Fransa merkezli uluslararası bir dayanışma kampanyası başlatıldı.

Kampanya kapsamında Fransa, İngiltere, ABD, İsveç, Senegal, Fas, Cezayir, Tunus, Gouadeloupe gibi çok sayıda ülkeden dayanışma sesleri yükseldi.

Organizatörlere göre Angela Davis, Noam Chomsky, Ken Loach, David Graeber, Peter Gabriel, Roger Waters gibi uluslararası kamuoyunda tanınmış isimler, Nûdem’in özgürlüğü için çağrılarda bulundu.

Fransız-Brezilyalı ekososyalist filozof Michael Löwy, dayanışma mesajında “Onun şarkıları, ezilmişlerin geleneğinin, birçok yüzyılı aşmış önlenemez, asılmaz, indirgenemez Kürt geleneğinin bir parçası” dedi.

Löwy, “Barışa, özgürlüğe, insanlığın onuruna hala inananlar için Nûdem Durak’ın tutsaklığı tahammül edilemez bir hakaret. Bu yüzden tüm dünyada, Paris’te, New York’ta, Rio’da, Santiago’da Berlin’de bir isyan çığlığının yükselme zamanıdır” diye ekledi.

Fransız kadın şair Delphine Durand ise daha öne Hevrin Xelef ve Amed’deki siyasi tutsaklar yazdığı şiirden sonra bu kez, Nudem Durak için yazdı. Duran, ayrıca dünyanın farklı yerlerindeki tüm siyasi kadın tutsakların desteklenmesi çağrısında bulundu.

1976 yılından bu yana Fransa’da yaşayan Şili asıllı yazar ve sinemacı Carmen Castillo, “Şarkı söylüyorsun Nûdem, Kürtçe. Anlamadığım bir dil. Ama buna rağmen, bir kaç gündür her şarkıyı bütünsel bir deneyim gibi yaşıyorum” ifadelerini kullandı. Castillo, “Söz konusu olan bizim özgürlüğümüz. Hiç bir iktidar, hiç bir duvar, hiç bir gardiyan bu mucizeye engel olamadı: sesin uzaklıkları yok ediyor. Hassasiyetinin gücü. Şarkının gücü” diye kaydetti.

Kampanya “Free Nûdem Durak” adıyla, Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube gibi sosyal ağlar üzerinden yürütülüyor.