Silopi’de 8 Mart kutlaması: Yenilmeye mahkumlar

Silopi’de düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitinginde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uzattığı eli tutmayanların yenilmeye mahkum olduğu mesajı verildi.

Silopi'de büyük bir coşkuyla kutlanan 8 Mart mitinginde konuşan HDP'li Meral Danış Beştaş, özgürlüğe tecrit uygulandığını belirterek, “Savaş onları zenginleştiriyor” dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nin “Dem, dema azadîya jinan e” şiarıyla Şırnak’ın Silopi ilçesinde bir miting düzenledi.

8 Mart mitingi Newroz Alanı’nda yapıldı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve yüzlerce kadın mitinge katıldı.

Yöresel kıyafetlerin dikkat çektiği mitingde, kadınlara ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talep etildi.

Mitingde konuşan HDP Milletvekili Nuran İmir, Türk devletinin düşmanca politikalarının hiçbir zaman sonuç alamadığını ve bundan sonra da sonuç almayacağını kaydetti.

“Kürt kadınları barış için mücadele ediyor ve etmeye devam edecektir" diyen İmir, "Barış ve özgürlük için, Kürt sorununun demokrasi içerisinde çözümü için Sayın Öcalan'ın uzattığı eli tutmayanlar yenilmeye mahkumdurlar” vurgusunda bulundu.

İmir, “Adalet ve demokrasi ancak Sayın Öcalan üzerinde ki tecridin kırılmasıyla tesis edilebilir. Biz kadınlar da hükümetin bu kirli politikalara karşı hiçbir zaman diz çökmedik ve çökmeyeceğiz" diye ekledi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş cezaevlerindeki tutsakların durumuna dikkat çekerek, “Bizler de hep birlikte cezaevlerinin sesi olacağız ve yakında bütün cezaevlerini boşaltacağız" şeklinde konuştu.

İmralı tecridine de değinen Beştaş, “Sayın Öcalan üzerinde uygulana tecrit derhal kaldırılmalı ve sesi halka hemen ulaştırılmalıdır. Halk da Öcalan'ın sesini duymak istiyor. Botan'ın sesi de bugün Ankara'ya ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.

Mitinge bir mesaj gönderen Kürt Kadın Birliği Platformu, Kürt kadın birliği çatısı altında birleşmeye çağırdı.

Mesajda, "Kürt kadınları dilimiz, kültürümüz ve tarihimizle başarılıyız. Ve tüm Kürt kadınlarını kendi dillerini konuşmaya ve kendi kültürlerini yaşatmaya çağırıyoruz. Ve farklı fikir, din ve inançlarımıza sahip çıkalım ve Kürt kadın birliği çatısı altında birleşelim. 8 Mart'ın Kürt kadınları ve Kürt halkının birliğine yol açacağı konusunda hemfikiriz” denildi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Demokratik Kadın İttifakı'nın (NADA) gönderdiği 8 mesajda, “Türkiye'de iktidarın kadınların yaşamlarına kast eden, kazanılmış haklarını gasp etmeye yönelik saldırılarının yanı sıra Kürt kadınlarına özel saldırı dalgasının tırmanmasına ve maruz kaldıkları zorla tutuklamalara ve sistematik şiddete rağmen, kadın dernekleri ve ağları tarafından ardı ardına başlatılan kampanyalar son bir yıldır azalmıyor, artıyor” ifadeleri yer aldı.

Türk devletinin Rojava’daki işgallerine ve saldırılarına tepki gösterilen mesajda şunları belirtildi:

“Suriye'de birçok şehir ve bölgedeki Türkiye işgaline, çeşitli savaş, topçu ve hava saldırılarına ve özellikle Kuzey ve Doğu Suriye'de direnen kadınları hedef almasına rağmen kadınlar kararlılıkla, yaşamı ilmik ilmik dokuyarak mücadele ediyor. Ataerkil sistemin çeşitli yıkıcı yöntem, araç ve kurumlarıyla bölgelerimizde yaygınlaşmasının, kadınların var olma ve özgürlük mücadelelerini dağıtan, birliğimizi ve enerjimizi tüketen tüm sınırları aşan topyekûn ve birleşik mücadele ihtiyacını bir kez daha hatırlattığını apaçık görüyoruz. Kadınların ortak ezilmişliğine inancımızla yola çıkarak bu yıl başlattığımız ‘Kadın birliği ile etkin eşitliği, gerçek demokrasiyi ve sosyal adaleti’ sağlayacağız. Özgürlük mücadelemiz kazanacak