Sanatını geliştirirken öğretiyor da

El sanatlarıyla ilgilenen Cihan Ebdulgaffur, hem bunun eğitimini alarak sürekli geliştirmeye çalışarak çeşitlendiriyor hem de gençlere öğretiyor.

Kadınlar, Rojava Devrimi ile beraber birçok alanda önemli gelişmeler kaydetti ve kısa bir sürede ciddi adımlar attı. Kadınlar, toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtan el sanatlarında da öncü rolünü sürdürüyor.

Hesekê kentinden doğan ve büyüyen Cihan Ebdulgaffur, kanaviçe, çivi kanaviçe, bileklik, kolye, kemer, kefiye, yöresel elbise, kapı süsü ve v.b el işlerinin yanında odunlara şekil vererek birçok süs eşyası yapıyor.

Cihan, 4. sınıftan itibaren sanat kurslarına da gitmeye başladığını belirterek, “İlk olarak kağıt ve kumaştan gül yapmaya başladım. Ardından 11 ila 13 yaş aralığında seramik sanatı eğitimi aldım. Bu sürede kursta birincilik elde ettim. Bir yandan her gün yeni bir şey öğrenirken, eğitmenimiz ile beraber kursa yeni katılan arkadaşlarıma eğitim de veriyordum. Birincilik ardından 2 yıl Şam’da eğitim gördüm. Bu eğitimim Odun İşleme Sanatı üzerineydi.”

SANATINI ÇOCUKLARLA DA PAYLAŞTI

Cihan, Şam’da gördüğü eğitim ardından Hesekê’nin Xabûr Merkezi’nde 4 yıl boyunca çocuklara eğitim verdiğini, Odun İşleme Sanatı’nı geliştirmeye çalıştığını söyledi. 22 yıldır hayalleri peşinden koşan Cihan, Hesekê’den Qamişlo’ya gelerek hem El İşi Sanatı hem de Odun İşleme Sanatı’na devam ediyor. Rojava Devrimi ile beraber yaşamının değiştiğini kaydeden Cihan, şunları dile getirdi: “Devrim öncesi sadece Hesekê’deydim. Hareket edemiyorduk. Devrimle beraber hayallerimin peşinden koştum ve Qamişlo’ya geldim. Çalışma özgürlüğümü elde ettim. Devrimin gelişmesiyle birçok sanatçı ile tanışma fırsatı buldum ve bu bana farklı renkler kattı. Bir kadın olarak yapamayacağımı hiçbir zaman düşünmedim. Kendi kendime yapabilirim, dedim. Odun da işleyebilirim en ağır işleri de yapabilirim. Kendi azmimle bugünlere geldim, çoğu yapamayacağımı düşünüyordu ama ben yaptım.”