TJA: Kimyasallara karşı harekete geçilmeli

TJA, Türk devletinin kimyasal silah saldırılarına karşı kadın hareketlerini harekete geçmeye çağırdı.

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Türk devletinin gerillalara yönelik işgal saldırılarında kimyasal silah kullanımına dair yazılı açıklama yaptı Açıklamada, “Kimyasal silah kullanımı uluslararası bir savaş suçudur. Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) tarafından bu silahların kullanılması, stoklanması, nakledilmesi yasaklanmıştır" hatırlatması yapıldı.

Derhal araştırma çağrısında bulunan TJA, “Defalarca dile getirilen fakat yetkili kurumlarca araştırılıp sonuca bağlanmayan bu suç, her gün işlenmeye devam etmektedir. Bu coğrafyada yaşayan biz kadınlar başta olmak üzere, tüm topluma ve doğaya karşı işlenen söz konusu suç karşısında; Irak Bölgesel Yönetiminin ve uluslararası sorumluların kimyasal silah suçuna dair sessiz kalması kabul edilemez bir ortaklık olduğunun göstergesidir” dedi. 

 TJA açıklamasında şunlar belirtildi:

“Bölgemizde kimyasal silahların kullanımı savaşın yıkıcılığını ve katliamlar ihtimalini arttırmakta, bu coğrafyayı paylaşan bütün varlıkları tehlikeye atmaktadır. 1988’de Halepçe’de Kürtlere karşı Saddam diktatörü tarafından kullanılan kimyasal silahlar yüzünden 5 binden fazla Kürt yaşamını yitirmişti. Bugün hâlâ coğrafyanın faunasına ve florasına verdiği zararın ne denli büyük olduğu hesaplanamamaktadır. Savaşın ve kimyasal silah kullanımının kır ve kentte yarattığı sosyolojik tahribat ise devam etmektedir. Acıların hâlâ taze olduğu aynı coğrafyada; yeniden kimyasal gazların kullanımı, işlenen suçların devamı niteliğindedir. 

Başta OPCW olmak üzere, uluslararası organizasyonlar ve sorumlu yönetimler, derhal yayınlanan görüntülere dair bir soruşturma başlatmalı ve kimyasal silah kullanımının sorumlularını açığa çıkartmalıdır. Savaşın getirdiği yıkım ortamından en çok etkilenen biz kadınlarız. Başta bütün kadın hareketleri olmak üzere, duyarlı kamuoyunu bu suça karşı ses çıkarmaya, kadın mücadelesinin mihenk taşı olarak anti-militarist bir tutum almaya davet ediyoruz."