Taliban, kadınların tek başına uçağa binmesini yasakladı

Afganistan’da Taliban rejimi, havayolu şirketlerine kadınların refakatiz uçağa binmesi yasaklayan bir talimat gönderdi.

AFP’nin havayolu şirketlerinden elde ettiği bilgilere göre Taliban, Afganistan'daki havayollarına seyahat için ailesinden bir erkek eşlik etmiyorsa kadınları uçağa bindirmeyi reddetmelerini emretti.

Ariana Afghan Airlines ve Kam Air şirketleri, Taliban’dan bu yönlü talimat aldıklarını doğruladı.

Yasak kararının hafta ortasında Taliban temsilcileri, havayolu şirketleri ve Kabil havalimanı göçmen makamları arasında yapılan toplantıda alındığı bildirildi.

Ariana Afghan Airlines tarafından şirket personeline gönderilen mektupta da tüm uçuşlarda yeni kararın uygulanmasına dair yönergelerin olduğu belirtildi.

Mektupta, “Hiçbir kadının erkek akrabası olmadan iç ve dış hat uçuşlarına izin verilmemektedir” ifadeleri yer alıyor.

AFP’ye konuşan iki seyahat acentesi de tek başına seyahat etmek isteyen kadınlara bilet vermeyi durdurduklarını doğruladı.

Taliban, aralık ayı sonunda da kadınların bir erkek akrabasının eşlik etmediğinde 72 kilometreyi aşan seyahat gerçekleştirmesini yasaklamıştı.

Yeni yasak kararı, Taliban’ın kız çocuklarına ikinci derece okulları kapatma kararından birkaç gün sonrasına denk geldi.

PARK YASAĞI

27 Mart Pazar günü de ilgili bir bakanlık Kabil'deki halka açık parklarda kadın ve erkeklerin ayrılmasını emretti ve her cinsiyet için ziyaret günleri belirledi.

Artık çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri erkeklere, pazar, pazartesi ve salı günleri kadınlara ayrılmış durumda.

KADIN DÜŞMANI POLİTİKALAR

Taliban, ağustos 2021’de iktidara geldiğinden bu yana kadın düşmanı politikalarını hızlı bir şekilde hayata geçirdi. Çok sayıda kamu işinden dışlanan kadınların giyinme biçimleri kontrol altına alındı, yaşadıkları kentlerin dışına tek başına çıkmaları yasaklandı, son olarak da uçağa tek başına binmeleri yasaklandı. Taliban ayrıca kadın hakları için eylem yapan çok sayıda kadın aktivisti de tutukladı.