Sudanlı kadınların mücadelesi kadın sünnetini yasaklattı

Sudan’da kadınların on yıllardır verdiği mücadele sonucunda sünnet uygulamasını yasaklayan bir kanun maddesiyle insanlık dışı uygulamanın sonlandırılması hedefleniyor.

Birçok kız çocuğu ve kadının enfeksiyon kapma, düşük, komplikasyonlar ve ölümle karşı karşıya kalmasına neden olan kadın sünneti, nihayet Sudan’da da cezalandırılacak.

On yıllardır kadın sünnetinin yasaklanması için mücadele eden kadınların baskısı sayesinde geçtiğimiz yıl gerçekleşen halk isyanı ve darbe sonrasında göreve gelen geçici hükümet, diz çöktü. Geçici mecliste oylanan bir kanun maddesi, hükümet tarafından da onaylandı.

3 YILA KADAR HAPİS VE PARA CEZASI VERİLECEK

Resmi gazetede yayınlanma aşamasına gelen Ceza Yasası’ndaki kanun maddesine göre, kadın sünnetini yapanlar ve yaptıranlara 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu kişilere ağır para cezası da öngörülüyor.

42 milyon nüfuslu Doğu Afrika ülkesi Sudan’da 15-49 yaş arası kadınların yüzde 90’ından fazlasının kadın sünneti vahşetine maruz kaldığı tahmin ediliyor.

YASAKLA BİRLİKTE SONLANMASI UMUDU DOĞDU

Sudan’daki kadın hakları savunucularının mücadelesiyle kabul edilen bu kanun ile kadın sünnetinin ‘zihinlerde de yasaklanması’ umudu doğdu.

Kadın sünnetinin özellikle kırsal kesimlerde yoğun olarak dayatıldığı bir başka ülke olan Mısır’da 2008’de kesin olarak yasaklanması ardından pratikte de ciddi bir düşüş olduğu tahmin ediliyor.

Ancak Sudan’da yüzde 90’ı bulan oranlardaki bu vahşetin aşılmasının on yıllar sürebilmesi riski var.

Büyük oranda Afrika ülkelerinde karşılaşılan kadın sünnetine maruz kalan kadınların sayısının 200 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Kadınların yüzde 90’ından fazlasının sünnet edildiği diğer ülkeler ise Somali ve Mali.