Süleymaniye’de 8 Mart eylemi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolaysıyla Kürt kadınları Süleymaniye’de kadın kırımına, şiddete ve ulusal soykırıma karşı ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganıyla kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Güney Kurdistan'ın Süleymaniye kentinde bir araya gelen kadınlar 8 Mart direniş günü vesilesiyle kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Kurdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK) öncülüğünde gerçekleşen yürüyüşe çok sayıda kadın katıldı. Salim Caddesinden Azadî parkına kadar devam eden yürüyüş boyunca kadınlar sık sık ‘Jin Jiyan Azadî’, ‘Kadın yaşamdır, yaşamı öldürme’ sloganları attı.

Kürt Kadın Özgürlük Hareketi’nin öncü isimlerinin posterlerinin de taşındığı yürüyüşte, kadınlar bir kez daha erkek egemenlikli sistem, kadın kırım, ulusal soykırım ve işgale karşı direniş mesajı verdi.

RJAK adına Suham Mehmud 8 Mart direniş günü vesilesiyle hazırlanan açıklamayı okudu. Açıklamada “8 Mart dünya genelinde, erkek egemenlikli zihniyet, iktidar ve kadın katliamlarına karşı gelişen bir direniş günüdür. Kürdistan bölgesinde biz kadınlar hem erkek egemenlikli şiddete ve kırıma maruz kalıyoruz hem de ülkemiz Türk devletinin işgal tehdidi altında. 6 Şubat günü gerçekleşen depremde yüzlerce insan hayatını kaybetti. Bu felakete rağmen Türk devleti, Kürt soykırım saldırılarını ve ülkemizi işgal tehditlerini sürdürdü” denildi.

Açıklamanın devamında erkek egemenlikli tüm saldırı ve şiddet biçimlerine, yine Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına karşı direniş içerisinde olacaklarını kaydeden kadınlar birliğin önemine dikkat çekti.

Doğu Kurdistan’ın da ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganıyla yükselen kadın direnişinin de selamlandığı açıklamada, Kadın öncülüğünde gelişen Doğu Kurdistan devrimini ve Kurdistan’ın diğer parçalarında süren özgürlük mücadelesini desteklemeye devam edecekleri vurgulandı.